ДЕСЕТИ НОЕМВРИ: РАВНОСМЕТКА 15 ГОДИНИ ПО-КЪСНО

VIP-ПАСПОРТИ ЗА СЪПРУГИ И ДЕЦА НА ДЕПУТАТИ

20% ПО-НИСКИ ЦЕНИ НА ТРЕТИЯ GSM

15 години след историческите промени у нас и падането на тоталитарния режим, вестниците по свой начин се опитват за пореден път да изцедят възможно най-интересното, да кажат това, което все още не е казано. “От Нармага до хипермаркета”, е озаглавена редакционната статия в Труд с автори Светослав Метанов и Пламен Енчев. Те представят доста подробен очерк на жизнения ни стандарт преди и сега. Например, през 1988г. средната заплата е била 252 лева, а днес тя е 298. Голямата разлика обаче е в покупателната способност. Преди 15 години билетчето за автобус беше 10 стотинки, парното за среден апартамент около 20 лева, а за ток се харчеха 6-10 лева. Социализъм, нали? Все пак са представени и минусите на онова време – липса на качество, разнообразие, свобода на избор. Изводът според Труд е, че днес българите са почти толкова бедни, колкото и преди Десети. Вестник “Виж” припомня фактите – на 10-ти ноември Тодор Живков бе свален от поста генерален секретар на ЦК на БКП. Българите отприщиха енергията си в масови улични протести и митинги. Историкът Андрей Пантев ни предлага философския си анализ от страниците на Монитор, озаглавен “Исторически намек за Десети”. “50 години Девети септември, 20 години фестивал "Аполония", 45 години БНТ. Като капак и 15 години от Десети ноември. Тази есен носталгиците получиха такава конска доза дрога, че ще има да се въртят като месмеризирани дор до пукването на пролетта.” Коментарът е на Йордан Евтимов във вестник Сега. “Как Луканов седна на бюрото на Желев” обяснява Кеворк Кеворкян в интервю за 24Часа. Всъщност 10-ти ноември е разчекнат между две групи перестройчици. Едната направи самата промяна, а другата десетина години пренаписва историята на прехода, за да избели лицата на късно събудилите се демократи, смята водещият на “Всяка Неделя”. “Десети ноември - ден на скандалите”, пише в анализ Стандарт. Естествено, прави се реферанс с днешната среща на десните партии в НДК, която започва в 10ч. След всички очаквания, възлагани на рандевуто като начало на обединението на десните сили, стана ясно само едно - че дори декларация за ненападение по време на предизборната борба не може да обедини отново някогашни партньори, отбелязва изданието.

Ето и останалите теми в днешната преса

Велчев на 100 млн. лв. разстояние от подкрепа за бюджета, съобщава вестник Пари. ВТОРИЯТ кръг от политическите консултации отново не завърши с набирането на необходимата подкрепа за приемането на проектобюджета за 2005 г., който днес трябва да бъде гласуван по принцип от бюджетната и икономическата комисия. Партията Новото Време продължава успешно да търгува недостигащите на управляващото малцинство гласове, отбелязва Пари.

Депутатите си уредиха и булките с ВИП-паспорти, пише на първа страница Монитор. Съпруги и отрочета вече ще имат сини дипломатически паспорти. С тях се пътува по облекчен режим в чужбина. Това записа окончателно парламентът в Закона за документите за самоличност.

“Опасни консерви заляха пазара” е водещата новина за Труд. Стотици буркани със зимнина свариха в казани цигани в Пазарджик и ги пуснаха в продажба в магазините. Здравното министерство предупреждава всички търговци незабавно да бракуват консервите.

Третият GSM предизвиква "Мтел" и "Глобул" с 20% по-ниски цени, е заглавието на Дневник. "Навлизайки на пазара на мобилни услуги, нашата цел е не само да предложим на клиентите модерни услуги, но и да успеем да го направим в условията на силна конкуренция", заявява главният изпълнителен директор на БТК Уилям Ейлуърд, цитиран от всекидневника.