RFI - България 36 лева и лекарят пак без пари

Забраниха ругатни на стадиона

Издирвана от Интерпол картина намериха в ромски квартал на Стара Загора

Информационна борса за ЕС в НДК

“36 лева и лекарят пак без пари”, е водещото заглавие на "24 часа". Това е новината от вчера около здравните осигуровки. Българите с неплатени такива ще могат да се лекуват безплатно, ако внесат в НОИ три вноски по 12 лева до 31 януари следващата година. Тези промени в Закона за здравното осигуряване прие вчера кабинетът.
Самоосигуряващите се ще плащат наказателните вноски еднократно общо 36 лева. Ако обаче пак пропуснат 3 плащания, те отново губят правата си.
Веднага следва въпросът кой ще плати лечението на неосигурените до 31 януари. "24 часа" търси отговор от зам.- здравния министър проф. Олег Хинков, който обяснява, че бюджетните субсидии са буферът, който поема този трус в здравноосигурителната система.

“Дори богатите българи не се лекуват както трябва”, твърди в интервю за "Монитор" председателят на здравната комисия в Народното събрание доц. Атанас Щерев.

Името на доцента е споменато и от "Труд", но на първа страница: “Бебе с пол по поръчка ще прави доц. Щерев”. Екипите му вече успешно прилагали, макар и при експериментални условия, нов генетичен метод.

Вчера стана ясно още, че даренията във фонда за лечение на деца в чужбина ще бъдат освободени от данъци. А кабинетът отпусна 5 милиона лева от бюджета за първата вноска и реши да функционира като център към здравното министерство. Фондът обаче ще се управлява от обществен съвет.

В същото време луксозно опаковани пасти за 46 стотинки рушат зъбния емайл. От "Виж" научаваме, че “Козметика и напитки менте са залели пазара”.

Двойни сметки за ток заради студа, четем в заглавие на първа страница на "Стандарт". Народът хукнал да купува евтини отоплителни уреди, защото парното не е пуснато. С 60% се е увеличило потреблението на ток от понеделник, информира още изданието.

Забраниха ругатни на стадиона, пише "24 часа". Щели да глобяват до 500 лева за псувня на мач. Интерпретацията на "Виж" е “една вербална вулгарна атака струва повече от три минимални работни заплати у нас”. Така вече съдията нямало да бъде обратен. Изданието обаче се съмнява в приложимостта на закона и коментира: “от страх пред закона едва ли зрителите на стадионите ни ще мълчат и ще ръкопляскат като на балет”.
“Майната му на свободното слово”, четем в "Труд". “То бе потъпкано там, където българинът бе свикнал да го употребява най-гръмко - на стадиона”. Според "Труд" обаче много вероятно е депутатите да отнесат доста благословии, а и ще хванат хулиганите за шлифера.

В същото време "24 часа" обръща внимание на едно противоречие - “Насрочиха масов нощен бой в парка”. Напълно лишено от логика е решението на Българския футболен съюз да остави мача ЦСКА- “Левски” да се играе по тъмно, гневи се вестникът. Само пълен безхаберлък може да прати две агитки посред нощ в почти лишената от осветление Борисова градина. Какви закони против футболното хулиганство, какви 5 лева! В БФС явно искат у нас в неделя да има счупени глави, коментира още "24 часа".

Глоби много, полза няма, четем в "Труд". Изданието се спира на новоприетите от парламента санкции срещу пияните шофьори. Те вече няма да влизат в затвора за 1 година при наличие на алкохол в кръвта си над 1.2 промила, а ще плащат по-високи глоби. Само ще се вдигнат рушветите, е реакцията на самите шофьори, на които се позовава "Труд".

Псувня отключила яростта у Кристиян, пише "Монитор". Помните, това е детето убиец на своя съученик Кристин, а драмата се разигра в Перник.
Президентът пък предлага да защити на форум стратегия срещу детското насилие, отбелязва "24 часа". Според Георги Първанов едно от решенията е спортът.

Крадена и издирвана от Интерпол картина, вероятно на Тициан или човек от неговия кръг, откриха в циганско гето на Стара Загора. За това пишат вестниците и повечето придружават информацията със снимка на шедьовъра по първите си страници.
Поевропейчване в ренесансов стил съзира "Монитор". В коментарната си рубрика вестникът припомня, че само допреди няколко години в ромските квартали полицаите намираха само краден добитък, ширпотреба и автомобили на части.

“Багерите водят към златото” - под това заглавие "24 часа" се опитва да обясни защо точно сега дойдоха сензационните разкрития на д-р Георги Китов, нашумял напоследък с разкопките при могилата Голяма Косматка. Сензацията носи пари, а без тях археологията е немислима, обяснява проф. Васил Николов, директор на Археологическия институт. Напоследък сензация представляват само погребенията.
Като чуели, че някой търси пари за некропол, за могили и за злато, спонсорите сами идвали, твърди професорът. Това обяснява защо Китов намира пари за проектите си, а колегите му имат трудности с мениджмънта. Различни слухове се носят около Георги Китов и откритията му и те са описани в материала на "24 часа".
Вестникът цитира друг професор - Иван Маразов от Института по изкуствознание, според когото Китов е наясно, че откритата бронзова глава не е дело на Фидий, а златната маска не е на Терес. Но такава била практиката и по света - една находка да се обвърже с епоха. “Естествено е археолозите да си направят PR, след като цяло лято бачкат като луди”, смята проф. Маразов. В крайна сметка обаче има значение само едно - тепърва да осъзнаваме, че е голяма гордост за нас, българите, да обитаваме точно тези земи. Думите са на проф. Александър Фол.

В това време строят вили върху Некропола в Созопол, съобщава "Виж". Сигналът бил подаден от археоложка от БАН. Собствениците на частни имоти ги готвили за строителство, а учените нямат време да проучат терена.

И едно предстоящо събитие. Информационна борса за ЕС ще открие в НДК министърът по европейските въпроси Меглена Кунева, съобщава "24 часа". Там можете да получите информация за всичко, свързано с ЕС от бизнеса до образованието, медиите и живота на европейците.
РФИ ще представи две свои европейски програми - Европейски акценти и Форум на информацията.