RFI - България Денят "Х" за София

Българските сестри в Либия - коментарите на Запада

За децата и нуждата от повече любов...

Днес е денят "Х" в София, обявява с големи букви "Монитор". Причината – форумът на ОССЕ в София очаква днес първите дипломати на Русия и САЩ Кирил Лавров (както "Монитор" нарича външния министър на Русия Сергей Лавров) и Колин Пауъл.

Украйна сблъска позициите в ОССЕ, обобщава "Дневник". Не се разбраха, чакат Пауъл и Лавров, е акцентът и на "24 часа". И допълва – разногласия на форума, украинският външен министър си замина, пращат 2 000 наблюдатели за вота в Киев. Беларус пък се разбунтувал, че Организацията е мекотело.

Основният проблем на срещата се оказа Украйна. Срещата на ОССЕ все пак доведе до едно важно решение, отбелязва изданието – министрите се договориха да увеличат наблюдателите за президентските избори в Украйна на 26 декември.
А генералният секретар на ОССЕ Ян Кубиш заминава за Украйна веднага след срещата в София. Френският външен министър Мишел Барние изложи принципи за действията за разрешаването на кризата.
Франция подготвя и помощ от неколкостотин хиляди евро за втория тур на вота, цитира "24 часа" разкритието на Мишел Барние след срещата му със Соломон Паси.

Освен с новините от самата среща, пресата продължава да се вълнува от това, което обикновените хора виждат извън срещата. София опустя, търговците беснеят, отбелязва "Виж" на фона на снимка на обезлюдената "Витошка". Полицаите пък се забавлявали с минувачките. Катаджия: София не е била така спокойна от 10 години, отбелязва от своя страна "24 часа". И всъщност, коментира изданието, изведнъж заприличахме на Вазовия дядо Йоцо, който макар и сляп, дочака да види що е свобода и български влак. 120 години по-късно ние пък дочакахме да видим какво значи ред, сигурност и спокойствие, каквито вече не вярвахме, че има, допълва изданието.

И като стана дума за чакане – ще дочакаме ли щастливата развръзка на ситуацията с българските медицински сестри в Либия? Това е основният въпрос на медиите след поредното развитие около кризата. Либийският съд бил бакалница, коментира "Монитор". И допълва – 40 милиона долара иск срещу българките, ако потвърдят смъртните им присъди. Джамахирията пък поиска официално да изтъргува медсестрите ни.
По този повод от страниците на "24 часа" кметът на Пловдив Иван Чомаков призовава – да дадем по 10 лева за живота на медиците. Париж: Идеята е конструктивна, с това заглавие "24 часа" обобщава казаното от френския външен министър Мишел Барние. “В декларацията на моя приятел и колега Шалкам има конструктивен дух, който отразява стремежа за диалог между Либия и ЕС”, това каза Мишел Барние по повод предложението на Триполи да преразгледа смъртните присъди, ако България се съгласи да изплати компенсации, допълва изданието.
Няма да кажа какво рече Ширак в Триполи, пък така изнася в заглавието си "Труд" акцента от изказването на Мишел Барние. А иначе – Европа иска свобода за медиците ни, обявява изданието. И цитира говорителката по външната политика на Европейската комисия Ема Ъдуин, която заяви – Осъдените на смърт в Либия български медсестри са невинни и трябва да бъдат освободени.

Какво обаче трябва да бъде поведението на българската дипломация? Задълбочен поглед предлага в анализа си за "24 часа" известният арабист професор Цветан Теофанов. Условията на Либия към българското правителство са формулирани напълно конкретно и категорично. Но ангажиментите, които либийската страна би поела в случай на съгласие от нас, са твърде мъгляви, коментира предложението на Триполи професор Теофанов.
И допълва – мисля, че доза неотстъпчивост и твърда ръка от страна на малка България като част от европейската общност вече би била по-уместна, отколкото мекушава дипломатичност.

И за финал една позитивна новина – повече деца у нас през 2004 година, обявява във водещото си заглавие "Труд". Смъртността в България намалява, а раждаемостта се увеличава. Това показвали последните данни на Националния статистически институт. От началото на тази година новородените бебета у нас са се увеличили с 0.3%, отбелязва позитивната тенденция вестникът. И коментира – колко малко ни трябва още, за да обърнем отрицателния прираст на нацията? Ами рецептата е една – повече любов и повече челяд. Така, както е било през вековете.