СИМЕОН ПОИСКА ДА ПОДПИШЕМ ПО-РАНО ДОГОВОРА ЗА ЕС

ЩЕ СЕ РАЗПАДНЕ ЛИ ЕС?

ЗА "АТЛАНТСКАТА ДИМЕНЗИЯ" НА ПАСИ И ЕЗИКА НА КОМИТИТЕ

Премиерът поиска от Брюксел да подпишем с ЕС по-рано през 2005-та година, цитира формулировката на Сакскобургготски Монитор. Симеон иска бързо да подписваме с ЕС, допълва 24 часа. Става дума за подписването на договора за присъединяване към ЕС. Това е заявил в Брюксел Симеон на срещата си с новия еврокомисар по разширяването Оли Рен. Премиерът е очертал очакването на България на срещата на върха на ЕС през декември да бъде определена точна дата за подписване на договора. Това обаче трябва да стане заедно с Румъния, която още не е приключила преговорите, уточнява 24 часа. Симеон обаче се скри от медиите в Брюксел, разказва кореспондентът на Труд. В ранните часове на деня пресаташето на българската мисия към ЕС предупредил по телефона журналистите, че Симеон отказва да се срещне с медиите, защото нямал време.
Единственото място, където Симеон можел да бъде видян била сградата на Еврокомисията. Но охраната заключили единия от входовете и така журналистите, сред които и журналисти от Би Би Си, словенската телевизия и румънското радио, били лишени от достъп до премиера. По-късно той се измъкнал покрай тях като стрела и се шмугнал в мерцедеса си, допълва разказа си Труд.

И докато България настоява за възможно най-скорошно подписване на присъединителния договор, ЕС може да се разпадне, както обявява Пари. А Монитор уточнява – Таен доклад вещае разпад на ЕС. Икономиката на Евросъюза се сблъсква със сложни структурни проблеми, които поставят под въпрос по-нататъшното съществуване на Съюза. Това се казвало в поверителен доклад, изготвен от група икономисти под ръководството на бившия холандски министър-председател Вим Кок. Вместо да бъде лидер, ЕС е заплашен от стагнация, кризи и перспективата от разпадане, се прогнозира още в доклада. ЕС изостава икономически от Азия и САЩ, европейското общество е обхванато от напрежение, а деструктивните политически сили укрепват позициите си, се казва още в доклада, цитиран от Пари и Монитор.

Българо-френски музикален скандал, обявява във водещото си заглавие Новинар. 60 български музиканти са работили в нарушение с френските закони. Сънародниците ни са наети от германския диригент Фолкер Хартунг за участие в 25-дневното турне на ръководения от него "Кьолн Ню Филхармоник Оркестра" във Франция. Българите са подписали договори за доброволно участие в 21 концерта през октомври без право на възнаграждение. Хартунг ги е представил като любители музиканти, които иначе са шофьори на такси, ресторантьори и студенти, допълва Новинар.

И през това време – България оказва подкрепа на Македония за евроатлантическата й интеграция. Това стана по време на посещението на външния ни министър Соломон Паси в Македония, разказва 24 часа. Или както обобщава вестникът – Паси прегърна Македония. Там Паси проговорил на езика на комитите от филма Мера според мера и предизвикал фурор в Скопие. На този език българският първи дипломат прочел и част от доклада си “Евроатлантизмът и Югоизточна Европа”, но по този начин пък затрудни част от българските си слушатели с термини като – “атлантската димензия”. Оказа се, че така външният министър отваря очите на македонците за атлантическите измерения, превежда 24 часа. Дали бяха изпълнени задачите на неговото посещение – “Ги решихме сите прашаня”, цитира изданието отговора на Соломон Паси. На срещата си с македонския си колега Илинка Митрева Паси пък използвал и английския термин “мишън комплитет”. И как всъщност Соломон Паси обяви, че като председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа е подкрепил молбата на Македония да се редуцират мисиите на организацията в страната – ами като заяви “Сме се договорили дека е мишън комплитет”.

И като сме започнахме темата за чуждите езици - по родните стадиони вече ще ехтят сочни псувни на английски, италиански, френски и даже руски, разкрива Стандарт.
Хрумването е на тарторите на родните агитки. Така те ще протестират срещу новия закон срещу футболните хулигани. Той предвижда до 500 лева глоба и 15 дни арест за псувня на стадиона.