RFI - България Изключват Славков от МОК

Дебат за Историята на Паисий

Умберто Еко в София

МОК изхвърли Иван Славков. Новината, в различни вариации, е водеща в пресата. Различни са и позите, в които изданията хващат реакциите на Славков: – предупредителна, с вдигнат пръст (“24 часа”); стъписана (“Виж"); съкрушена, хванал се с две ръце за главата (”Новинар”).
А ето подробностите: Славков да бъде изключен от Международния олимпийски комитет (МОК) за нарушаване на етичния кодекс на организацията, препоръчва изпълкомът на централата след тридневно заседание в Лозана - пише “Монитор”. Поводът : скандалните разкрития във филма на Би Би Си “Да купиш игрите”. Членовете на комисията са решили след разследване на случая, че Славков следва да бъде изключен от МОК.
Окончателното решение ще бъде взето на Генералната асамблея на МОК през юли 2005 г. в Сингапур. Щом това стане, Славков трябва да напусне постовете си и в БОК според председателя на МОК Жак Рох - допълва “Стандарт”.
Изданието съобщава, че Славков бил в добро настроение, според съветника му Бойко Гюров не е изненадан от решението. В Македония сме, сега вечеряме, съобщава Батето за българските медии.

В. “Сега” изказва недоволството си, че “само Славков опра пешкира на корупцията”. Във филма на Би Би Си имаше и други споменати членове на МОК, пише изданието, но те се измъкват, подчертава изданието, срещу тях няма доказателства. Само Славков падна в капана на камерата.
“24 часа” гадае как ще постъпи Славков. Защото пресатешето на БОК казва, че ще трябва са се оттегли. Говорителят на БФС обаче казва, че Славков е решил да не се оттегля, докато не бъде решен окончателно проблемът.

“Труд” е категоричен: “МОК не пожали Славков”. Изданието препубликува стара честитка, която Батето разпращал за 2000 г. (текст Живко Колев): ...”не очаквайте камбани, Батето ще си остане"). Този път, май няма да стане, пише “Труд”, въпреки че Славков ще направи всичко възможно за най-важния конгрес в живота си...

У нас пък тече дебат за историята на Паисий.
Президентът Първанов прави електронен референдум за връщането на историята – извежда във водещото си заглавие “Дума”. Президентът иска да размени “Историята” срещу ценни за гърците исторически документи и реликви. Това е в духа на XXI в., пише в сайта на президента www.president.bg, където върви електронно гласуване. Което трябвало да е пример за добра воля и мирно европейско отношение към миналото.
Атонските монаси обаче не дават историята – извежда във водещото си заглавие “Монитор”. Ние трябва да я пазим, казва библиотекарят на Зографския манастир дядо Пахомий. Той припомня, че още с грамота на цар Иван Александър манастирът е български. “Преди време дойде един човек, Христо Маринчев, той искаше да обере всички ръкописи, открадна Историята. Водихме дълга борба с него, разказва атонският монах, но Господ реши спора ни, Историята се върна, а Христо умря”.

“24 часа” предлага на всеки да изкаже в Интернет мнението си по случая. И дава думата на застъпника на връщането на историята проф. Божидар Димитров. Според него мястото на Паисиевата история е в музея, за да я види всеки българин. Жени в Атон не се допускат, а и всеки мъж, който иска да отиде в Атон, среща трудности. Пред “Монитор” о.з. ген. Бриго Аспарухов, свързан с похищаването на “Историята” през 80-те години, приветства инициативата на президента Първанов, защото ръкописът щял да се унищожи в Атон.

От страниците на “Труд” журналистът Иван Гарелов недоумява кому е нужно да се прави бартер с национални светини. Според него президентът и съветниците му попадат в капан и с идеите за разни замени не са много наясно какво заменят, какво губят и въобще с кого преговарят. Кои са “гърците”? - пита Иван Гарелов и уточнява – наясно ли сме дали преговаряме с вселенския патриарх Вартоломей, който е в ревнив спор с гръцката държава за контрола над Атон. Нека не се надцакваме кой е по-патриот, призовава Иван Гарелов, както и да не търсим съмнителни политически дивиденти.

В същото време, научаваме от репортаж на първа страница на “Новинар”, скитници се греят край Вечния огън до катедралата “Св.Александър Невски” в студената петъчна нощ. Изданието показва как опазваме светинята, която би следвало да е под гвардейски караул като Гроб на незнайния воин и пита: а що за нация сме и уважаваме ли героите си?

“24 часа” се спира подробно на това колко време българският парламент изгуби за да излезе с декларация за кризата в Украйна. “Труд” съобщава, че Надежда Михайлова може би ще замине за Киев като посредник от името на европейската десница. “На изборите в Украйна имаше груби нарушения” – извежда “Виж” заключението на декларацията на парламента, подписана от 146 български депутати.

“Труд” пък от първа страница отправя три въпроса към френския президент Жак Ширак, който се срещна тези дни с либийския лидер Кадафи. 1. Дали е поставил въпроса за нашите медицински сестри? 2. Спазени ли са уверенията на Франция, че е загрижена за нашите медсестри? 3. И дали съдбата на медицинските ни сестри не е обсъждана поверително, само на ухо, така че да не разберат медиите?

Брутният ни вътрешен продукт се върна на нивото на 1989 г., извежда “Монитор”. Тоест , богати сме колкото при Живков. 360 млн. евро внесли у нас гастарбайтерите за първите 6 месеца на 2004 г.

А иначе: Умберто Еко е в София.
“Спомням си за празните витрини, в София, когато бях за първи път в страната ви в страната ви” - казва световноизвестният философ и автор на “Името на розата”, цитиран от “Новинар”. “Не съм пророк, не знам дали ще се роди нова цивилизация, но знам, че тероризмът е Трета световна война под друга форма” - заявява Еко на летището, цитиран от “Дума”.
“Ние сме европейци, защото имаме общо наследство. Водили сме много войни, избивали сме се и това е създало своеобразно братство между нас” - казва Умберто Еко пред “24 часа”.
Конференцията, посветена на Умберто Еко започва днес в хотел Шератон. Входът е свободен. Еко ще говори между 10.00 и 11.00 ч., а утре негов ще е заключителният коментар в 18.30 ч. Така че почитателите му могат да го чуят.