RFI - България Хиляди на бунт за работа

Учредиха партия "Биг Брадър"

За забраната за пушене и Ромео и Жулиета...

Хиляди на бунт за работа, обявява "Телеграф" във водещото си заглавие. Хиляди хора излязоха по улиците на протест в първия работен ден от новата година. Причината за народното недоволство е решението на социалното министерство да ореже броя на заетите по програмата “От социални помощи към заетост” с 80%. Гражданско неподчинение обявиха хора от Враца, Видин, Смолян, Русе, Чепеларе и други населени места, допълва изданието.
Защо общинари и правителство се хванаха гуша за гуша заради програмата, пита от своя страна "Труд". Защото правителството оряза парите на маса проекти, внесени от другоцветни кметове, коментира изданието. И прехвърли средствата на верни войници на НДСВ и коалицията. Вярно е, че правителство трябва да сложи край на наливането на пари в местните лъжи. Но и кметовете са прави да скачат срещу партийната дискриминация с държавни пари, допълва "Труд".

Колкото до лъжите за които споменава в коментара си – Общини копаят дупки, отчитат ги за тротоари, обявява изданието. Редовният номер бил 1180 квадратни метра тротоар например да са обявени за изградени и да са взети пари за тях, така както е във Видин, а там проверката да е отчела наличен тротоар от едва 150 квадратни метра.

И като стана дума за партийна дискриминация и партии – нова партия – Национално движение "Биг брадър" беше учреденo вчера в София. Нейните членове трябва да са млади, да не са били агенти, членове или служители на бившата Държавна сигурност, политбюро на ЦК на БКП и на други политически сили, обявява "Пари".
Партията "Биг Брадър" поиска президентска република, обявява от своя страна "Монитор". И искането на нейния председател Атанас Панайотов – “искаме България да се превърне в президентска република със силна еднолична власт, чрез която цялата тази престъпна маса да се изчисти от държавата веднъж за винаги”, отбелязва той пред "Монитор".

И ето докъде стигна забраната за пушене на обществени места, която влезе в сила от 1 януари – пушачите – в ъгъла, обявява "24 часа" на фона на снимка на правителствения говорител Димитър Цонев, който минава покрай струпаните в кафенето на Министерския съвет пепелници. Засега това било единственото място за пушачи, но не било снабдено с табелки и вентилатори. Първанов пръв бил готов с пушкоми – президентството било оборудвано с 2 кабинета за пушачи, допълва изданието. В здравното министерство пък щяло да се пуши под земята. А иначе – ще се създадат специални смени и ХЕИ ще проверява и през нощта в заведенията. А "Монитор" е категоричен – няма да има компромис, преследват пушачи и с полиция.

България е малка, бедна и мърлявичка, но пък е толкова напред с демокрацията, че забраните, които действат в целия цивилизован свят у нас се оказват нехуманни, коментира "Труд". Едва 4 дни откак влезе забраната за тютюнопушенето и вече бе обявена за недемократична. Не било демократично да се издига китайска стeна между пушачи и непушачи – така можело и съпрузи да вечерят на отделни маси в ресторанта, ако единият е пушач.
Драма. Къде си музо да възпееш драмата на Ромео и Жулиета от родовете на Пушачите и Непушачите, които просълзени се гледат от съседни сепарета, допълва Труд. Но, бъде спокоен сънароднико, заключава изданието. Това може да се случи и в бездушна Европа или САЩ. Забавното на българския законодател е само е, че първо прави закони, а после сам си ги опровергава. А Стандарт прогнозира - на инат ще се пуши по всички маси. Никой не успя да вземе и казана за ракия на българина.

Журналистът Георги Тошев стана татко на момиченце, обявяват "24 часа" и "Монитор". Георги Тошев е познат на слушателите на РФИ-България и с предаването си "Скука". В парижка клиника се роди дъщеричката му Ан. Това е най-големият подарък, който някога съм получавал, цитира го "24 часа". Честито!