СЛЕД ЦУНАМИТО: МОШЕНИЦИ СЪБИРАТ ПАРИ, ПРЕДУПРЕЖДАВА БЧК
КУЧЕТАТА ОЗВЕРЯХА, СЛУЧАИ НА РАЗКЪСВАНЕ
"ОРАНЖЕВАТА РОЗА", НАРОЧЕНА ЗА СИМВОЛ НА БЪЛГАРИЯ.

Цунамито в Азия не слиза от първите страници и на българската преса. “Труд” излиза с огромна снимка на “вълната убиец” в Шри Ланка, уловена от обектива на любителя-фотограф Аруп Абхикари (снимките в броя са предоставени на специалния пратеник на изданието). “Монитор” публикува снимки на разрушенията в Индия и излиза с една хипотеза – “дали таен ядрен опит в Пакистан не е причинил цунамито в Азия (хипотезата е на египетското списания “Ал Осбоа”).

“24 часа” призовава във водещо заглавие за “бригада в Тайланд”. Тоест да помогнем единствения българин, който има хотел там. Това е Георги Койнаков, който е женен за тайландка, той бил готов да даде работа на строители на засегнатия остров Пи Пи, а предложението е на негови приятели от телевизионното предаване “Паспорт медия” и на писателя Степан Поляков.

“Внимание – мошеници събират пари за бедстващите в Азия” – предупреждава “Телеграф”. Председателят на БЧК Христо Григоров апелира де не откликваме на емисари-ментета, които събират помощи. Помощи се събират чрез SMS 1244 (за абонати на Мтел и Глобул), по сметки в “Булбанк” или във всички центрове на БЧК в страната. Междувременно наша парламентарна делегация е в Малайзия, един от засегнатите райони, припомня “Труд”. Страната в момента председателства организацията “Ислямска конференция” и Огнян Герджиков е помолил за съдействие за делото в Либия. Българската хуманитарна помощ, която трябвало да излети за Индонезия заедно с парламентарната делегация, така и не могла да стигне навреме на летище Медан - съобщава обаче “Труд”.

Една битова българска трагедия също разтърсва пресата. “Кучетата озверяха” – извежда “Дума”. “Бездомни кучета разкъсаха жена” – уточнява “Новинар”. И то спортистка, преподавател в НСА – допълва “Телеграф”. А “24 часа даже е хванал в кадър “бездомните убийци”, тоест глутницата в Студентски град, която преследва и фоторепортера на изданието Мартин Каравелов и разкъсва панталона му.
Ето и историята накратко: 8 бездомни кучета са наръфали до кости на десетки места по тялото и главата 34-годишната столичанка Елена Чолова. Тя била нападната от глутницата в района на Националната спортна академия (НСА) в София, докато правела сутрешния си крос. Пострадалата е претърпяла операция в Окръжна болница. Няма опасност за живота й.
Често се случва дъщеря ми да тича заедно с кучетата, те са дружелюбни с нея, разказа бащата на жертвата Георги Чолов. В деня на инцидента обаче кучетата се нахвърлили върху младата жена и започнали яростно да я ръфат. Щастлива случайност била, че двама младежи разгонили ръфащите жената животни и я спасили - четем идентичен разказ в “Труд”, “24 часа” и “Новинар”. “Дума” разширява обсега на бедствието, изтъквайки, че озверяла кучешка напаст е заляла и центъра на Добрич. Пострадали са нищо неподозиращи двама мъже и една жена. Единият е 23-годишно момче, което се опитало в самоотбрана да спре глутницата с натрошени плочки. Евтаназия, или хората ще започнат да ги гърмят, прогнозира той общественото мнение. Общината в Добрич засега само вдига рамене, а кастрационният център, на издръжка на българо-германско дружество, търси възможности за осиновяване на бездомните псета зад граница.
“Аман от глутници” – коментира “Труд” и пише, че “този път поуспали се общинари няма как да се оправдават с природозащитници. Общинарите да изгонят бесните псета. Все пак хората за по-важни от животните”.

През 2004 в приюта край София са прибрани 8 813 кучета, съобщава за “24 часа” шефът на “Екоравновесие” Стилиян Кирчев. Проблемът е, че те отново са се разплодили и дори се изяждат помежду си. За това трудно може да се гарантира сигурността на гражданите и особено на малките деца.

“Стандарт” предупреждава във водещо заглавие, че нещата се усложняват и от факта, че ще трябва да ходим на лекар с бележка от банка. Сиреч с доказателство, че сме се издължили на НОИ, иначе лекарите нямало да преглеждат пациентите.

Утешение може да ни е, че “България бронира НАТО”, с това водещо заглавие излиза “Труд”. Уникална броня за хеликоптери, създадена от наши оръжейници, влиза на въоръжение в пакта, съобщава кореспондент на изданието от Брюксел. Това е заявил вчера заместникът на генералния секретар на организацията Маршал Билингсли.

Вестта обаче не е ясно дали е стигнала до външния ни министър и пръв атлантик Соломон Паси, който е в “клещите на Антарктика” - четем в “Стандарт” и “Монитор”. Премеждията на Соломон Паси в българската полярна база продължават вече 2 дни, разказва “Стандарт”. Външният министър стигнал с малък самолет до чилийската база на остров Кинг Джордж. С него са заместникът му Гергана Грънчарова, посланикът в Чили Петър Атанасов и трима журналисти. Делегацията трябваше да продължи с вертолети до българската база. Машините обаче отказаха да излетят заради лошото време. В търсене на транспорт Паси хвана случайно минаващ туристически кораб. Заради високопоставените стопаджии "Орион" се отклони от курса си и достигна до южния залив на остров Ливингстън, където Соломон Паси “дрейфува”.
“Монитор” залага по-големи надежди на президентската визита в Латинска Америка, където следва да възстановим връзките си с Чили и Бразилия, важни особено за енергетиката (Бразилия е основен доставчик и на “Кремиковци”).
Имаме проект да изградим АЕЦ Белене до 2010 – извежда “Телеграф”.
А “Дума” от първа страница размишлява над логото на страната ни – оранжевата роза, предложена от ведомството на министър Лидия Шулева. В откритото писмо на СБХ то обаче е оприличено на "неестетично петно, асоцииращо се с продукт на някои животински видове". Твърди се, че е грозно подражание на туристическия символ на Испания, създаден през 70-те години на ХХ век от гениалния Жоан Миро. Но въпросът не е само до "Оранжевата роза", която тихомълком е нарочена за лице на България, пише “Дума”, а за принцип, с който днешните управляващи рядко се съобразяват. Взема се важно решение, което засяга имиджа на страната ни и нейния авторитет в чужбина, търговската марка "Made in Bulgaria", но никой не се съобразява с така нареченото обществено мнение”. Защо?...