БЕДСТВИЕТО ДОЙДЕ В ЕВРОПА

ВЕЛЧЕВ ИСКА КОМИСИЯ ПО ДЪЛГА

БСП ОТКРИ ПОЛИТИЧЕСКИЯ СЕЗОН

Бедствието дойде в Европа, обявява 24 часа на фона на спасители, които евакуират възрастна жена от наводнението. Ветрове и дъждове удариха Северна Европа, допълва Монитор. Ураганни ветрове доведоха до смъртта на 10 души и оставиха хиляди домакинства без електричество. Ветровете със скорост 180 километра в час причиниха щети в Дания, Швеция, Германия, Великобритания, Ирландия, Русия. Британските власти бяха принудени да евакуират десетки жители в североизточна Англия, допълва Монитор.

У нас – поглед към продължението на една тема, разисквана широко миналата седмица от пресата – Велчев отвръща на удара, иска комисия по дълга, обявява Пари. Парламентарна анкета комисия да разгледа действията на всички български правителства от 1990-та година насам по дълговете към България на страни от Третия свят. Това ще предложи министърът на финансите Милен Велчев тази седмица на Народното събрание. Той ще настоява и да бъде разследвано как са били натрупани тези дългове по време на тоталитарния режим. Ще настоява и за проверка на достоверността на документите на БСП. Поводът – обвиненията на БСП, че правителството е продало вземания от шест страни на финансови къщи, към които България има да изплаща външен дълг, допълва Пари.

По отношение на самата БСП – БСП откри вчера политическия сезон с категорична заявка за властта, резюмира Труд националното съвещание на партията в НДК. БСП обеща да върне бойците ни от Давания, цитира изданието едно от основните обещания на червения лидер Сергей Станишев. Ако спечелим изборите, изтегляме контингента от Ирак, обеща лидерът на БСП Сергей Станишев подобно на колегата си от Испания - Хосе Луис Родригес Сапатеро, което му донесе изборната победа, анализира от своя страна обещанието Новинар. БСП обеща изтегляне от Ирак ала Сапатеро, приглася Сега. А 24 часа обобщава – Станишев обяви червените 800 дни. Социалистите обещаха социално правителство и признаха за сериозни кадрови проблеми, отбелязва от своя страна Дневник. Станишев сменя 2/3 от червените депутати, допълва амбициите на червените Монитор.

И разкрива – Врачки атакуват червените редици. Наплив от врачки и гадателки бил регистриран по време на заседанието на БСП. Пророчиците дошли, защото телевизията, в която работят – Канал 2001 – се намирала на долния етаж и била наблизо. “Почувствах се длъжна да дойда”, цитира Монитор една от присъствалите врачки. “Искам да участвам в Националното съвещание и да помагам с каквото мога, да предсказвам, ако трябва. "Съпричастна съм”, допълнила тя за вестника. Какво предсказа пък самият Станишев за бъдещето, ако партията му дойде на власт – Станишев обеща рог на изобилието, коментира 24 часа.

Истински червен рог на изобилието ще се изсипе върху народа. И той като Симеон ще се бори с безработицата, но дори няма да чака 800 дни, защото обещава още от 2006-та година скок на доходите с 9%. Хваща око и обещанието, ако вземе властта, БСП да изтегли контингента ни в Ирак. Остава да се види, допълва 24 часа, дали избирателят втори път ще повярва на сладки обещания, както направи с царя през 2001-ва година.

Колкото до самия него – годината на парламентарните избори по традиция започна с изнервяне на основните политически играчи. Кампанията тръгна още по Коледа, когато правителственият говорител Димитър Цонев влезе в ролята на партийния влъхва, коментира Монитор. Той сервира на политстратезите новината, че след като веднъж Симеон Сакскобургготски е бил министър-председател е съвсем естествено той да бъде и втори път. После пък министърът на отбраната Николай Свинаров поднесе поосвежена старата идея – Сакскобургготски – президент.

И през това време – “Поселеният ми концерт в България май беше през 2003-та година. Е, тази година май ще се видим с повече публика – нали е изборна. Аз не се притеснявам да свиря и за партии. Те си плащат, а хората се веселят”. Това споделя световноизвестният кларнетист Иво Папазов-Ибряма в интервю за 24 часа. Поводът – Българската редакция на Би Би Си го номинира за Годишните музикални награди, които са едни от най-престижните в областта на световната музика.

До края на месеца всеки може да гласува за него на сайта на Би Би Си. Ибряма участва в категорията Европа, но ще се бори и за наградата на публиката. Той научил, че е номиниран за музикант на Европа в Рим. Когато е в дома си обаче, предпочита да стои на село, разказва вестникът. А самият той признава – “ракия под 60 градуса не вкусвам, да знаеш. На една вечер може 3-4 салати да нареже жената. И бира за безалкохолно”.