МАКЕДОНИЯ- ПОЗДРАВ НА БУШ КЪМ СТАРА ЕВРОПА

СКАНДАЛИ В ПАРЛАМЕНТА

ФРАНЦИЯ НИ ВЪРНА ВАСКО ДЪЛГИЯ

Световната политика определя и заглавията в българската преса: какво идва след Арафат - мир или джихад? – гадае “Труд”.
“24 часа” пък търси връзка между преизбирането на Буш и признаването на името “Македония”. Дали това не е “поздрав” от Буш към стара Европа? – развива темата в обстоен анализ на страниците на часовия вестник Красимир Узунов, президент на агенция “Фокус”. И коментира следните възможности: или малките и слаби страни на Балканите стават важен американски съюзник, или американското участие в гръцко-македонския спор ще се отрази стагниращо върху евроинтеграционните процеси на Балканите, от което ще пострадат всички.”Буш стъпи накриво” - коментира “Труд” признаването на името “Република Македония”, доколкото никой не може да гради световен ред по свое усмотрение. В тази връзка съветът на “Труд” е: “американците да питат българите за Македония и така няма да стъпят накриво.”

“Новинар” и “Стандарт” не крият удовлетворението си от едно постигнато международно споразумение – проектът “Бургас-Александруполис” най-сетне тръгва, Гърция и Русия се споразумяха.
У нас обаче – скандали в парламента – обобщава “Монитор”. И илюстрира твърдението си с фотография на първа страница, на която виждаме как специалистът по детска педагогика и член на културната комисия Христо Георгиев от НДСВ цял ден вчера пуска по колегите си от ляво и дясно хартиени самолетчета, докато депутатите в това време се карат да има или да няма парламентарен контрол.

Царски активисти посегнаха и на държавния социален фонд, извежда в. “Сега”. Срещу 49 хиляди евро те ще преработват мед. След като натрупаха опит с малките проекти за строеж и ремонт на чешмички и алеи с пари от бюджета, сега те са се насочили към Социално-инвестиционния фонд /СИФ/.
Депутатските заплати скочиха с почти 100 лв. - съобщава на първа страница “Труд”. И вече стават по 1125 лв., защото народните избраници получават по 3 средни заплати в обществения сектор, а тя, по данни на статистиката за септември, е 375 лв.
В същото време, коментира “Труд”, никой не плаща заплатите на тютюноработниците, докато ръководители на “Булгартабак” са похарчили 8 млн. лв. за реклами, вечеринки, леки коли, мобилни телефони и всякакви глезни, както съобщиха синдикатите.
Вероятно в тази връзка” “24 часа” излиза със специално приложение - “как да си изберем партия”. Въпросът на изданието е, ако сте човек, който иска да прави кариера, без да се интересува много-много от ляво и дясно, къде има шанс да се издигнете. Заключението на “24 часа” – по жълтата партийна линия, там не се поставят никакви изисквания и тя засега – но само засега – е печелившата.
Повечето българи искат по-малък брой депутати – извежда във водещото си заглавие “Новинар”. Такъв е резултатът от изследване, поръчано от авторите на идеята за парламент от 100 народни представители. Политолози и анализатори нарекоха идеята популистка, тъй като така много обществени групи ще останат без свои представители в събранието. По-големият брой депутати компенсира липсата на две камари, които да се контролират една друга, смятат те.

“Виж” и “Сега” питат: защо жените у нас са с четвърт по-ниски заплати от мъжете? “Монитор” се позовава на същото изследване и коментира, че българките работят 4 часа повече от мъжете.

“Дума” пък съобщава, че нюйоркският митрополит Йосиф продал българската черква във Вашингтон и сградата към нея за 800 000 долара. Сега 100 000 наши сънародници са без свой храм, пише левият вестник. И коментира: “Отгоре също ни гледат. Бог забавя, но не забравя”.

“Монитор” и “Виж” в снимки показват как “Франция пък ни върна Васко Дългия”. 25 –годишният сливналия, издирван за различни престъпления, както и за убийството на Косьо Самоковеца, е бил екстрадиран със самолет на “Ер Франс” от двама френски командоси и двама наши съдебни полицаи.

“Полицията монтира 700 очи” – успокоява читателите си “24 часа”. Камери ще наблюдават гари, летища и наркосборища и то денонощно.

А “Стандарт” съобщава една коледна новина - пилоните на НДК ще грейнат като коледни свещи. Общината смятала да изненада софиянци с невероятно красива паяжина от светещи гирлянди, за да светне столицата като приказна бална зала. Звучи добре, дано и да и да е истина...