RFI - България 10 ноември: Равносметка 15 години по-късно

VIP-паспорти за съпруги и деца на депутати

20% по-ниски цени на третия GSM

15 години след историческите промени у нас и падането на тоталитарния режим, вестниците по свой начин се опитват за пореден път да изцедят възможно най-интересното, да кажат това, което все още не е казано.
“От Нармага до хипермаркета”, е озаглавена редакционната статия в "Труд" с автори Светослав Метанов и Пламен Енчев. Те представят доста подробен очерк на жизнения ни стандарт преди и сега. Например, през 1988 г. средната заплата е била 252 лева, а днес тя е 298. Голямата разлика обаче е в покупателната способност. Преди 15 години билетчето за автобус беше 10 стотинки, парното за среден апартамент около 20 лева, а за ток се харчеха 6-10 лева. Социализъм, нали?
Все пак са представени и минусите на онова време – липса на качество, разнообразие, свобода на избор. Изводът според "Труд" е, че днес българите са почти толкова бедни, колкото и преди Десети.

Вестник “Виж” припомня фактите – на 10 ноември Тодор Живков бе свален от поста генерален секретар на ЦК на БКП. Българите отприщиха енергията си в масови улични протести и митинги.
Историкът Андрей Пантев ни предлага философския си анализ от страниците на "Монитор", озаглавен “Исторически намек за Десети”.
“50 години 9 септември, 20 години фестивал "Аполония", 45 години БНТ. Като капак и 15 години от 10 ноември. Тази есен носталгиците получиха такава конска доза дрога, че ще има да се въртят като месмеризирани дор до пукването на пролетта.” Коментарът е на Йордан Евтимов във вестник "Сега".
“Как Луканов седна на бюрото на Желев” обяснява Кеворк Кеворкян в интервю за "24 часа". Всъщност 10 ноември е разчекнат между две групи перестройчици. Едната направи самата промяна, а другата десетина години пренаписва историята на прехода, за да избели лицата на късно събудилите се демократи, смята водещият на “Всяка Неделя”.

“10 ноември - ден на скандалите”, пише в анализ "Стандарт". Естествено, прави се реферанс с днешната среща на десните партии в НДК, която започва в 10.00 часа. След всички очаквания, възлагани на рандевуто като начало на обединението на десните сили, стана ясно само едно - че дори декларация за ненападение по време на предизборната борба не може да обедини отново някогашни партньори, отбелязва изданието.

Велчев на 100 млн. лв. разстояние от подкрепа за бюджета, съобщава вестник "Пари". Вторият кръг от политическите консултации отново не завърши с набирането на необходимата подкрепа за приемането на проектобюджета за 2005 г., който днес трябва да бъде гласуван по принцип от бюджетната и икономическата комисия.
Партията "Новото време" продължава успешно да търгува недостигащите на управляващото малцинство гласове, отбелязва "Пари".

Депутатите си уредиха и булките с ВИП-паспорти, пише на първа страница "Монитор". Съпруги и отрочета вече ще имат сини дипломатически паспорти. С тях се пътува по облекчен режим в чужбина. Това записа окончателно парламентът в Закона за документите за самоличност.

“Опасни консерви заляха пазара” е водещата новина за "Труд". Стотици буркани със зимнина свариха в казани цигани в Пазарджик и ги пуснаха в продажба в магазините. Здравното министерство предупреждава всички търговци незабавно да бракуват консервите.

Третият GSM предизвиква "Мтел" и "Глобул" с 20% по-ниски цени, е заглавието на "Дневник". "Навлизайки на пазара на мобилни услуги, нашата цел е не само да предложим на клиентите модерни услуги, но и да успеем да го направим в условията на силна конкуренция", заявява главният изпълнителен директор на БТК Уилям Ейлуърд, цитиран от всекидневника.