RFI - България 100 души в 40-тия парламент

Референдум за членството ни в ЕС

На 1 ноември: имаме ли нужда някой да ни изтръгне от унеса?

100 души в 40-тия парламент. Този призив издигна ново движение на богатите хора, разкрива "24 часа" във водещото си заглавие. И обявява – 1 депутат струва 400 хиляди лева на година. Именно тази е причината и за призива следващият ни парламент да бъде от 100 души.
Призивът бил отправен дискретно от близо 140 български предприемачи, собственици на големи рекламни и ПР агенции. Те пресметнали, че всеки един депутат ни струва годишно по 400 хиляди лева. И така се получава, че ако австрийският народен представител е издържан от труда на 5.4 души, то за спокойният труд на неговия български колега работят 22-ма българи.

Какво пък ще кажат българите за присъединяването си към ЕС. И как трябва да бъде организиран референдумът за членството ни – продължава "24 часа" темата, започната още от петък при подписването на Европейската конституция. 2 дни за референдум иска БСП, обявява вестникът.

А иначе - министърът по европейските въпроси Меглена Кунева призова – трябва закон, другото е политическо есе. Необходимо е да има закон за референдума, да се каже какъв ще е въпросът, задаван на българите и чак след това да се определи датата.
Истината обаче е, че спорът е за датата - различните дати носят изгода на различните партии, коментира изданието. Дойде ли му обаче времето, управляващата тогава партия така ще го извърти и усуче, че референдум пак няма да има, прогнозира "24 часа". Защото, допълва изданието, такъв е законът в момента, че с него и в СССР да влизаме, пак няма да ни питат.

А иначе Евросъюзът не е панацея за икономиката ни, категоричен е Иван Костов в специално интервю за "Пари". И всъщност, Европа няма да формулира българските интереси и няма да ги отстоява – това е работата на България, коментира Костов. ЕС няма да превърне България в достойна и силна държава, член на общността. За нея са приемливи двете възможности – да бъде достоен и силен участник в общността и да бъдем в нейната периферия, допълва Иван Костов за вестник "Пари".

И от ЕС – поглед към САЩ. Предстоящите утре избори са една от ключовите теми за пресата днес. Победителят в САЩ ще погне корупцията у нас, прогнозира в интервю за "24 часа" Стоян Ганев. "Труд" също прави паралел с българската политика – така както претендентите за президент Буш и Кери учат испански език, за да привлекат на своя страна испаноезичния електорат в страната си, така било крайно време и родните политици да започнат да учат цигански, коментира "Труд". Защото техните гласове никак не били малко. Що се отнася до самите избори и предпочитанията в САЩ – избори 2004 били толкова трудни, защото Буш и Кери нямали капка сексапил. Това било заключението на Института по еротични науки и изкуства в Лос Анджелис, отбелязва "24 часа". Именно това затруднявало гласоподавателите при избора им, заключили политсексолози. Проблемът на Кери бил, че с нулевия си мъжки чар разколебавал голяма част от избирателите, които ненавиждат съперника му Буш. Самият Буш пък, който също нямал сексуално излъчване, по-скоро се изявявал като малко непослушно момченце. А електоратът бил по-склонен да се идентифицира с такъв образ.
Колкото до изборите през 2000 година – тогава Буш спечелил с израза си на селски зевзек.

У нас – откриха скелет на 9000 години край Враца, обявява "Виж". И цитира гордия коментар на директора на Националния исторически музей Божидар Димитров – находката доказва, че сме първите европейци.

В днешно време обаче сме изпаднали в положението на хора, готови на всичко и забравили всичко, дори и духа си, устремени само към оцеляването си, разсъждава Антон Дончев в "Труд" по повод Деня на будителите. И задава въпроса – екипажът на кой кораб, заседнал в ледовете, сече мачтите му, за да се стопли. Ами утре, като се измъкнем от ледовете, къде ще вдигнем платната и знамената?
И, коментира "Стандарт", народ, който има за празник Ден на будителите, е достоен за съжаление. Защото това значи, че е заспал дълбоко и някой трябва да го изтръгне от унеса. И все пак, контрира "Новинар", надеждата ни е в тези 2500 деца, които събираха пари, за да вдигнат днес трикольора в своите училища. Това са будните деца на България.