САЩ ГЛАСУВАТ ДНЕС. КОЙ ЩЕ БЪДЕ СЛЕДВАЩИЯТ ГОСПОДАР НА БЕЛИЯ ДОМ?

"ПРЕВЕЖДАТ" КОНСТИТУЦИЯТА ЗА ДЕЦА

ЩЕ ИМА ИЛИ НЯМА ДА ИМА ТЕСТ СЛЕД 7 КЛАС?

Днес в 13 часа българско време започва битката за Белия дом, обявява Труд.
Избирателните секции ще бъдат отворени първо на Източното крайбрежие. Вотът ще приключи най-късно в Аляска – в 8 часа сутринта на 3 ноември. Нов или стар господар ще има Белият дом, обобщава дилемата и специалният пратеник на Пари в Маями. И всъщност – след месеци на уморителни кампании, денят на истината за Джордж Буш и Джон Кери настъпи. И остава да се види кой ще надделее в може би най-оспорваната битка за президент в историята на САЩ, допълва Пари. Буш и Кери на кантар днес, допълва и Монитор. И предлага интересен начин за прогнозиране на изборите – загубата на футболния отбор Редскинс вещаел провал на досегашния президент. Ако беше победил – щеше и Буш да спечели. Това сочела статистиката на последните мачове, изиграни точно преди избори от Редскинс, допълва Монитор. Факт е, че от 1933, никой действащ президент не се е задържал на поста си след загуба на Redskins. За кой пък биха гласували българите – паралелно гласуване ще проведе Червената къща и ще оповести после резултатите си от проведения сред българи вот.
По следите на българските политици пък и техните предпочитания, тръгва и Труд.
И търси отговор на въпроса си – дали те са Буш-мени и ха-Кери. И пояснението – бушмени буквално означава африканско племе, но също така и хора на Буш. И Хакери – буквално компютърни пирати, но и хора, които стискат палци за Кери.
Поглед към предстоящите избори и у нас и предупреждението, отправено от Центъра за регионалния изследвания – Опасност от ислямски терор на вота догодина, обявява 24 часа с въпросителен накрая. Според директора на Центъра Боян Чуков, съществува опасност от терористични атаки в България в навечерието на парламентарните избори догодина. Той се позовава на експертен анализ на стратегически документи на Ал Кайда. Оценката на документите показва, че всички държави в антитерористичната коалиция в Ирак са уязвими на атаки с приближаване на вътрешните избори. Поради тази причина Центърът за регионални изследвания започва проучване сред мюсюлманите у нас за податливост към тероризма, допълва 24 часа.
А иначе за престъпниците, но става дума за непълнолетните престъпници, генерал Бойко Борисов поиска наказание и за техните родители. Родители на съд, обявява 24 часа във водещото си заглавие. Борисов иска и доживотен затвор за децата убийци, допълва изданието. Според него родителите трябва да бъдат съдени и да носят отговорност за деянията на совите непълнолетни деца.
За да могат децата пък от рано да се приобщят към идеите за законност и демокрация – Превеждат конституцията за малчугани, обявява Труд. Касабова ще пише конституция за деца, допълва 24 часа. Идеята е на зам.-шефката на Парламента Камелия Касабова, да се създаде адаптирана версия на конституцията за деца. Гид не децата щяло да бъде лъвче. При социологическо проучване преди време децата поискали да ги води Хари Потър, Хитър Петър, дори Бойко Борисов, но в крайна сметка се решило, че най-подходящо е лъвчето за пътеводителя за деца, който вече има и свой Интернет-сайт.
И докато създават пътеводител за деца в конституционните дебри, то същите тези деца не знаят догодина дали ще кандидатстват в гимназиите с тест или не. Ще има ли тест? Може и да няма – така във водещото си заглавие Виж обобщава ситуацията. И цитира мнението на просветния министър Игор Дамянов – “Няма да изнасилваме системата.
Ако натежат отрицателните мнения в обществото може и да няма тест”, заявил Дамянов. Новинар от своя страна обобщава – НДСВ забрани теста за седмокласници.
Ами за да не побъркваме младото поколение бъдещи европейци, предлага от своя страна 24 часа, нека бъде наложен едномесечен мораториум над всички изказвания, предложения и псевдоновини по темата за образованието. Нека господата просветни босове и политици, от които зависи взимането на решения, да поумуват един месец и чак тогава да се изказват, допълва изданието. И призовава – пожалете ни!