RFI - България Деца в траур

НДСВ си изкупува мнозинството

Шести сме по секс в света

Деца в траур – продължава потресаващата тема от вчера "Труд". Училището в Перник от вчера е в траур след разкритията за зверското убийство на негов ученик, а децата отбелязаха паметта му със свещички в ръка.
Детското насилие ще се увеличава, предупреждава обаче от страниците на "Монитор" Бойко Ганчевски, доктор по психология.
Какво може да се направи ли? Ами гледайте децата. Те дават индикации, когато нещо ще се случи, призовава психологът Христо Монов в интервю за вестник "Труд". Винаги родители, учители, приятели чак впоследствие започват да си припомнят постъпки на детето, че е било по-странно или е имало различни прояви. Но тук пак опираме до въпроса за ролята на родителите. А иначе два са основно факторите, които определят дали едно дете ще се развие като по-агресивно или не – семейството и обществената среда, допълва психологът Христо Монов. И е спешно важно бащата да се прибере вкъщи и да се опита да надникне в главата на децата си, коментира от своя страна "Новинар".

И поглед към ежедневните злободневни теми – Симеон си връща мнозинството, разбулва премиерските намерения "Труд" във водещото си заглавие. В НДСВ тръгва обратно изкупуване на мнозинството, приглася "Монитор". Какво всъщност се случва – ами НДСВ нарасна с един депутат, както отбелязва "24 часа". Засега. Защото имало сведения за поне трима желаещи.
Независимият депутат Никола Николов подаде оставка. По този начин бившият избраник от НДСВ и шеф на парламентарната група НИЕ освободи място за областния управител на Ямбол Минчо Спасов. С него жълтите стават 98. Това бил най-правилният морален ход – така Никола Николов обясни решението.
"Труд" обаче съзира далеч по-прагматично основание – НДСВ ще направи всичко възможно преди бюджетът за 2005 година да влезе в зала да върне в парламентарната си група четирима от напусналите я депутати. Връщането на трима царисти вече било сигурно, допълва изданието.

И през това време – ЕС не признава присъдите ни, обявява във водещото си заглавие "Виж". За какво става дума – Втора предпазна клауза ни слага Евросъюзът, обяснява "24 часа". Втора предпазна клауза, този път специално свързана със съдебната ни система ще бъде включена в присъединителния договор на България. Това съобщил вчера Марио Милушев, шеф на отдела Европейска интеграция във Външно министерство. Клаузата можела да влезе в сила 3 години след приемането ни в ЕС, ако не сме изпълнили ангажиментите си по глава "Правосъдие и вътрешна сигурност". А какво означава това ли – ами, че Европа няма да признава решенията на съдилищата ни.

Ние пък трябва да си искаме парите, защото българинът дружба не яде, призовава "Труд". Поводът – докато десетки страни като България са призовавани да опростят задълженията на Ирак, янките действали по схемата "Интересът клати феса".
Джордж Буш назначи Джеймс Бейкър за свой спецемисар именно по опрощаването на иракския дълг. Да, но Бейкър е и високопоставен съветник в "Карлайл груп", която пък се опитва да уреди Кувейт да си получи парите от Ирак срещу комисионни. И може би е съвпадение, че Джеймс Бейкър беше също така държавен секретар при управлението на Буш-баща, припомня изданието.
Затова, призовава "Труд" – доколкото българинът само дружба не яде, САЩ да не посягат и към малкото останало иракско сиренце. И да не прилагат попската максима – Не ме гледай какво върша, слушай ме какво ти говоря.

А какво вършат и какво говорят българите пък – шести сме по секс в света, гордо обявява "Труд". Българите държали престижното шесто място по правене на секс в проучването на компанията производител на презервативи "Дюрекс". Е да, но за тези, които бързат да се възгордеят – в миналогодишното проучване сме били далеч по-напред – на второ място.
В анкетата са участвали 350 000 души от цял свят. Най-зле били японците, които правели любов само 45 пъти годишно – за сравнение – нашенецът се отдавал на плътски удоволствия средно 128 пъти в година.
Първи в класацията разбира се са французите – французи правели секс най-често, обявява и "Дневник". Изпреварват ни и съседите гърци, сърби, македонци и унгарците. Нашенците пък също така били убедени, че са сред най-предпочитаните мъже в света. Но трябва да се бърза и да се поработи, призовава Труд. Защото това е, което отсече международната статистика – макар и да работим по-добре, губим позиции в леглото.
Но допълва "Труд", не може и двете – и цитира известната крилата фраза за душата и за рая.