СКАНДАЛ НА ДЕНЯ: ОБЛАСТЕН СЪДИ МИНИСТЪР

ПРЕМИЕРЪТ СЕ ПЕНСИОНИРА, АКО ЗАГУБИ ИЗБОРИТЕ

ПАТРИАРХ МАКСИМ СТАВА НА 90

“Невероятен скандал. Областен съди министър”, излиза със заглавие на първа страница ”24 часа”. Областният управител на София Росен Владимиров е внесъл жалба в съда срещу строителния министър Валентин Церовски. Причината – министърът незаконно разпоредил създаването на нов Център за регионално планиране на Югозападния регион. Росен Владимиров бил бесен, че Церовски решил центърът да е в Софийска област, което било нарушение на споразумението с Европейския съюз, допълва Труд. Министър Церовски обаче отказа да коментира преди произнасянето на съда. ”24 часа” обаче ни дава възможно обяснение на случая – София-област се управлява от Олимпи Кътев – един от най-ценните кадри на НДСВ и на министър-председателя. А до 2007г. в общо шестте района за планиране ще се изсипят изключително много средства от Евросъюза. Така че, тръгна “нова война ДПС-Церовски” , обобщава ежедневникът.

”24 часа” продължава и темата от предишния си брой за отмяна на смъртната присъда на Никола Вапцаров. Главният прокурор Никола Филчев ще поиска от Върховния касационен съд отмяна на присъдата на поета, разстрелян през 1942г. Инициативата идва след призива на писателя Йордан Каменов, който настоя присъдата на Вапцаров да се отмени пост фактум.

“Мощен трус уплаши България”, пише в заглавие вестник Виж. “5,5 по Рихтер – Изтръпнахме”, приглася Труд. “Вранча люшка България както преди 27 години”, отбелязва Монитор по повод земетресението в сряда вечерта.

Парламентът закри партиите фантоми, научаваме от Дневник. Гласувайки изцяло новия закон за партиите на второ четене, депутатите решиха съдът да регистрира в бъдеще само формации, учредени от минимум 500 души и доказали 5-хилядна членска маса. Според вносителите това ще доведе до заличаването на около 90 процента от т.нар. формации - еднолични търговци, и в предстоящите през лятото на следващата година парламентарни избори ще има не повече от 30-40 участника. Регистрираните към момента от съда партии у нас са над 340. Повечето от тях не развиват политическа дейност, а единствено ползват предимствата на действащия закон, който им осигурява държавни офиси на символичен наем в центровете на градовете. Около избори пък държавата се товари финансово заради милионите бюлетини, които е длъжна да отпечата, както и за телевизионното време, което осигурява дори на най-малките партии. На вота през юни 2001 г. се явиха 59 партии и коалиции, някои от които не получиха нито един глас, т.е. за тях не пуснаха бюлетини дори лидерите им, припомня Дневник.

Депутатите си върнаха дипломатическите паспорти, съобщава Новинар. Депутатите, вицепремиерите, министрите и заместник-министрите да имат право на дипломатически паспорти, реши парламентът вчера, като прие на първо четене промени в Закона за документите за самоличност. Промените бяха гласувани с почти пълно мнозинство, отбелязва всекидневникът.

Махат данък сгради, ако блокът е саниран. Опрощаването на налога ще започне от 2006-та година, съобщава Монитор. Друго условие е всички апартаменти в кооперацията да са топлоизолирани. В редакционна статия Монитор ни представя в нагледен вид отношението българин-обществено пространство. Фасадата е олющена, входната врата е отдавна разбита, на стълбището няма крушки, не е метено от месеци, а асансьорът най-често не работи. Това определено е масовият случай на българската урбанистична култура. Като добавим крайния индивидуализъм, страха да не те прецакат, омразата към всяко обществено, сиреч безплатно усилие, става ясно, че програмата за енергийна ефективност е изначално обречена. Да създадат гражданите асоциации на собственици, да съберат пари, да санират блокове, да кандидатстват за освобождаване от данък сгради....Сигурно ще има няколко изключения, но те само ще потвърдят правилото, смята Монитор.

“Ако загубя изборите се пенсионирам”. Тези думи на премиера Симеон Сакскобургготски пред холандския вестник “Алхимене даг блат” са препечатани от повечето български издания днес. “Царят е уморен”, пише на първа страница Монитор и публикува снимката на премиера заедно с холандската кралица Беатрикс.

И накрая завършваме с един приятен “повод за напиване”, както пише Новинар.

Днес е рожденият ден на главата на Българската православна църква негово светейшество патриарх Максим, който става на 90 години. 24Часа посвещава цяла страница на събитието. Роден на 29-ти октомври 1914г. под светското име Марин Найденов Минков, Максим завършва с отличие Софийската духовна семинария , а след това и духовната академия. На 27 години приема монашеството, а на 57 е избран за патриарх на Българската православна църква.