"ТАЙНАТА АРМИЯ НА ИСЛЯМА" ПОЕ ОТГОВОРНОСТ ЗА АТЕНТАТА НАД БЪЛГАРСКИЯ ПАТРУЛ В ИРАК

ПРАВИТЕЛСТВОТО ОСТАВИ БЮДЖЕТ 2005 НА СЪВЕСТТА НА ДЕПУТАТИТЕ

СНАЙПЕРИСТ УБИЛ ДИМАТА РУСНАКА

СВЕТИ ДИМИТЪР ВИКА ЗИМАТА

ГРАНИЦАТА МЕЖДУ ЛЯТОТО И ЗИМАТА – ДИМИТРОВДЕН Е ЗНАК ЗА СТУД, А ГЕРГЬОВДЕН – ЗНАК ЗА ЖЕГА

. Вестник ВИЖ, редакционна колона – Честито, Митковци, днес е Димитровден. Ако прага на дома ви днес прекрачи заможен и добър гост, очаква ви здрава и плодовита година. Според ВИЖ, днес стопаните гадаят тежка ли ще бъде зимата. СТАНДАРТ е по-практичен: “Свети Димитър вика зимата, днес приключва земеделският сезон, време е да се слага зелето”.

СЛЕД ПОДПИСАНАТА ОТ МИНИСТЪР СВИНАРОВ ЗАПОВЕД ЗА ПРЕБАЗИРАНЕ НА БЪЛГАРСКИЯ БАТАЛЬОН В ИРАК...

Никой български войник в Ирак не е подавал рапорт за предсрочен отказ от мисията след гибелта на старши сержант Владимир Пашов в неделя, извежда ТРУД в уводния си материал, позовавайки се на Военното ведомство. От Генералния щаб пазят в тайна, в кой ден ще започне местенето на рейнджърите ни от Кербала в Дивания. Секретен остава и маршрутът на конвоите, допълва ТРУД, който помества и очерк за семейство Пашови. СТАНДАРТ допълва в сходна статия: “Загиналият боец, който ще бъде погребат с военни почести, бил най-добрият авиомеханик във Враждебна”. В каре на Гасан Насър в ТРУД четем: “Групировката Тайната армията на исляма, която се ръководи от иракското подразделение на Ал Кайда, е поела отговорност за атентата над българския патрул, съобщиха източници от полицията в града.” Източниците твърдят още, че бързата намеса – на петата минута – на щатски хеликоптер – е предотвратила даването на повече жертви от българска страна. Поглед върху заглавията по темата в МОНИТОР: “Свинаров мести бойците в Ирак, президентът против”. Вестникът помества блиц-интервю с командира на първия ни батальон в Ирак подп. Петко Маринов, според когото “Не може да се търси вина за седмата българска жертва в Ирак”. ДЪРЖАВНИЯТ БЮДЖЕТ БЕШЕ ОДОБРЕН, КАКВИ СА РЕАКЦИИТЕ?

МЕДИАПУЛ пише – “Правителството остави бюджет 2005 на съвестта на депутатите”. Цитиран е Велчев – “Парламентът да си го крои, ако смени данъчните закони...” “Велчев поряза мераците на съда за парите от бюджет 2005” – пише ТРУД. МОНИТОР допълва: “Магистратите пак плашат министрите с Върховния административен съд”. Вестник ВИЖ цитира министъра на правосъдието Станков да казва: “Ако се саботира съдебната реформа, губим 1 млрд евро.” Правителството е готово с промените в социалния кодекс, е темата на ТРУД днес. Под заглавие “Скубят ни оттук-оттам”, вестникът пише, че от догодина министрите на царя ще качат възрастта за пенсиониране, а вдигат и личната социална вноска на всеки. Подробно ТРУД описва как от догодина, царят “бърка допълнително в джоба на хората”. Пред МОНИТОР управителят на НОИ Йордан Христосков коментира: “Новата схема на пенсиите ощетява бедните”. ТРУД пише още, “НДСВ прави компромисно предложение – 19 на сто ДДС”.

Министърът по европейските въпроси Меглена Кунева “пак пише програма за сроковете, в които НС трябва да приеме изостаналите закони, свързани с членството ни в ЕС”, пише ДНЕВНИК, като се позовава на свой източник. Графикът ще бъде връчен на депутатите от правната комисия. Коментар на ДНЕВНИК изчислява, с оглед на оставащите до края на мандата на царя 73 дни, че на закон ще се пада по ден и половина. “Само че има една малка разлика – ако в Кипър например, европейските закони просто регистрират една съществуваща европейска реалност, то в България те трябва да бъдат част от изграждането на такава реалност.” Челото на ДНЕВНИК е свързано със спорни постановки, залегнали в проект за Закон за етажната собственост, според който “Жилищните сгради ще се управляват от асоциации. Текстове от законопроекта ще срещнат съпротивата на граждански организации” – предупреждава ДНЕВНИК.

