Снимка БСП ОБМИСЛЯ ВОТ НА НЕДОВЕРИЕ

ДАВАТ ПОД СЪД МЪЧИТЕЛИТЕ НА МЕДИЦИТЕ В ЛИБИЯ

50 ЛЕВА ГЛОБА ЗА МРЪСНИ ДРЕХИ В РЕЙСА

БСП готова да внесе вот на недоверие през януари, обявява Пари. Левите мислят за вот на недоверие към кабинета, допълва Дума. Не било изключено левицата да внесе вот на недоверие заради протестите, които синдикатите организираха в четвъртък. Освен това парламентарният контрол в петък показал, че председателят на парламента Огнян Герджиков е превърнал Народното събрание в слуга на кабинета, допълнили от БСП, отбелязва Пари.

Ако изборите обаче бяха днес, БСП изпуска властта, обявява Труд във водещото си заглавие. БСП не би могла да състави самостоятелно правителство. Това сочат резултатите от последното проучване на Медиана. Въпреки, че доверието в социалистите расте, то все още е недостатъчно, за да получат те властта в държавата. Със своите 21.5% рейтинг левицата би имала едва 100 депутата. При това положение единственият шанс на Позитано 20 за съставяне на кабинет е да привлече НДСВ. Това обаче няма да е коалиция между големия и малкия, а съюз между равностойни партньори, коментира Труд. Защото – царят не е гол, коментира социологът Кольо Колев за Труд. А жълтите градинки и чешмички си свършиха работата.

При очертаващото се разположение на политически сили, най-ухажваните политици ще бъдат Ахмед Доган и Симеон Сакскобургготски. И от ляво, и от дясно. Всички ще се правят на непримирими опозиционери, но никой няма да може да предприеме наистина яростна атака, допълва авторът.

И поглед към съдбата на българските медицински сестри в Либия - Новинар дава под съд мъчителите на медиците. Журналисти сезират прокуратурата за либийците, изтезавали сестрите в затвора, обявява самият Новинар във водещото си заглавие. Инквизиторите на петте медицински сестри, които са изтръгвали от тях показания с мъчения, да отговарят за деянията си пред българския съд – така формулира искането си вестникът. Днес в 11 часа журналисти ще внесат молба при Върховната касационна прокуратура да бъде образувано дело срещу мъчителите на медицинските сестри, които бяха осъдени на смърт в Либия. Ако прокуратурата прецени, че може да се образува дело, трябва да бъдат разпитани както медиците ни, така и мъчителите им. По делото жертвите могат да бъдат конституирани като свидетели. Свидетели могат да бъдат и адвокатите, допълва Новинар.

В опит за ограничаване на произшествията по пътищата пък – предлагат технология за безопасни пътища. Колата не пали, ако си пил, обявява 24 часа. Обсъжданата технология няма да позволява на шофьор да запали колата, ако е пил. По проекта работят холандски експерти. Вграждането на системата ще е задължително за вече хващани с повече от позволените промили шофьори.

И още едно предложение – 30 километра в час да е максимално допустимата скорост в жилищните квартали. Това предложение ще бъде разгледано от Европейската комисия и ако се приеме, ще бъде въведено и у нас след време, допълва изданието.

Освен това пък – един чисто български прийом - КАТ започва хайки за мръсни автомобили, обявява Стандарт. 20 лева глоба ще плаща всеки шофьор, ако по колата му има сняг. Хайки за заскрежени стъкла и затрупани с киша регистрационни табели започва КАТ в мига щом падне по-силен сняг. Водачите на коли с мръсни стъкла нямат добра видимост. Рискът от катастрофи скача двойно, поясняват от КАТ причината за решението, допълва Стандарт.

Ако пък решите да пътувате с рейс, а не с колата си – 50 лева глоба за мръсни дрехи в рейса, обявява Монитор. Глоба до 50 лева ще се налага за пътуване в столичния градски транспорт на лица със замърсено облекло, създаващо неудобство на останалите пътници. Това предвиждат промените в Наредбата за обществения ред и опазване на общински имоти на територията на Столична община, уточнява Монитор. Глоба в същия размер ще отнасят и видимо пияните пътници в рейсовете, както и тези, които пушат, ядат или пият в превозното средство.