RFI - България Буря в София

Училища втора употреба

Жак Ширак: България е готова за ЕС

Буря в София, падаха тополи, обявява "24 часа" на фона на голяма цветна снимка на смачкано такси от паднало дърво. Внезапният силен вятър, който задуха вчера, събори дървета и керемиди, разказва вестникът. КАТ прие над 20 сигнала за леки катастрофи само докато валеше, допълва "Стандарт".

А през това време даваме – училища се превръщат в цехове за сапуни. Училища втора употреба. И това било заради липса на деца, разкрива "Труд" във водещото си заглавие. Оказва се, че училищата, в които вече няма деца, се обявяват за продан от общините. По тази причина в цех за сапун в следващите дни ще се превърне учебната сграда на някогашното училище "Свети Свети Кирил и Методий" в село Храбрино. "Отец Паисий" в село Думница пък вече е плевня.
Около Велико Търново пък на мястото на някогашните учебни стаи сега никнели хотелски комплекси. Училище във Варненско пък щяло да става английска колония. И обяснението – училищата са последен шанс да има инвестиции в малките населени места, цитира "Труд" шефа на сдружението на общините Красимир Мирев.

И през това време – България е готова за ЕС, цитира "Монитор" категоричното становище на френския президент Жак Ширак. Ширак: Готови сте за ЕС, допълва "Виж". България е готова да се присъедини към Европейския съюз, това заяви френският държавен глава по време на реч в Марсилия.
“Румъния малко закъснява, но това не ни разколебава във връзка с едновременното присъединяване на двете страни към Евросъюза”, подчертал още Ширак. Той допълни, че България и Румъния ще се присъединят едновременно към ЕС през 2007 година.

И в опит за изпълняване на критериите и с помощта на програмата ФАР – Къпят циганите в Хасково, обявява "Виж". И още едно заглавие – този път от "24 часа" – Мерки срещу многото деца на ромите. Правенето на деца при ромите се е превърнало в бизнес и това трябва да спре, цитира изданието призива на Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО. Войводите, както ги нарича вестникът, били написали дори специална програма, в която се предлага да се ограничи непланираната раждаемост сред ромите. Детските помощи пък да се плащат до трето дете, искали още от ВМРО.

И в опит за осъвременяване и отбелязване на напредък – говорещи кошчета за смет ще се появят в Белоградчик и ще благодарят на онези, които благоволят да изхвърлят отпадъците си в тях, разкрива "Труд". Очаквало се атракцията да засенчи известно време дори прочутите Белоградчишки скали. Нашенецът ще има да се звери на чудото така, както дедите му – на говорещите папагали, прогнозира вестникът. Най-напред гражданите масово щели да почнат да хвърлят боклуците си в кошчетата, та белким оттам чуят едно "Благодаря", тъй като тази дума май изчезна от речника ни, допълва изданието. Но това май щяло да трае от ден до пладне и после, ако не бъдат ограбени или изпочупени веднага говорещите кошчета, българинът щял да им се насити и у него да заговори изконния инстинкт да си хвърля боклуците извън кофите. Та затова, предлага вестникът, кошчетата трябва да бъдат снабдени и с конкретните думички и при тези ситуации. А поне в това отношение българският език е доста богат.

А иначе - Два месеца без венчавки. Сексът и мръвките стават табу до Коледа. Това е погледът на "Стандарт" към започналите Коледни пости. Венчавките са забранени от днес до Йордановден именно заради тях. В следващите два месеца ще се правят само граждански бракове. Според православния канон венчавки могат да се правят в периода между 26 декември и 4 януари.
А в следващите 40 дни не бива да ядем не само месо, но и всички продукти от животински произход. Изключение църквата прави за децата, бременните и болните. Само на Никулден пък е разрешено да се яде риба. В тези 40 дни сексът също става табу. Но, бърза да ни успокои "Стандарт", Църквата не е толкова строга по отношение на алкохола. Той може да се употребява, но в сряда и петък е желателно постът да е пълен.
Целта на поста е физическо прeчистване и духовно извисяване. Затова по-важно е не да се спазва стриктно физическият пост, а човек с делата си да покаже, че искрено се е разкаял за волните си и неволни грехове.