Впрочем всички вестници пишат как президентът Първанов е дал зелена светлина на спорния закон, който криминализира псуването на стадиона. Вестник ТОП СПОРТ уточнява: “Президентът заяви, че някои текстове от закона, като тези за нецензурните изрази, могат да отпаднат или да бъдат променени.” ВИЖ коментира разликата между буква и приложимост на закона: “Хората биха се чувствали без закрила и увереност, че са защитени от държавата”. 7 ДНИ СПОРТ обобщава: “Държавният глава пусна с уговорки Закона за футболното хулиганство, чака бърз ремонт”. Да цитирам тук 24 ЧАСА, където има интервю с художника Борис Димовски: “България е населена с прости хора. Когато влезем в Европа, очаквам много псувни – като на стадиона.”

Европа, в която пък “Правосъдното интегриране предизвика разпри”, както четем в ДНЕВНИК, с уточнението – “Лондон се разбунтува срещу общите мерки към имиграцията”. 4 дни преди подписването на Евроконституцията, Лондон заплашва с вето върху общата за съюза имигрантска политика. Мотив – не може Брюксел да решава въпроси, които са вътрешна работа на другите столици.

ДА СЕ ВЪРНЕМ У НАС... ЗА УБИЙСТВОТО ПИШЕ ЛИ? ЕТО, НАПРИМЕР В “СТАНДАРТ” ЧЕТА – “СНАЙПЕРИСТ УБИЛ ДИМАТА РУСНАКА”.

Дмитрий Минев Руснака (днес е Димитровден). Да, пише много – и версии, и коментари. “Още един от основателите на легендарната някога СИК не е между живите, ще отметнат статистиците”, коментира пък 24 ЧАСА и помества колаж и карламбур: “СИК транзит глория мунди”. Ще ви цитирам само редакционния коментар на ДНЕВНИК, който започва така: “Тъй като показните убийства отдавна станаха ежедневие, по-долу се предлага една готова форма, с цел бързото написване на дописка, ако графикът не позволява туткане...” Изданието иронично предлага тази “форма”, която завършва: “Пълни подробности за връзките на покойния с подземния свят четете утре.”

ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ТЕМИ В ПРЕСАТА ДНЕС...

“БСП е рискова за бизнеса”, категоричен е в интервю за ТРУД Александър Томов, лидер на партия Българска социалдемокрация. 24 ЧАСА излиза под глава с каре, озаглавено: “БСП кани Подкрепа и КНСБ за депутати”. Константин Тренчев и Желязко Христов са цитирани да казват, съответно: “Да, ако е добре за народа” и “Съгласен съм!” Часовият вестник пише за стратегията на Станишев да вкара синдикални дейци и общественици в избирателните листи. Освен водачите на Подкрепа и КНСБ, се спряга името на шефката на учителския синдикат Янка Такева. Коментар в 24 ЧАСА: “Е, не случайно забравихме какво е истинска стачка. Защото: синдикалните лидери разбраха, че е по-добре да си до баницата и да раздаваш парчета, отколкото да наблюдаваш отстрани дали тя се разпределя правилно.” В МОНИТОР зам.-председателят на НДСВ Даниел Вълчев (франкофон) отсича пък: “НДСВ няма нужда от предизборни коалиции”.

Всички вестници пишат и за “стилния коктейл”, с който политичката Весела Драганова открила вчера новия офис на Партията си – Партията на българските жени. Заглавието в 24 ЧАСА е: “Весела и Тошо молят царя: хайде пак заедно! Бъдещето е в коалициите, отвърнал им той”. Вестникът пояснява, че това се разиграло “на среща със Сакскобургготски преди месец”.

Хубави цитати. ТРУД: “Външният министър Соломон Паси предложил на Светия синод, неговото ведомство да плати приема за рождения ден на патриарх Максим, но владиците категорично отказали, съобщи високопоставен правителствен източник. Негово светейшество навършва 90 години в петък.”

Вестник ПАРИ пише уводно с въпросителна, че “Втори цигарен гигант се отказва от Булгартабак?” Вероятно “Бритиш америкън табако” – както и “Филип Морис” – ще се откажат от състезанието поради нежелание да преструктурират производството, е казал за ПАРИ икономистът Владимир Каролев.

ИЛЮСТРАЦИИТЕ В ПРЕСАТА ДНЕС:

Във всички вестници виждаме снимка, как Христо Стоичков кара хеликоптер – ВАЦовите издания например я извеждат на първа, а часовият вестник пише под нея: “Стоичков лично подкара хеликоптера на ДЗИ, с който отлетя от София за Банско, където снощи получи почетния знак на града.” ТРУД пък припомня – “звездата вкуси адреналина с перка още през февруари... когато си купи свой хеликоптер.”

Накрая пак 24 ЧАСА и един сондаж, според който: “Бойко Борисов, Христо Стоичков и Слави Трифонов са идолите на българската младеж”. От проучването личи, че доста по-назад в “ранглистата” е Васил Левски, при това с равен брой проценти, колкото Бил Гейтс – три на сто, колкото и Азис (който също се казва Васил). Ани Салич – 2 процента; Първанов, царя и Глория – 1 процент.