БЛОКАДАТА В СОФИЯ ЗАРАДИ ОССЕ ЗАПОЧНА

КОКАЛИС И ТАЙНИТЕ НА БЪЛГАРСКИЯ СЪД

СКАНДАЛЪТ БОНЕВ-КОСТОВ И ДЕТЕКТОРЪТ НА ИСТОРИЯТА

ОСЪДИХА БУХНИЧ ДА ПЛАТИ 1000 ЛВ.

Хаос в София. “С блокадата тероризмът почти успя” – подчертава във водещото си заглавие “24 часа”. Той вся страх и психоза сред столичани, признава ген. Студенков, началник на военното разузнаване. “България ще усети психотерорзма” – пише “Труд”.
Мерките обаче били неизбежни, макар преди 4-5 г. такава блокада да е била немислима и хората да я посрещат с изненада. Какво постигнахме досега? - обобщава “Стандарт”: огромни задръствания по булевардите "Патриарх Евтимий", "Витоша" и около 5-те кьошета, които измъчиха софиянци. За сметка на това центърът на столицата изглеждаше неузнаваем - без паркирани коли по улиците. Безплатните паркинги на "Софияленд" и под моста на НДК останаха празни. Така започна първият ден от блокадата на столицата заради срещата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (форумът, припомням, ще е на 6 и 7 декември в НДК.)
Столична община ще иска от държавата компенсации за загубите. И дава своята равносметка. По околните булеварди колите се движат в 6 колони, задръстванията са километрични. Около 1000 полицаи са разположени през няколко метра на пост. А какво предстои да видим: изтребители МиГ-29 и бойни вертолети ще охраняват небето над София по време на форума. А що за организация е ОССЕ, заради която се случва всичко това, разказва в подробен анализ “Стандарт”. ОССЕ е най-голямата регионална организация за сигурност в света с 55 страни членки от Европа, Централна Азия и Северна Америка, разположени от Ванкувър (Канада) до Владивосток (Русия), тоест ЕС, САЩ и Русия. Тя се отличава с гъвкав подход към проблемите на сигурността. Но е и вярно друга, настоява “24 часа”, че организацията беше от съществено значение в диалога Изток-Запад в годините на Студената война, но изглежда доста анахронично след 1990 г. Тя промени името си - на 5 декември 1994 г. СССЕ се преобразува в ОССЕ. Именно реформите в ОССЕ, както и кризата в Украйна, ще са ключовите въпроси, които ще обсъждат на министерската среща в София на 6-7 декември. Но дори една от страните-членки е против (например Русия) срещата няма да завърши с обща декларация. Това не е тайна, която може да остане скрита.

Както от вчера знаем кой ще разполага с тайните на съда в България: гръцката фирма Интраком, собственост на милиардера Сократис Кокалис, която ще изработва и внедрява единния регистър на българската съдебна система, след като спечели търга по държавна поръчка (водеща новина за “Дума” и “Новинар”). Вестта обаче предизвиква остри коментари. Първо, защото Кокалис още през 2002 е разследван за пране на пари и измами в Русия и Швейцария, припомня в свое разследване “Новинар”.
Тази година неговата фирма "Интралот" бе единственият кандидат за управление на българската Държавна лотария. През май финансовият министър Милен Велчев обаче прекрати процедурата за възлагане на управлението поради незадоволителните параметри по сделката. И още: самият собственик на фирмата - Сократис Кокалис, допълва “Дума”, нееднократно е разследван в страната си за връзки със службата за сигурност на бившата ГДР - ЩАЗИ, за пране на пари от бившите комунистически страни, за даване на подкупи и укриване на данъци. Левият вестник припомня в коментар и една друга подробност: “как през миналия век, малко преди на политическия хоризонт в страните от източния блок да заблещукат на демократичните промени друг милиардер, сочен за топ агент на Мосад, Робърт Максуел, успя да продаде в тези страни електронна система с отношение към националната сигурност. Това позволи по-късно да се дирижира ходът на нежните революции в някои от тях, сред които беше България. За тази подробност подсеща в книгата "Кой уби Максуел" един от нейните автори, англичанинът Мартин Дилън. Нищо лично. Просто социация” – заключава в коментар “Дума”.

Източногерманското ЩАЗИ и съветското ГРУ, изобщо сенките на миналото, са по първите страници на вестниците и във връцка с вчерашната пресконференция на бившия вътрешен министър Богомил Бонев. Като мненията се разделят. Според “Труд” Бонев е разкрил нова афера: ген. Атанасов, бивш шеф на НСС, бил “потулил” 46 митнически декларация, или по-точно ги изискал, но според Бонев те са се използвали, за да се опъне “чадър” над контрабандисти. Генерал Бонев пусна “пресни слухове” – репликира във водещо заглавие “Монитор”. Как иначе, пише изданието да определил това, че бившият вътрешен министър се сети, че бил чувал за прелюбодеяния и връзки с ЩАЗИ в доклад, с който е разработван президента Петър Стоянов. Обвиненията на о.з. генерала, разбира се, са насочени срещу бившия премиер Иван Костов. Което обяснява заглавието на “Стандарт”: “Костов – агент на зловещото ГРУ?”. И подзаглавието – Командира ходил в Русия, това са клевети, отвърна бившият премиер.
“Новинар” публикува предложението на Бонев двамата с Костов да се явят пред детектор на лъжата. Аз съм бил пред детектора на историята, отговаря бившият премиер, сега лидер на ДСБ. Срещу 23 милиона лева ДПС хареса бюджета, извежда “Дума”. Отпуснатите пари са в крещящо противоречие с конституцията и със законите на страната, твърдят вносителите на питане в НС проф. Кръстьо Петков и Георги Божинов.
Става ясно, че по време на кратката отпуска на премиера Симеон Сакскобургготски, с подписа на заместника му Пламен Панайотов, на 8 ноември т.г., е било прието постановление на Министерския съвет за разпределяне на финансови средства по области. Сумата възлиза на 23 400 000 лева. Тези средства са предназначени за извършване на неотложни строително-ремонтни работи на местни и общински пътища и за подобряване на водоснабдяването. Вносителите на питането обаче са смутени от факта, че 90 % от въпросните пари са пренасочени за общини, където кметовете са на ДПС.
А как българите биха гласували ако изборите са утре? 25 % за БСП, 12 % за НДСВ, 10 % за СДС, около 7 % за ДПС, според проучване на агенция АФИС и социолога Юрий Асланов, пише “24 часа”. “БСП е победител, но в партийно проучване, уточнява “Новинар. За изданието е по-интересно, че две трети от избиратели – 70 % биха гласували за промяна, а 13 % за нова политическа сила. В същото време осъдиха румънския журналист Бухнич да плати 1000 лв. глоба, съобщава “Дневник”. А “Труд” коментира: “с този светкавичен процес срещу журналист, разследващ корупция със скрита камера, България ще се прочуе на прага на Европа като “рай за далаверата”.