RFI - България 65% от българите не искат земя да се продава на чужденци

България подкрепи Албания, Хърватия и Македония за НАТО

Убиха общински лидер на НПДС в Момчилград

Всеки втори българин не дава земя на чужденци, извежда “Труд". Данните са от изследване на МБМД, проведено още преди да се внесат в парламента поправките в Конституцията.
Според данните на изследването 65% от българите не одобряват възможността чужденци (извън ЕС) да купуват терени у нас, докато 70% от анкетираните подкрепят членството ни в ЕС, а 63% - приемането на еврото като парична единица.

От ЕС печелят богатите – извежда данни от същото изследване в. “Сега”. Според 42% от анкетираните от МБМД най-печеливши са богатите, едрият бизнес. За 10% това е политическата класа. Едва 7% смятат, че присъединяването ще е от полза за всички. Бедните хора най-често са посочвани като губещи - 29% от анкетираните.

150 лв. минимална работна заплата от 1 януари 2005 г. било стъпка назад – извежда в. “Пари” предупреждението на мисията на МВФ за България Ханс Фликеншийлд. Освен това фондът иска да узнае точно как министър Велчев смята да вложи увеличените средства в образованието.

Същевременно България подкрепя кандидатурите на Албания, Хърватия и Македония за НАТО, подчертава “Дневник”. Това е станало в Рим при откриването на 50-ата Генерална асамблея на Асоциацията на Атлантическия договор /АТА/.

Губим европари заради забавена ратификация, съобщава “Сега”. Парламентът бави ратификацията на меморандума за разбирателство между България и Европейската общност за използването на специализирана програма за безопасен Интернет. Срокът за ратифицирането на меморандума, подписан на 25 май в Брюксел, изтича в края на декември.
До този момент страната ни е пропуснала да усвои 28 милиона евро, на път е да загуби още 11 млн. евро.

Освен всичко друго в пресата витае съмнение за едно политическо убийство. Партийният лидер на НДПС в Момчилград Ахмед Хайрула беше намерен убит вчера, съобщава “Монитор”. 44-годишният Хайрула бе намерен с 9 огнестрелни рани - 6 куршума са обезобразили главата му, а 3 са пронизали тялото му. Източници на "Монитор" съобщават, че часове след намирането на трупа на Хайрула, в Момчилград е бил задържан заподозрян, който до късно вечерта беше разпитван от психолози и полицаи. Проф. Кръсто Петков е поискал среща с вътрешния министър Петканов. Той настоява, че убийството не е битово, а политическо, съобщава “Труд”.

А в парламента се краде. От Народното събрание системно изчезват неща, четем в “Новинар”. Журналисти връчиха официално писмо до главния секретар на Народното събрание Огнян Аврамов, в което се описват 8 случая на кражби в кулоарите на парламента. Последният е от петък миналата седмица, когато в левия кулоар от дамската чанта на журналистка от БНР изчезва записващо устройство на стойност около 700 лв. Най-често откраднатите вещи са мобилни телефони и магнетофони. Крадец си е харесал и комплект учебници по френски език...

Кои депутати работят най-много?- пита “Дума”. И отговаря - червените депутати, жълтите парламентаристи са най-незабележими, смятат журналисти. Това показват междинните резултати на журналистическо изследване, представено вчера в Народното събрание. 18 избраници от левицата са посочени в класацията ТОП 20 на най-работливите парламентаристи. Татяна Дончева заедно с Росица Тоткова от ОДС са абсолютните фаворити сред депутатското войнство. Като "ленивци" журналистите са посочила общо 75 имена, като най-много 39 са от царската група.

Медиите ще лобират за отмяна на текста, забраняващ снимането със скрита камера, съобщават “Стандарт” и “Сега”. Депутати, юристи и журналисти ще се събират днес, по предложение на БМК, за да обсъждат промяната на член 339 а, по който бе арестуван румънския журналист Бухнич.

Близо 50 млн. лв. се готвят да хвърлят за предизборна кампания основните политически играчи, разкрива "Монитор". Въпреки че всички формации декларират скромни приходи в отчетите си пред Сметната палата за агитация са заделени колосални суми. А после, според сондажите, българите твърдят, че са бедни.