ЕВРОПА НИ ДАВА ДАТА ДО 2 СЕДМИЦИ

ФРАНЦИЯ ПОДКРЕПЯ БЪЛГАРИЯ - МИШЕЛ БАРНИЕ

ЖУРНАЛИСТИ ИСКАТ ЗАКОННА СКРИТА КАМЕРА

Европа ни дава дата за договор до 2 седмици, обявява Труд. Най-късно до 2 седмици ще посочи ЕС датата, на която България ще подпише присъединителния си договор. Това гласи проект за заключения за срещата на върха в Брюксел, която ще се проведе на 16 и 17 декември. В проекта е записано – след като България приключи успешно преговорите за членство, ЕС призовава за финализиране на присъединителния договор през 2005-та година. На мястото на датата в скоби е записано – предстои да се реши, уточнява обаче изданието.
Открай време сме горещи привърженици на присъединяването на България към ЕС. Ето защо ще се застъпим за подписване на присъединителния договор при първа възможност през 2005-та година и за действително членство на България през 2007-ма година, заявява категорично френският външен министър Мишел Барние в обширно интервю за Дневник. Колкото до идеята за евентуалното провеждане на референдуми, чрез които французите да се произнасят за бъдещото разширяване на ЕС министър Барние отговаря – президентът Ширак изрично посочи, че идеята за организиране на референдуми за бъдещите присъединявания не се отнася за България, нито за Румъния, които вече са включени в процеса на присъединяване. Безпокойство по този въпрос не трябва да съществува, допълва министър Мишел Барние.
Междувременно и Лисабон ни хвали, иска дата за ЕС, приглася 24 часа. Ще се радвам, ако ЕС определи дата за подписване на договора с България, цитира изданието португалския премиер Жоржи Сампайо. Той подкрепи България и нейното членство в ЕС по време на посещението на президента Първанов в Лисабон. Лисабон освен това е готов да ни помогне с обмяна на опит чрез семинари и дебати за необходимия подход и знания за присъединяването ни, допълва изданието.
И що се отнася до помощите от ЕС и за желаещите да се възползват неправомерно – до 5 години затвор за измама с еврофондове, обявява 24 часа. До 5 години ще лежи в затвор този, който е получил пари от еврофондове и ги е използвал за други цели, а не по предназначение. Длъжностното лице, което е отпуснало средствата пък се наказва с до 6 години лишаване от свобода. До 1 година затвор и 3 хиляди лева глоба пък ще е наказанието за неверни сведения, за да се вземат пари от еврофондовете. Това реши парламентът при гласуването на промените в Наказателния кодекс. Поправките са в защита на финансовите интереси на Европейските общности, допълва изданието.
И един – този път само опит - за промяна на законодателството. Журналисти искат законна скрита камера, разкрива 24 часа. Гражданите и в частност журналистите да използват свободно записващи звукови и видеосредства без да бъдат преследвани от закона. Това поискаха представители на печатни и електрони медии. Поводът бе скандалът с английски и румънски журналисти, които използваха скрита камера в разследване на корупцията у нас и които сега са заплашени с 3 години затвор. За един емблематичен пример за скрита камера разказва в интервю за Труд журналистът от Би Би Си Дейвид Едмъндс. Именно журналист от тази медия може да бъде осъден у нас, защото засне със скрита камера Иван Славков. Журналист от тази медиа направи репортаж със скрита камера за назначенията в полицията. И той разкри, че сред назначаваните има расисти. Репортерът се престори, че кандидатства за работа, и засне всичко със скрита камера. Разобличихме тази практика, последва разследване и оставки, а правителството ни благодари, прави паралел с начина, по който се случват нещата във Великобритания Едмъндс. И всъщност, у нас – кое е по-опасно - въпросният член 339а или неговите ползватели, пита Дневник. И отговорът - фактът, че член 339а се прочу именно с делата срещу журналисти, а не например, че е послужил да бъде разпердушинено някое мутренско гнездо, съоръжено с модерна фото- и видеотехника за събиране и продажба на компрометираща информация, поставя сериозни въпроси най-напред за органа, който прилага закона, категоричен е Дневник.
А иначе – Уикеда гастролират във Франция, обявява Монитор. Уикеда за първи път ще свирят във Франция по покана на българската студентска организация в Париж. Концертът е по случай студентския празник и се представя от РФИ, допълва Монитор.
У нас пък – Диджей №1 на света ще превърне утре вечер столичната зала Фестивална във фабрика за звук, обявява Стандарт. И допълва – Карл Кокс идва да срути зала Фестивална. Организатор е Метрополис. Освен Карл Кокс и диджей Стивън, другото голямо българско име в шоуто е диджей Ясен Петров, допълва Стандарт.