4-5 БЪЛГАРИ В НЕИЗВЕСТНОСТ В ТАЙЛАНД.

100 МЛН. ПЕЧАЛБА ОТ ПЕТРОЛОПРОВОДА БУРГАС-ВЛЬОРА

"ЛЕТЯЩИТЕ БЪЛГАРИ" НА "ШПИГЕЛ"

4 или 5-ма българи в неизвестност в Тайланд? – влизат в задочен спор “24 часа” и “Монитор”. Възможно е българите да не могат да се свържат с роднините си заради затруднените комуникации в района - уточнява “Новинар”. Първоначално нямало информация за около 30 българи, но после роднините им са съобщили, че са добре. В болниците в Пукет нямало данни за пострадали българи, твърдят от Външно министерство.
Повечето български туристи, заварени от опустошителното земетресение в Азия, предпочитат да доизкарат почивката си - извежда “Сега”. Само 7 души от 187 пожелали да се върнат предсрочно от Тайланд, съобщават туроператорски фирми. “Инат мейд ин България” – коментира “Монитор”. Пари са давали, ще си ги консумират барабар с рисковете.”

Какво всъщност се случи в Южна Азия? - разпитва “Труд” сеизмологът от БАН ст.н.с. Бойко Рангелов, който работи и за Обединения изследователски център на Европейската комисия в Италия. “Нещо уникално, което се случва на половин век - обяснява сеизмологът. Четвъртото най-силно земетресение на планетата Земя. Според него “шанс” е, че толкова силно земетресение е станало в морето. Ако е било на сушата, при толкова населени райони като Индонезия и Суматра, е щяло да има десетократно повече жертви. Сеизмологът Бойко Рангелов припомня и другите катастрофи в района. Предишният най-голям катаклизъм е бил през 1883 г. при избухването на вулкана Кракатау. Тогава един остров се взривява и просто отхвръква. Залята е Батавия, днешната Джакарта. Жертвите са 30-40 000 души. Според сеизмолога Бойко Рангелов може да има цунами и в Черно море. Първото такова било 1 в. пр.Хр. Тогава е погребана гръцката колония Бизоне (днешна Каварна). А последното най-силно било шабленското земетресение през 1901 г. То предизвикало покачване на водата с 3 м. Очевидци разказвали, че лодките се вдигали нагоре като сламки.

“24 часа” пък е притеснен от прогнозата на проф. Теодорос Цапанос, сеизмолог от Солунския университет, според когото има риск България да бъде ударена от силен трус до 2075 г. Прогнозата, препечатана от в. “Елефтеротипия”, е предадена във водещо заглавие на изданието така: “Грък усеща трус от 7,4 по Рихтер у нас”.

И като говорим за притеснения, “бизнесът ни е в гол-я-я-мо притеснение” – настоява в коментарната си колонка “Труд”. А именно – че ще влезе гол и бос в Евросъюза. Данните са от проучване на МБМД. От данните става ясно, че само 7 % от бизнесмените ни смятат, че са готови за ЕС, 33 % смятат, че ще са готови към 2010, а 28 % - след 2010 г.

“Стандарт” се вълнува от други несъответствия – знаем ли как строим, да се спрат строежите-убийци – призовава изданието. Грешка в скелето срути строежа на висаджии – връща се “Монитор” към трагедията на бул. “България” в София. “Труд” публикува и равносметка на жертвите по градежите през годината – 20 души. При тези строежи дойде ли бедствие, става страшно - прогнозира пред изданието Валери Младенов, директор на Гражданска защита.

Има и по-добри начини за печалба – например с петролопровода Бургас-Вльора – ще печелим по 100 млн. годишно, извежда “Дума”. 25 % от петрола по трасето е вече осигурен – пише 424 часа, цитирайки Едуард Фергюсън, директор на компанията АМБО, която ще строи тръбата. Нефтът ще е от каспийския район. 900 млн. долара кредит за строежа отпуска Фърст Бостън банк. Идеята за нефтопровод през Балканите е от 1994 г. – припомня “24 часа”.

Проектът Супер Боровец ще бъде променен, минава към трети вариант – извежда “Дневник”. Става ясно, че инвеститорите се отказват от две писти, които минават през територии с ценни животински видове – мечки, скални кози и орли. Така само “леко” се навлиза в защитената Рила – подчертава изданието.

Днешната преса навлиза дълбоко в темата “кои са достойните българи”. Премиерът вчера раздаде грамоти на някои от тях и помоли медиите да разгласят тези хора - съобщава “24 часа”. Сред тях са Алберт и Бояна спестявали половин година от джобните си пари, за да купят компютър на момиче с крехки кости от Видин, 73 г. болен от рак направил дарение за дете, нуждаещо се от бъбречна трансплантация.

Ала класациите имат и другата си страна. Жълтата депутатка Антония Първанова – по-популярна и изпреварва Йовков и Дора Габе в Добрич - четем в “Стандарт”.

“Симеон изпрати на умрял писмо” – извежда пък “Новинар”. Премиерът Сакскобургогтски изпратил поздравителна картичка по случай коледните и новогодишните празници, адресирана до починал преди близо 10 години мъж от Благоевград. Преди празниците премиерът реши да изпрати 100 000 коледни картички, припомня изданието, на избрани от телефонния указател имена. Костадинка, вдовицата на Вангел Югов, се прибирала от гробище в неделя, когато синът й Владимир разпечатал злополучния пощенски плик, а пожеланието, подписано лично от Сакскобургготски гласяло: "Нека всички да работим за доброто бъдеще на Родината! Единни и уверени в собствените сили, ще постигнем много! Желая на Вас и близките Ви здраве и успехи през 2005 г.!" Като видяла поздравлението до мъжа си, възрастната жена се разплакала.

“24 часа” пък настоява, че въобще сме в куриозите. Основание за това давала класацията на “Шпигел” за най-шантавите снимки, която започвала с фотоса “летящите българи”. На снимката виждаме как млад българин по бански буквално пада от небето пред очите на своите приятели. “Карлсон пада от небето? Супермен? Нищо подобно. Млад българин упражнява салто на варненския плаж” – преразказва “24 часа” откритието на “Шпигел”.