RFI - България Симеон може да е в десен кабинет

Ширак ще говори с Кадафи за българките в Либия

Ще ни върне ли Атина историята на Паисий

Симеон може да е в десен кабинет, шокира откъм Брюксел Костов, обявява "24 часа" на първата си страница.
“Че е необходимо дясно правителство – това е повече от ясно. Обединихме се за друго – че формациите от център-дясното не трябва да подкрепят втори мандат на Симеон”, отбелязва в обширно интервю за изданието бившият премиер Иван Костов.
“Ако Сакскобургготски е мандатоносител, да не се влиза в негово правителство и да се направят усилия той да не е мандатоносител. В най-добрия случай Симеон може да е участник в едно правителство, което обаче да е формирано под лидерството на десния център. Това е по-важно”, заключава Иван Костов.

Хората ще тъгуват, ако Симеон излезе от политиката, твърди обаче социологът професор Петър-Емил Митев в интервю за "Труд". Твърдя, че Симеон ще има шансове за участие в президентските избори през 2006 година. Ако си представим, че БСП спечели изборите и състави еднопартийно правителство, президентът Първанов неизбежно ще консумира негативите му, а една година по-късно хората ще си спомнят с носталгия толерантността и добронамереността на царя, според Петър-Емил Митев.

Ширак ще говори с Кадафи за българките, обявява "Труд". Очакваме френският президент Жак Ширак да постави пред либийския лидер Муамар Кадафи въпроса за отмяна на смъртните присъди срещу петте български медсестри. Това заявили за изданието от външно министерство. Ширак пристига днес на официална визита в Триполи.
На среща с премиера Симеон Сакскобургготски в Париж на 4 октомври френският външен министър Мишел Барние увери, че страната му подкрепя каузата на българките, припомня изданието.

Мишел Барние, Колин Пауъл и Сергей Лавров, са само трима от 41 външни министри, които ще дойдат в София на 6 декември. Поводът – срещата на ОССЕ. Велики сили в София, обявява по този повод "Труд". Колин Пауъл пристига в София, приглася "Пари". Пауъл идва с 300 агенти, изчислява от своя страна "Стандарт".
От цялото блокиране на града обаче, централната част на който ще заприлича на концлагер, се вълнува най-вече "24 часа". И предлага – 6 декември – почивен ден в София. Причината – целият център и засилената охрана около 16-те хотела на министрите ще бъдат затворени. Затова високопоставен правителствен източник споделил пред вестника идеята, че може би правителството ще реши да направи 6 декември почивен ден. Нека Никулден бъде обявен за неработен, присъединява се към призива и "24 часа". Най-малкото защото и правителството леко е длъжник е на хората, защото конституционните празници Коледа и Нова година минават само с един почивен ден.

Ще завиждат на софиянци и за друго – покрай срещата дупките се пълнят ударно, отбелязва "Труд". По по-засуканите улици дупките напълно ще изчезнат, за да може Пауъл да се движи спокойно. Колко жалко, че ОССЕ няма да дойде и у нас, завиждат села и паланки. Тогава и там щяло светне и ще грейне, допълва изданието.

Атина ни връща историята на Паисий срещу размяна, с въпросителен накрая обявява "24 часа". Първанов иска да върне историята на Паисий, извежда темата във водещото си заглавие "Труд". Президентът предложил на Гърция размяна на исторически документи с изключителна стойност на двете страни.
Първанов смятал, че е възможно Историята да бъде разменена с реликва, която има подобна национална стойност за съседната ни държава, отбелязва вестникът. "24 часа" обаче говори за това, че Първанов е обещал на патриарх Вартоломей България да върне над 200 църковни ръкописа, отнети от манастири в северна Гърция след края на Първата световна война. Ако мисията успее, след 242 години митарства книжицата, както я нарича Паисий, ще си дойде у дома, коментира "Труд".
Преди да изтрием от учебниците по история Българоубиец след името на император Василий ІІ, както искаше гръцкият президент, да разменим на добра воля реликвите, призовава изданието. Пък после да отмием и границите на идеите за велики държави на Балканите.