RFI - България Жак Ширак: България е призвана да изтегли Румъния

През април 2005 подписваме в Брюксел

Европосланиците: Нужна е съдебна реформа

Депутати: Филчев ни напсува на майка

Жирж Папазов, космополитът

“България е призвана да изтегли напред Румъния”. Това, пише “Труд”, е заявил френският президент Ширак на двустранна среща в Брюксел с българския държавен глава. “Различната готовност между двете страни няма да ощети България - е казал още френският президент, защото и двете страни подписват през 2005 и ще имат пълноправно членство през 2007 г.” Или, както за втори пореден ден извежда “Труд”: “Ще подпишем с ЕС до Великден”.

“Румъния има сили сама да се справи със заявените към нея изисквания и мисля, че нямаме нужда от помощ” – заявява в интервю за “Монитор” новоизбраният румънски президент Траян Бъсеску. Но допълва: “С България вървим заедно напред, без да си пречим, помагайки си взаимно”. А иначе относно датите, “Монитор”, позовавайки се на президента Първанов, настоява: “Подписваме с ЕС на 11 или 12 април 2005 г.”

Датата е през април – също смята “24 часа”. А договорът с България ще бъде 1700 страници.

Турция засенчи България - констатира в. “Сега”. България ще подпише заедно с Румъния общ присъединителен договор с ЕС през април. Европейският съвет не посочи точна дата. Това доведе до известно разочарование в нашата и румънската делегация.
Определянето на дата за начало на преговорите с Турция засенчи предстоящото ни присъединяване. 25-те премиери и президенти на страните членки решиха преговорите с Турция да започнат на 3 октомври 2005 г., но Анкара трябва да признае Кипър. Хърватия започва преговори на 17 март.

Но едно предупреждение: съдебната реформа е тази, която може да ни препъне – настоява министърът по европейските въпроси Меглена Кунева в специално интервю за “24 часа”.
На същото мнение е и в. “Труд”, който излиза със заглавието: “Пардю е говорил от името на Европа”. Имат се предвид критиките на посланика на Съединените Щати срещу съдебната ни система и най-вече прокуратурата, уточнява изданието.
Потвърждение на това “Труд” открива в скорошно интервю на баронеса фон Линден, посланик на Холандия, председателстваща ЕС.
А също и в остро изказване на посланика на Франция Ив Сен-Жур. “Българските граждани сами констатират, че съдебната система работи лошо, казва посланик Сен-Жур. И допълва: “България трябва да изпълни своите ангажименти. Всичко е в нейни ръце”.

А как функционира съдебната система, можем да съдим от вчерашни разпри в парламента: “Филчев ме напсува на майка", твърди депутат в парламента – четем на първа страница на “Монитор”. Димитър Игнатов от ОДС е решил да съди главния прокурор. Става дума за съмнения около изграждане на нова детска болница, пояснява “Труд”.
Д-р Игнатов искал да разбере защо Върховната касационна прокуратура не разследва случая. Но внезапно главният прокурор Филчев му се обадил по мобилния, казвайки нещо, което д-р Игнатов написал на лист пред журналисти: “Аз ще ти е... п... майчина”.
Д-р Пламен Кенаров пък свидетелства, че Никола Филчев му звънял в парламента и го нарекъл подлец. “Труд” публикува опровержение от Никола Филчев, в която се твърди, че депутати искат да злепоставят прокуратурата.

Парламентът одобри строежа на най-скъпата болница в Европа - подчертава “Новинар”, след като вчера гласува в Закона за държавния бюджет заем от 36 млн. евро за проекта за нова педиатрия в София. Общата сума на скандалния договор е 42.7 млн. евро, от което 85% са заем от австрийската банка "Кредитанщалд". Одобрението на сумата за изплащане на заем става, без самият договор за кредит да е ратифициран от парламента. Парите влязоха в бюджета за 2005 година, допълва “Новинар”, въпреки становището на парламентарната анкетна комисия, която обяви договора за неизгоден.

Стигна се до “опростачване на държавниците” - настоява в редакционен коментар “Монитор”. Изданието не знае как иначе да обясни вчера разигралото се безумие и хипотезите на д-р Игнатов за здравословното състояние на главния прокурор. Вероятно това е резултат от методичното съсипване на нацията ни, допуска изданието и се пита – да не се окаже, че сбърканата от Пентагона карта, на която България не фигурира, е всъщност реалност.

“Труд” пък озаглавява редакционния си коментар така: “магистратите срещу България”. Става дума за онези магистрати, уточнява изданието, за които превръзката на Темида не е инструмент за раздаване на справедливост, а средство да се удари кьоравото.

А как изглежда Европа през погледа на българина? На този въпрос се опитва да отговори депутатът Даниел Вълчев, шеф на комисията по евроинтеграция в статия за “24 часа” (въз основа на лекция, изнесена в университета Лувен-ла-Ньов по случай 125 г. на дипломатическите отношения България-Белгия). “Мисленето на българина към Европа е в плоскостта на жилавия скептицизъм: българинът цени статуквото и е подозрителен към идващото отвън. Затова, според Даниел Вълчев, макар според сондажите повечето българи да одобряват членството в ЕС, те го правят със скептичната усмивка на шопа, заявил по повод на жирафа: “Е па баш такова животно нема”.

Сигурно заради това българският премиер се е наредил на опашка пред автомат в Япония - четем в “Монитор”, за да си купи късмет за 100 йени. Паднала му се история в йероглифи с картинка на мъж, спуснал се да бие жена си. Японските гости обаче уверили Симеон Сакскобургготски, че това носи щастие.

Европейският ни дом е с дупки и криви стени, но нямаме време – цитира “Труд” председателя на НС проф. Герджиков, който признава, че правим набързо закони, които после се доизкусуряват. Той дава пример с френските писатели от XIX в., опияняващи се от съвършения изказ в Наполеоновия кодекс. Темповете, с които настигаме ЕС не ни дават време да подобно изящества – заявява Огнян Герджиков.

Антимафиоти от НСБОП ще бдят в Интернет над сайтовете, които предлагат безплатна музика – извежда “24 часа”. Проблемът са авторските права, за което нееднократно ни напомнят от ЕС.

Все още сме жертви на културата си – констатира пред “Монитор” културологът проф. Ивайло Знеполски. Според него пластично се нагаждаме към обстоятелствата, а това вече е мимикрия на промяна.

А в опит да предложи истински стойности, “Монитор” съветва ценителите да не пропуснат изложбата на сънародника ни космополит Жорж Папазов, участвал още в първата изложба на сюрреалистите в Париж през 1925 г. Експозицията в НХГ, посветена на 110 годишнина от рождението на Жорж Папазов, е открита до 30 януари 2005 г. А голямата част от картините на художника се съхраняват в “Пти пале” в Женева.