RFI - България 5 дни повече ваканция за учениците

Ще има ли кирилица на евробанкнотите?

10 причини Дядо Коледа да не съществува и все пак да вярваме в него

Една хубава новина като за начало - +5 дни ваканция, обявява във водещото си заглавие "24 часа". Ваканцията на учениците до 10 януари, допълва "Труд". Със заповед на просветния министър Игор Дамянов, коледната ваканция се удължава. И така въпреки, че бе планирано децата да почиват от 24 декември до 4 януари, след решението те ще са на училище чак на 10-ти, в понеделник.

И сега се връщаме към злободневните теми от ежедневието – Филмчета без хепиенд учат властта да не взема, обявява новото намерение за борба с корупцията с филмчета "24 часа". След значителния спад през март, корупцията се връща на нивата си от 2003 година, отбелязва вестникът като се позовава на данни от "Коалиция 2000" и "Витоша рисърч".
Заглавието на "Труд" обаче дава друга информация – корупцията била намаляла, отбелязва изданието. Намаляла или не – с нея ще се борят с 5 филмчета, всяко с продължителност от по 10 минути.

Филмчетата, заедно с лекции по Интернет щели да учат служителите от администрацията да не се поддават на корупция. Образователният курс е подготвен от европейската антикорпуционна програма СИГМА. Филмчетата са интерактивни и по време на гледането чиновниците ще могат да задават въпроси. Освен това те са и с отворен край и така могат да се слушат различните разсъждения за рушвета на анимационните герои. Ами очевидно най-важното изкуство за властта е киното, коментира "24 часа". А най-изкусното й умение е да се облажва. И така логично се стигало до синкретичността на двете.
Пита се в задачата – колко филмчета и с каква продължителност и финални внушения са необходими, за да преборят корупцията в по-високите етажи и кабинети на властта, отбелязва изданието. Там, където например се решава една пътна магистрала да бъде отдадена на концесия на чужда фирма без никакъв конкурс. Защото сумата на корупционните сделки у нас се вдига. Но тя остава зад кадър.

И в това време – предупреждението от Харалд Киндерман, посланик на Германия у нас в интервю за "Монитор" и "24 часа" – съдебната ви система работи за групировките. И допълва – в ЕС има жестока конкуренция. Това дава на България големи шансове, но има и рискове. Мога да ви дам само съвет – не влизайте в ЕС със слаба правосъдна система! Тогава ще имате големи трудности, защото няма да сте конкурентноспособни, допълва Харалд Киндерман.

И това, за което още от сега е почти сигурно, че няма да успеем да постигнем – отказват ни кирилицата върху евробанкнотите, обявява "Монитор". Европейската комисия и Европейската централна банка най-вероятно ще ни откажат на евробанкнотите да се изпише “евро” на кирилица. А подобен прецедент вече има – Гърция успя в своето начинание и на банкнотите “евро” е изписано и на гръцки.
Според самата Гърция няма технически проблем на еврото да има славянски букви, отбелязва "Монитор". Въпреки това съществували множество аргументи срещу подобно решение. Най-вече - това би струвало прекалено скъпо на Европейската централна банка. Защото ще е необходимо не само да се променя дизайна и да се печатат нови банкноти. Трябвало освен това да се вложат средства в провеждането на информационна програма не само в страните от ЕС, но и в целия свят. Целта на подобна програма е да обясни на хората, че новите пари, на които има надпис на кирилица не са фалшиви и вършат същата работа като старите, уточнява "Монитор".
Станишев пък изненада със съмнения, че членството в ЕС е скъпо, отбелязва "Дневник".

И едно разкритие със задна дата – службите ни опитали да убият французин през 70-те, обявява "24 часа" като се позовава на публикация на френския Експрес. Българските тайни служби се опитали да вкарат капсула с отрова в тялото на французин. Опитът за покушение станал в София. Това твърди бившият агент на френското разузнаване Клод Фор. А "24 часа" отбелязва – така репетирали за покушението срещу Георги Марков.

Срещу всякакви престъпления пък е насочена следващата кампания на полицията. Полицията тръгва на коледна хайка, отбелязва "Виж". Служителите на реда ще проверяват стотици пазари, търговски обекти и заведения.

Екскурзиите по Коледа на отчет в полицията, пък обявява "Стандарт". Целта е да се избегнат пътувания с неизправни автобуси и други нередности, от които може да се стигне до инциденти.

Ако пък до този момент сте се колебали дали Дядо Коледа съществува – 10 математически причини, поради които той не може да съществува изброява днес "24 часа". А доказателствата тръгват от факта, че никой от познатите видове северен елен не може да лети, минават през факта, че Дядо Коледа раздава подаръци само на християнските деца и свършват с математическото изчисление, че за да носи шейната от 378 хиляди тона подаръци, изчислени на свой ред според броя домакинства по света, са му необходими 216 хиляди елена, за да носят товара. И все пак – децата знаят, че той съществува. Защото – каква би била Коледа без Дядо Коледа.