БЪЛГАРСКИТЕ ТУРЦИ НЕ ВЯРВАТ НА ДОГАН

СЛЕДИЗБОРНИ СЦЕНАРИИ

СЛЕДВАНЕ ВЪВ ФРАНЦИЯ

Колин Пауъл подаде оставка, обявяват Новинар и Стандарт. Колин Пауъл напуска Буш, отбелязва на първата си страница Труд. И веднага след това паралелът с българския политически живот – “Поне да още един мандат оставам в политиката”, извежда отново на първата си страница вестникът категоричното мнение на финансовия министър Милен Велчев, споделено в обширно интервю. С него се открива и широкият дебат по страниците на вестниците за партии, коалиции и прогнози за предстоящите парламентарни избори.

85% от изселниците не вярват на Доган, българските турци търсят алтернативна партия, за която да гласуват, обявява Монитор във водещото си заглавие. Изселници се отричат от ДПС, категоричен е и Труд. Българските изселници в Турция се обявиха категорично против ДПС, за която традиционно се гласува в южната ни съседка. Те недоволстваха, че Ахмед Доган не работи за тях и не е подобрил живота на роднините им в смесените райони, разказва изданието. На семинар в Боровец, посветен на проблема, се събраха изселници, изключеният от ДПС Осман Октай, лидерът на ДСБ Иван Костов. И решението – търсим алтернатива, цитира 24 часа позицията на представители на изселниците. Турски изселници се отричат от Доган, ще правят партия, обобщава вестникът.

Един поглед към следизборния сценарий показва обаче, че логичното правителство е на БСП, подкрепено от ДПС, обявява Труд като цитира резултатите от последното социологическо проучване. Според него за БСП биха дали гласа си 25.6% от анкетираните. СДС събира 9.9%. Управляващите НДСВ – 12.4 на сто. И коментарът на тези резултати от изданието – проблемът е в това, че една партия, в случая БСП, има преднина пред всички останали, която е непреодолима. Може разбира се тази дистанция да бъде скъсена, но може и обратното – да бъде увеличена, но в никакъв случай тя не може да бъде преодоляна. И предложените 3 следизборни сценария – първият, в духа на европейската политика, е най-голямата партия да състави правителство и парламентарният център я подкрепя. Вторият предвижда правителство на сглобено от отделни парчета мнозинство, а опозицията е на принципа – Всички срещу БСП. Третият е правителство на малцинството, какъвто е и случаят в момента. И евентуалният, но много лош четвърти сценарий, допълва Труд – никой с никого не иска да се разбере, след което обаче страната ще влезе в трайна политическа криза. При този вариант обаче царят може да се оправи, но България ще пропадне, заключава изданието.

И в опитите му за оправяне – 7 часа Симеон стяга реда в кабинета си, обявява 24 часа. Симеон мъмри съветниците си, приглася Труд. Сергей Станишев пък обеща кабинет от професионалисти, обявява Дума.
България изпревари много от новите в ЕС. Това заключение на специалното приложение, посветено на България, публикувано от авторитетния Файненшъл таймс, цитира Монитор. С балансиран бюджет, падащи лихви и намаляващ държавен дълг – планиран за 45 на сто от БВП тази година – икономическите постижения на България изпревариха много от централно и източноевропейските държави, които се присъединиха към ЕС тази година, е категоричното заключение на Файненшъл таймс. И заглавието на анализа – “България: Силните връзки с ЕС и НАТО са ключови. Бивш цар се опитва да свърже екскомунистическа страна със Западна Европа”.

Какво е добре да знаете, за да учите във Франция. Така 24 часа озаглавява статията си, в която предлага редица съвети на читателите си. Като например – не се хвърляйте на модни специалности и големи градове. А иначе – рекорден брой български студенти – 450, са заминали да започнат образованието си във Франция тази есен. “Не бих казал, че френските университети са станали по-щедри що се отнася до приемането на чуждестранни студенти. Но е вярно, че те все повече се интересуват от България”, цитира изданието Бернар Есмен, аташе за университетското и научното сътрудничество към Френския културен институт в България. И пояснението – стипендии се дават за магистратури и докторати.