RFI - България Синдикатите се вдигнаха на стачка

Отново корупция в университети и сред депутати

Сагата с арестувания румански журналист продължава

Стачката на служители от цялата страна, която се проведе вчера по инициатива на синдикатите, е централна тема в днешните вестници. Синдикати блокираха държавата, съобщава "Стандарт". Те вдигнаха на бунт шофьори, лекари, учители, миньори и работници във военните заводи.
Кошмарът за най-малко половин милион българи започна в 11.00 ч. Градският транспорт в София, Варна, Бургас, Стара Загора, Перник, Добрич, Пловдив и Ямбол спря. Всички трамваи, тролеи и рейсове се движеха по маршрутите си до крайните спирки, където спряха за протест.

“Кола гази стачници”, пише на 2-ра и 3-та страница Труд. Шкода връхлетя върху медици, които блокираха за половин час пловдивското “Цариградско шосе”, уточнява ежедневникът. Колата удари 2 жени и избяга. Полицията разбрала кой е шофьорът, продължава темата "24 часа". Тъй като обаче не е нанесъл телесна повреда на стачниците, той най-вероятно ще се размине с глоба, казват полицаите пред вестника.

В същото време финансовият министър Милен Велчев “сгази” учителите, като им отказа незабавни преговори, коментира "Труд". Изданието се обръща към нестачкуващите и управляващите със следния призив: ”Не газете стачниците, те са ваши, ще ви трябват! Нали идат избори.”

Друга важна тема според "Труд" е корупцията в учебните заведения. “Социолози обявиха, че рушветът за изпит в университетите надхвърли 500 лева.”, е заглавието на първа страница.

Алма Матер приема с есе по литература, пише от своя страна вестник "Виж". Това ще стане от идното лято и младежите ще съпоставят 2 цитата от различни автори. Старият вариант с тема по литература се запазва и кандидатите ще могат да избират между нея и писането на аргументативен текст.

“Нацията болна, 59 хиляди на легло”, стряска ни с бомбастично заглавие "Стандарт". Стресът, цигарите и застаряването са бичът на българина. Живеем 6 г. по-малко от европейците, информира изданието, цитирайки първия по рода си доклад за здравето на българите, представен от здравния министър Славчо Богоев пред правителството вчера.

Сътрудничка на жълт депутат точи държавни пари, е водещата новина за "Монитор". Още един царски депутат е намерил заобиколен начин да се включи в кандидатстването за прословутите демонстрационни проекти на правителството, твърди изданието.
Пловдивският избраник Димитър Пейчев се е включил в надпреварата за финансиране чрез сътрудничката си Нели Георгиева Благоева. Оглавяваната от младата дама фондация "Надежда в аванс" е получила пари за три проекта в Града под тепетата - за изграждане на две детски площадки, които сега срещат съпротива и критика дори от колегите на Пейчев. Благоева, която според пловдивски депутати е и секретар на НДСВ клуб в район "Южен" спечелила демонстрационен проект и за ремонт на фасада на училище.
Самата фондация се оказа фантомна. Тя е регистрирана в Софийски градски съд на 31 май 2004 г. като седалище е посочен адрес в столичния кв. "Дружба" 1, но там живее семейство, което не е чувало нищо за фондацията, нито за началничката й.
Във вторник в тесен кръг е била открита първата детска площадка зад блока на пловдивския бул. "Дунав”, продължава "Монитор". Тя се простира на 30 квадратни метра и според живеещите наоколо е "безумна". За нея строителната фирма иска 7 453 лв.

Данъчна акция срещу наемодателите в центъра на София, пише "Новинар". Териториалната данъчна дирекция в София е започнала проверки на собствениците на магазини по големите търговски улици. Вече са проверени над 150 собственици на имоти. На 25 от тях са назначени ревизии, тъй като доходите, които са декларирали, са много по-ниски от реално получените от наем суми.
Част от собствениците изобщо не са декларирали, че дават магазините под наем. Други са обявили много по-ниски от реалните наеми. Има наемодатели, които са укрили над 30 хиляди лв. годишен доход, отбелязва вестникът.

Румънският журналист на съд за шпионаж. Джордже Бухнич може да лежи до 3 г. в затвора, съобщава отново "Новинар". Бухнич бе арестуван на излизане от страната ни в момент, когато заснема с камера, вградена в очила му, незаконна търговия с цигари във фришопа на българо-румънската граница. Митническите власти са конфискували заснетия материал, а журналистът бе разследван за незаконно използване на специални разузнавателни средства.
Според законите на България снимането със скрита камера е забранено и се смята за шпионаж.
Ако обвиненията срещу журналиста бъдат доказани, възможно е той да бъде осъден на три години затвор, се посочва в съобщението "Репортери без граници". Вестник "Труд" цитира Радио Франс Ентернасионал, което първо съобщи вчера, че премиерът на Румъния Адриан Нъстасе е изпратил открито писмо до българския си колега Симеон Сакскобургготски, в което го призовава да се намеси за освобождаването на журналиста. Изданието обявява, че “митничари натопили пред българските власти румънския репортер”.

България ще подпише договора за членство с Европейския съюз на 16 април 2005 г., научаваме от "Дневник", който цитира председателят на парламента Огнян Герджиков по време на официалното си посещение в Молдова.
“Отвържете ни от Румъния!”, призовава от редакционното си каре "24 часа". Разширяването на ЕС има една закономерност – колкото повече те изпреварват за членство, толкова по-бързо се движиш към него. Затова и румънският интерес изисква България да бъде пусната напред, вместо теглена назад, смята часовият ежедневник.