RFI - България Сблъсъкът САЩ-Русия в София

Международните коментари за съдбата на медицинските ни сестри в Либия

Днес е 8 декември: Честит празник на всички студенти!

София срещна Америка и Русия, обявява "Труд". Сблъсъкът САЩ-Русия в София. Колин Пауъл и Сергей Лавров разклатиха световната дипломация. Американци и руснаци опитали с тайни нощни преговори да се разберат за Украйна, повдига завесата "24 часа". А "Монитор" обобщава – срещата на ОССЕ в София връща Студената война. И допълва – Лавров и Пауъл си размениха остри слова на форума, който приключи без обща декларация и приет бюджет. Мощен сблъсък разклати световната дипломация, събрала се в София за срещата на ОССЕ. Пауъл и Сергей Лавров се разминаха публично не само за Украйна, но и за ролята на Организацията, разказва "24 часа".
А "Дневник" е категоричен в оценката си – ОССЕ пропусна ключовите решения.

В опит да изгладят противоречията си, в понеделник срещу вторник малко, след кацането на Пауъл в София е имало тайни нощни преговори. От вчерашната престрелка обаче се разбра, че те са били неуспешни, коментира "24 часа". И резюмира – Пауъл и Лавров кръстосват шпаги в София. И докато България дари с меч Колин Пауъл, на Сергей Лавров подарихме лаврова клонка, разкрива пресата. Колин Пауъл, който кръстосвал шпага с руснаците, според пресата, демонстрираше дружелюбното си отношение към България в лицето на Соломон Паси. И доказателството – голяма снимка на първата страница на "24 часа" – държавният секретар и външния ни министър, прегърнати по време на срещата.

И подкрепата – Ние притискаме либийците при всеки възможен случай, за да се разреши този случай и да бъдат освободени българските медицински сестри. Фактите по случая са ясни и справедливостта ще възтържествува, ще се покаже състрадание, повтаря обявената си публично позиция Колин Пауъл и в интервю за "24 часа".
Не знам дали това, което чухме през последните дни от либийците е промяна в позицията им или някакъв напредък. Във всички наши разговори с тях ще продължим да настояваме за освобождаването на българските медици, заключава Колин Пауъл.

Кой как подкрепя медсестрите ни, пък резюмира различните изказани позиции "Труд". И цитира позициите на Колин Пауъл, Мигел Анхел Моратинос, външен министър на Испания, Жан Асел-Борн, вицепремиер на Люксембург, и на Мишел Барние, първи дипломат на Франция. По повод на позицията на Мишел Барние в коментара на Николай Големанов от "Труд" се критикува липсата на оценка за съдебното дело в Либия срещу българските медицински сестри, дело, което "Труд" нарича съдебен фарс. И цитира позицията на президента Георги Първанов – платим ли, признаваме медиците за виновни.

Силви Вартан идва у нас, обявява "Монитор". Френската звезда, родена в България, ще представи у нас автобиографията си “Между сянката и светлината”. Тя ще изнесе и миниконцерт заедно с деца от радиохора. Силви Вартан ще остане в България само няколко дни, допълва вестникът като цитира Френския културен институт.

И поглед към днешния ден, видян от някои вестници отново през призмата на голямата политика – Искате ли да сте богати? Този въпрос задал Колин Пауъл по време на срещата си с 40 български студенти в хотел "Шератон". И неговият съвет към тях – Когато направите грешка, анализирайте я и вземете поука. Когато провалите изпит, връзка или възможност, трябва да си зададете въпроса – Къде аз сбърках. Не той или тя, а аз.

А иначе – 200 хиляди са студентите, които днес празнуват. И като се има предвид, че още по толкова са българите, запазили волния и критичен дух на академизма, то е очевидно, че щур купон се заформя днес из цялата страна, изчислява "Труд". И пожеланието към студентите на ректора на Софийския университет професор Боян Биолчев от страниците на "Монитор": пожелавам на студентите да проявяват характер във всичко, мярка в пиенето и воля в работата и социалното поведение. И нека студентите да празнуват както могат, а не както трябва. И както обичат, без да пречат на другите.
И хрумването на "Новинар" за знаменателната осмица, както я нарича вестникът, защото висшето ни училище е основано през 1888 година и още - ако обърнете осмицата хоризонтално, тя става знак за вечност. Затова е логично и пожеланието - вечно да учиш, вечно да празнуваш, вечно да любиш!