RFI - България Бунтове срещу ТИР-овете

"Йод срещу Белене"

От 2006 година - смяна на документите

Страхове и катастрофи по първите страници на пресата.
“Народът на бунт срещу тировете”- извежда “Стандарт”. “Труд” подробно, на цели две страници, описва “дяволското гърло в Княжево”, където в четвъртък стана тежката катастрофа. Мерките: до 30 км/ч е вече разрешената скорост. Но след като бе отклонен трафикът на тежкотоварни коли към Мало Бучино – там също протести, хората са на крак. От вторник – масови протести в Мало Бучино – обобщава изданието.
Трета жертва на катастрофата в Княжево – допълва “Виж”. Жената, получила тежки коремни рани, починала в болницата. След което и жителите на Княжево излязоха в жива верига и блокираха пътя.

“Стандарт” съобщава и за безредици около слуховете за радиация, позовавайки се на “Ройтерс”. А именно – на масовото купуване на йод и лекарства и опитите на властите да успокоят гражданите.
“Йод за Белене” - така коментира ситуацията Красимир Узунов, президент на агенция “Фокус” на страниците на “Труд”. Според него един призрак вече броди из България цяла седмица. И това е призракът на радиацията, 18 години след аварията в Чернобил. За Красимир Узунов има пряка връзка между слуховете и доклада за изграждане на АЕЦ “Белене”. Призивът му е да се строи нова ядрена централа, което е от стратегически интерес за икономиката ни, дори “да пием целия йод по аптеките”.

Но с това страховете не свършват.
“Опасен червен пипер” – извежда “24 часа”. ХЕИ проверява дали внесен у нас унгарски пипер не е канцерогенен. В сряда големи пратки от него били конфискувани в Румъния заради опасния за здравето афлатоксин Б1. Той уврежда черния дроб. От агенции “Митници” твърдят, че от този пипер не е внасяно от нас. А от здравното министерство казват, че не могат просто ей така да започнат проверки. Първо им трябвало сигнал от ЕС, щом опасната храна е произведена в Европа.
“Стандарт” съобщава и за опасен кашкавал, продаван из страната, най-вече в Пловдив, под вакуумната марка “Свежест”.

“Дума” твърди - може да има нов погром на парламента (прогнозата е на синдикалния лидер д-р Тренчев). Хората можело да излязат на улицата, настоява левият вестник, ако правителството драстично среже доходите им.

Бюджет 2005 г. е в кърпа вързан – пише във водещото си заглавие “Монитор”, позовавайки се на групата на мнозинството.
Вътрешно политическо напрежение идва обаче и отляво.
“Червена конспирация в университетите” – извежда “Виж”. ОТ НДСВ атакуват Сергей Станишев за негово окръжно, в което младите социалисти се призовават да се намесват в изборите на студентски съвети. Има академична автономия, припомнят от университетските среди. В тази връзка “Новинар” сравнява Станишев с Цола Драгойчева, а “Стандарт” в коментарната си колонка с Тато, тоест с Живков. “И преди, и сега - пише изданието, столетницата смята младите за свой боен политически резерв. Въпросът , пита “Стандарт”, е дали Станишев няма да залезе като Тато. Или неговият 10 ноември ще е догодина след изборите?”

От 2006 г. ще имаме нова смяна на документите – разширява перспективата във водещото си заглавие “Труд”. Паспортите ще са с микрочип, ще съдържат биометрични данни и пръстови отпечатъци. И ще струват най-малко 40 лв. - допълва “Сега”.
Но тъкмо с тези нови паспорти ще пътуваме в Европа от 1 януари 2007 г. - е заключението на “Стандарт”.