RFI - България Докладът на Европейската комисия е критичен към реформите в съдебната система. Членството на България може да се забави с 1 година

НОИ крие нередовни работодатели

Грузински кораб потопи българската риболовна гемия "Орион"

“Европа ни плаши с приемане през 2008 година”. Това е водещата новина според "Монитор", от който научаваме, че еврокомисарите ни критикуват за съдебната реформа. Изданието, както повечето днешни вестници, се позовава на кореспондент на Би Би Си в Брюксел. Според информацията, в официалния доклад на Европейската комисия, който ще бъде оповестен на 6 октомври, може да бъде включено предупреждение към България и Румъния, че ако не продължат реформите с обещаните темпове, членството на всяка от тях може да бъде забавено с една година.
“Това не е окончателният вариант на доклада”, отбелязва все пак Оана Лунджеску от Би Би Си, пред вестника, която първа е успяла да се сдобие с копие от документа.

“Има за какво и да ни похвалят”, възразява премиерът Сакскобургготски. “Брюксел може да ни похвали с жълт картон”, коментира обаче в редакционна статия "Монитор". При него, както е известно, има няколко варианта. Първият – получаваш жълт картон и се поправяш. Сиреч – ставаш примерен играч. Вторият – караш го през просото и заработваш втори жълт картон. След него задължително следва червен и излизане от играта, отбелязва "Монитор".
“Европа не само не забравя, но и забавя”, присъединява се с ирония "Труд". Едно си Европа знае, едно си Европа бае. Повтаря си до втръсване – оправете съдебната реформа, преборете корупцията. София уж се прави, че чува. Ама мерките й са все такива, че Брюксел си повтаря същото, завършва коментара на "Труд".

Проблемите на съдебната система обаче съвсем не означава, че родното ни здравеопазване цъфти.
Днешната преса широко се спира на драмата с неплатените здравни осигуровки. НОИ крие крадци на осигуровки, прави разкрите отново вестник "Труд" и поставя голяма червена въпросителна на първа страница.
Националният осигурителен институт крие информация за фирмите и работодателите, които не са плащали здравни вноски на служителите си. Така те мамят освен държавата и собствените си подчинени, защото прибират една четвърт от 6-те процента върху възнагражденията им, твърди изданието.
Никой от НОИ и здравноосигурителната каса обаче не иска официално да каже кои са тези работодатели в национален мащаб, колко са на брой, как се казват техните фирми и така нататък.
“Хаос няма, не винете НОИ!”, твърди пред вестника управителят на Националния осигурителен институт.

Но напрежението нараства със водещото заглавие на "24 Часа": “Родилки в шок, трябва да плащат.” Родилките в пазарджишката болница били уведомени, че дължат по 319 лева за раждането. Причината – нямали здравни осигуровки. Нужно е не еднократно, а постоянно справяне с проблема, смята часовият ежедневник, припомняйки, че близо 2 милиона души не са си платили здравните осигуровки. Ето защо, вестникът предлага здравна полиция да се заеме със случая.

На всичко отгоре аптеките в малките градове и села отказват да дават безплатни или частично платени от Здравната каса лекарства, научаваме от вестник "Виж". Фармацевтите връщали клиентите, ако не носят задължително здравната си книжка, защото нямали компютри и интернет, с които да проверяват осигурителния статус на пациентите.

Грузински кораб потопи българска гемия и избяга, излиза със заглавие Новинар. Грузинският "Ал Тауфик" блъсна българската риболовна гемия "Орион" с трима души на борда миналата нощ малко преди 22.00 часа и избяга от произшествието. Капитанът на кораба - 37-годишният Атанас Атанасов, е изчезнал и издирването му още продължава. Другите двама членове на екипажа са спасени в 22.38 часа. Единият от тях е 17-годишният син на капитана. Катастрофата е станала на 7.5 мили в Черно море, южно от село Българево, Каварненско, при съвсем ясно време.
След като прегазил рибарската гемия, която веднага потънала, грузинският кораб продължил с пълен ход към нос Калиакра, допълва "Новинар".

“С Либия няма да преговаряме за компенсации”. Това казва в интервю за "24 часа" заместник министърът на външните работи Гергана Грънчарова, по повод казуса с българските медицински сестри, осъдени на смърт в Бенгази. По думите й за компенсации за родителите на заразените със СПИН либийски деца не може да се говори, след като българската позиция е, че медиците ни са невинни. Има план за действие по СПИН проблема, няколко страни от ЕС са готови да помогнат, казва още Гергана Грънчарова пред "24 Часа".

Свалят цените на телефоните. Градските и междуселищните разговори по-евтини средно с 14 на сто. Това съобщава вестник "Стандарт", цитирайки търговския директор на БТК. Компанията пуска три нови плана за домашните абонати. Те са с включено време за разговори и месечен абонамент.
Намалението важи само за разговори с абонати на БТК.
Международните и обажданията към мобилни телефони се плащат по стандартните цени. Ако месечният лимит от импулси се изчерпи, разговорите над тях се таксуват по 10.8 ст. с ДДС. Неизговорените импулси не се прехвърлят за следващия месец.
Новото таксуване започва от първо число на следващия месец. Клиентите на телекома ще получат и сметки с подробна разпечатка на разговорите, допълва "Стандарт".