СЕНЗАЦИЯ: ОТКРИХМЕ ПЪРВАТА ЖЕНА В ЕВРОПА!

ВИЗИТЕ ЗА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ПАДАТ НА 1 ЯНУАРИ 2007 Г.

БИТКА ЗА АНАСТАСИЯ МОЗЕР

Открихме първата жена в Европа – извежда “Стандарт”.
Археолози извадиха жена на 9 хиляди години при уникалната операция край врачанското село Оходен.
Отново археологическа сензация - настоява “24 часа”. Според специалисти това е най-старият човешки скелет, открит в Европа. Праисторическата находка е с пет века по-древна от известните досега на Балканите и принадлежи на първата земеделска цивилизация по тези земи. Работното име на скелета е Тодорка, съобщава “Стандарт”.
Жената е от средиземноморски тип и притежава прекрасни зъби. Сигурно усмивката й е била като на холивудска звезда, шегуват се антрополозите, направили оглед на костите. Пред “24 часа” учени разказват, че останките на жената са открити във вкопано в земята глинено жилище. Вероятно жената е от т.нар. протомедитерански тип, живял на Балканите преди идване на индоевропейските племена.

В същото време, подчертава “Стандарт”, най-умната нашенка бяга в Англия. Става дума за българката Даниела Симидчиева, която има коефициент 192 – с две точки пред Айнщайн, както пише “Уестърн дейли прес”. Талантите на Симидчиева изглежда са непотребни в България, защото 2 г. била без работа и сега се преселва в Обединеното кралство.

Юпита от Лондон пък напират да живеят у нас – пише “Монитор”. Или поне 2-ма от Лондонското сити, както съобщава “24 часа”, позовавайки се на външния министър Соломон Паси. “Монитор” дори успява да ги идентифицира: единият върти фирмата за недвижими имоти “Бългериън дриймс” и е много ентусиазиран, защото цените на имотите в България са най-ниски от цивилизованата част на Европа. Другият работи във фирма за доставка на електроника, включително и за отбранителната промишленост.

На Банско и Боровец – без българи – извежда “24 часа”. Само чужденци ще прекарат Коледа в луксозните ни зимни хотели, всичко било ангажирано предварително от англичани, руснаци и гърци.

А иначе голямата “английска новина” за пресата е: визите за Великобритания падат от 1 януари 2007 г. Това заявява посланикът на Обединеното кралство Джереми Хил, цитиран от “Труд”, “24 часа” и “Монитор”.

Още една жена – депутатката от НДСВ Весела Караиванова – е по първите страници. Причината – зверска катастрофа в дърво по пътя за Карлово, както пише “Стандарт”. А “Труд” на цели две страници, в часове и по минути, описва перипетиите по нейното спасяване със санитарен хеликоптер и транспортирането й до Правителствена болница, откъдето съобщават, че въпреки тежката катастрофа, тя е без опасност за живота.

И накрая - жените в политиката. Битка за Анастасия Мозер и нейната партия - извежда във водещото си заглавие “Монитор”. Лидерката на БЗНС-НС беше преизбрана, но на форума се разгоряла истинска битка кой от двамата й потенциални съюзници – Надежда Михайлова или Иван Костов да се изкаже пръв.
“24 часа”, независимо от споровете, улавя сърдечно ръкостискане между Надежда и Костов, публикувайки го на първа страница под надслова “Господи, колко си хубава”. Изданието решава да сложи точка на “женската тема”, извеждайки под глава “стоп-кадри” от модния дамски диктат на улицата: ботуши, причудливо изрязани дънки и много розово...

Седмичници

Абсолютният победител. Под това заглавие “Капитал” се връща към победата на Джордж Буш. И предупреждава: приятелите на САЩ трябва да приемат, че Буш наложи нов световен ред. И няма намерение да го променя.
“Това е победа, която те кара да потрепериш” – твърди обаче Дейвид Байднър, дългогодишен кореспондент на Ню Йорк таймс” за Балканите” в специален анализ за в. “Политика”. Той прогнозира, че Америка е вече разделена по начин, незапомнен от Гражданската война насам.
“168 часа” пък е силно обезпокоен от заплахата “луда крава в България”. Всичко тръгва от непризнат европейски тест, който се прилага от 2002 г. Изданието настоява, че има заболели овце в Сливен и те са тайно унищожени, а обществеността не е информирана. “Политика” се спира на “лъжата за партийните спонсори”. В седмицата, в която обявиха края на партийните касички, пише изданието, политическите сили отказаха да разкрият дарителите си. “Надявам се, че не ме смятате за толкова луд, за да ми искате тази тетрадка”, отсича зам.шефът на СДС Емануил Йорданов. Даниел Смилов от Центъра за либерални стратегии анализира несъвършенствата на закона и прогнозира, че въпреки кризата на политическата парадигма след изборите 2001 г., в момента има “връщане към политическото”. Но според новия закон обществото няма достъп до имената на финансовите благодетели.
Така, както нямаме достъп до имената на големите частни колекционери на антични предмети. Ето защо “Капитал” се спира подробно на темата “бизнесът със съкровищата”, доколкото светът познава България най-вече с блясъка на тракийското злато. И дори прави чрез посредници интервю по мейла с неназован колекционер на антики. Въпросът е за амнистията на нелегални колекции, иманярството и държавната политика към историческото ни наследство.