RFI - България Данъците падат

Болниците вдигат цените

Симеон приет като цар от Хуан Карлос?

Българският посланик в Германия с белезници

Данъците падат. Необичайно добрата новина е сред водещите в пресата, но, както винаги в подобни случаи, следват уточнения.
Първо, предложението е от догодина, уточнява “Труд”, От 2005 г. финансовото министерство смята да облага всички доходи с 24% данък (досега при заплата до 600 лв. се плащаха 26%, а над 600 лв. - 29%, припомня изданието).
“Монитор” взима лист и молив и изчислява: ако хората получават 291 лв. (средната за страната заплата), те ще спестяват по 4.50 лв. месечно. По-рационално, според изданието, е предложението да се намали данъчната основа с 30 лв. на дете. Така семейното подоходно облагане ще облекчи и хора, които гледат чуждо дете. Пред “Монитор” финансовият министър Велчев обяснява, че облекченията ще струват на хазната 300 млн. лв.

До Нова година слагат цена на водата на око – извежда “Новинар”. Как иначе, пита изданието, да определим вчерашното решение на парламента до края на годината ВиК дружествата да калкулират загубите си от сметките на клиентите. А докато депутатите гласуваха петата поред промяна в Закона за водата, таванът на парламента потече от пороя. И безплатната дъждовна вода била събирана в чинии от бюфета.

Болниците вдигат цените – отбелязва “Стандарт”. Причината за вдигане на тарифите е, че касата орязва с 30% парите за клинични пътеки от утре. Докторите са в паника заради заплатите си, пише “Стандарт”. А в края на годината Здравната каса излиза на червено със 100 млн. лв.

В Трън пък всички са на помощи, носят панталони по левче и не мечтаят - разказва в репортаж на броя си “Виж”. И описва бозави къщи, тенекиени бараки и кални локви. Сиреч ситуацията в един малък глад, където основен поминък е да си безработен. Безработицата в града по официални данни е 30%, но според кмета на Трън е далеч по-голяма.

Според социолога Кольо Колев от агенция “Медиана”, общественото мнение обаче пребивавало в двойственост: нараствали оптимистичните очаквания и намалявали песимистите, което обяснявало сегашните рейтинги на кабинета и премиера (анализ във в. “Труд”).

С особена двойственост, според пресата, е съпроводено е посещението на премиера Сакскобургготски в Испания.
“Симеон приет като цар от Хуан Карлос” – пише “Монитор”. Вечерята между Хуан Карлос, Симеон и съпругите им била обявена като частна, тоест семейна, между две кралски особи. По думите на биографа на Симеон Рамон Перес Маура, подчертава “Монитор”, държавните или короновани глави се примат в Паласио Реал, където е поканен Симеон, а останалите – в двореца Сарсуела.
Според “24 часа” Хуан Карлос е превърнал семейната вечеря в държавна.
Предвиждали се и още работни срещи и вечери с 30 видни испанци и няколко срещи с премиера Сапатеро.
“Труд” отбелязва, че Симеон е за първи път в Испания като премиер. Причината: Хосе Мария Аснар, поради близкото си приятелство с Иван Костов, никога не е отправял към Сакскобургготски официална покана.

И още една двойственост: готов ли е Симеон да оглави съвместно правителство с БСП? Въпрос, задаван от испанската преса. Отговорът на Симеон Сакскобургготски пред в. “Ла Расон”: “Всичко ще зависи от активността на хората отсега до другото лято, за да мога да се произнеса по въпроса”. И още една констатация, отбелязана в пресата: “Аз съм на 67 г. и не съм се впил във властта” – казва настоящият български премиер.

Относителна яснота по преместването на контингента ни в Ирак: местим се в Дивания до Коледа, цитира “Стандарт” военния министър Свинаров. Депутатите обаче са бесни, пише изданието, искат аргументи. Лявата и дясната опозиция настояват за експертен доклад.

БСП излезе и с позиция по Свиленград: “не го дава”, съобщава “Дума”. Въпреки коментарите за “мутризация на вота” социалистите са решили да не оттеглят кандидата си Георги Илиев в знак на протест. Целта била да се покаже, че има и друг живот и не всичко започва и свършва с митницата.

В коментар в “Дневник” политологът Александър Марионов обаче твърди, че набиращият скорост премиерски кадрил в БСП силно напомнял един виц за Чапаев и Винету, в който “червеният брат”, бродейки в тъмното, някак си успява да настъпи мотиката два пъти. Така десет години след експеримента “Жан”, пише авторът, БСП ентусиазирано излезе със същия екип, тръгвайки към същото селскостопанско сечиво.

“Стандарт” извежда на първа страница снимките на двамата най-богати българи в “нова Европа” – Дарина Павлона и Васил Божков (класацията е на сп. “Впрост”).
“24 часа” на цели две страница обяснява какво днес се случва с “Мултигруп”, след смъртта на Илия Павлов. Поредното име на корпорацията “МГ”, отива в миналото. От края на октомври тя ще се нарича “Балкантурист дивелопмънт сървисиз”. Тя не крие амбициите си да привлича руски туристи по Черноморието и да се занимава с Боровец. Според “Впрост” състоянието на вдовицата Дарина Павлова е около 500 млн. долара.

И още една снимка по първите страници на пресата – на посланика ни в Берлин Николай Апостолов. Той приключи мандата си, както го започна - със скандал, пише “Труд”. И съобщава, че е бил спрян от пътната полиция, карайки несигурно. Според “Билд”, допълва “24 часа”, Апостолов е карал пиян, блъснал е полицай и затова е бил с белезници. “Труд” припомня, че през 2000 г. Апостолов на среща с посланици нарече фамилиарно германския външен министър Йошка Фишер “Йошката” и го определи като “събирач на гласове”.

А “Стандарт” в коментарната си колонка определя двама министри, които са направо за “Гинес”. И това са министрите Церовски и Абрашев, които пише изданието, имат още 8 месеца да правят фал след фал и каквото да кажат, все да е гаф.