RFI - България Хванаха фалшиви лекарства

Велик е нашият войник в Ирак

Връщат псувните по стадионите

Инспектори хванаха 4 фалшиви лекарства, обявява във водещото си заглавие "Труд". Фалшиви лекарства в продажба хванаха ченгета и експерти, допълва "Монитор". А "Виж" приглася – Хванаха 4 лекарства менте. Инспектори от изпълнителната агенция по лекарствата хванаха 4 фалшиви медикамента. Подписана е заповед за незабавното им изтегляне от аптеките и складовете в страната, като от тях вече са иззети 6000 опаковки. Препаратите са български и вносни.
Шефът на Изпълнителната агенция по лекарствата обаче отказа да назове имената на фалшивите лекарства, защото били много популярни и щяла да настъпи паника. Единственото, което спомена е, че наименованието на едно от лекарствата завършвало на “ол”.
Освен това хората не трябвало да се притесняват, защото блокираните лекарства не били опасни за здравето. "Стандарт" обаче не е съгласен с успокоението – продават опасни хапчета за кръвно, обявява вестникът. "Монитор" от своя страна разкрива имената на 3 от фалшивите лекарства. Това са "Ацетизал", "Низорал" и "Бисептол". Изтеглят тези лекарства. Не че са толкова страшни, но колкото и хапчета да изпие от тях болният нашенец, файда няма да усети, коментира "Труд".
Лошото е обаче, че отговорните власти не отбелязаха самите те имената както и по какъв начин опаковките на фалшивите лекарства могат да се разпознават от истинските. Или може би просто човекът го е страх за мекото му кресло. Нали и той душа трябва да храни, допълва изданието.

Нещо, с което обаче можем да се гордеем както отбелязва пресата - българските войници всявали страх в Ирак, пише "Труд" като се позовава на статия на "Уърлднет дейли". Оценката за българите там е била дадена от американските рейнджъри в Ирак. По този повод "24 часа" гордо обявява – нашият войник в Ирак – най-велик. А "Новинар" приглася – Велик е нашият войник! Българският войник там бил пример за храброст.
И описанието на българските рейнджъри, направено от техните американски колеги – всеки, който замисля да застреля българин, бива убиван още преди да се прицели. Отлична работа вършели и японците, монголците, австралийците и салвадорците.

Колкото до поляците например, под чието пряко командване е българският контингент между другото – когато се опитвали да пратят полски патрул да убие нападателите те отговаряли – ами много е опасно навън. Британците пък са обвинени, че стоят и изчакват бунтовниците да станат твърде смели и едва тогава отвръщат на удара.

И през това време – Костов не ще вот, ще заличава табелки, обявява "24 часа". Нямало да има вот на недоверие към Симеон заради изявлението му, че е премиер само на гласувалите за него. Това станало ясно след заседание на Демократи за силна България. Те обаче щели да поискат от парламента да осъди обидните квалификации и да задължи кабинета да заличи от жълтите чешми по селата надписа, че са от правителството на НДСВ. Като съвсем погрешно окачествява "24 часа" подобно искане. И дори предлага – точно обратното трябва да се направи.

Колкото повече надписи за партийно-правителствените дела има в държавата, толкова по-лесно ще се чете историята. Като например – тук правителството на Станко Тодоров изгради републиката на младостта, можело да пише нейде из Странджа-Сакар. Или пък паметна плоча на БНБ да бъде сложена – Тук правителството на Жан Виденов постигна хиперинфлация. Така че ако правителството реши да заравя нейде златна маска на Симеон ІІ, нека да я надпише. Дължим го на бъдещите поколения, заключава изданието.

И за всички тези, които се бяха притеснили - Връщат псувните по стадионите, успокоява "Стандарт". В понеделник президентът Георги Първанов пусна закона, но поиска в него да бъдат внесени корекции. Там глобата за бомбичка е пет пъти по-малка от тази за ругатня. Така че - на стадионите пак ще бъде разрешено да се псува и няма да има глоба от 500 лева, допълва изданието.