RFI - България София превзета от боклук

Няма нова минимална заплата

Съдят мъчителите на българките в Либия

Снимка на първата страница на "Новинар". И пояснението към нея - Това не е остров Пукет след бедствието, а кофите за боклук в квартал "Люлин" в София вчера. Защото София е превзета от боклук, както обявява "Труд". Заради рекета на Суходол, боклуци затрупаха София, допълва "24 часа". От днес няма да събират боклука в София, приглася "Монитор". А "Стандарт" предупреждава – епидемии и зарази пълзят към София. 2 000 тона боклуци гният по улиците на столицата.
Отпадъците може да се самозапалят, алармират от фирмите по чистота. От неделя кофите за смет са препълнени. Заради протеста на хората в квартал Суходол, които препречиха пътя към сметището, колите на фирмите по чистота не могат да извозят боклуците на столичния град.
Ситуацията е критична, цитира "24 часа" концесионерите по чистотата. 4 000 тона боклук задръстиха вчера камионите и площадките на концесионерите след като жителите на Суходол четвърти ден не вдигат блокадата пред сметището.
Днес Стефан Софиянски ще забрани протеста, разкрива изданието. Жителите на Суходол протестират заради невероятната смрад, в която са принудени да живеят. Много то тях пият противоалергични, а случаите на ракови заболявания се увеличават.
И разрешението на проблема, според "24 часа" – завод му е майката на боклука в София. Затова след 5 години бездействие общината спешно трябва да направи качествен проект.

А иначе – Суходол е прецакан. Също както е прецакано Княжево. Както с нещо са прецакани и почти всички квартали в София, според вестника. Една част от проблемите обаче могат да бъдат решени. Има и такива, които можеха да бъдат решени много отдавна. И сметището в Суходол е точно такъв проблем. Който можеше вече да не съществува, местните да са щастливи, да има място за боклука на София и екорекетът, на който сме свидетели в момента, да не се случва, допълва изданието. И призовава – затова, кмете, дай да строим завод, ама умната.

Кого да обвиним за сметта, пита "Труд". Ами боклукът е пари, и то много пари. Когато обаче контейнерите се препълнят, а хората не пускат камионите до единственото сметище на София, миризмата се просмуква нависоко. А заводът, който общината трябваше да строи, трябваше отдавна да е готов. Ама не е. А изводът е ясен – София на колене пред боклука, обявява "Дневник".

И към още един хаос, който цари в момента – Хаос! Няма нова минимална заплата, предупреждава "Труд". В момента у нас няма минимална заплата и хаосът е пълен. Финансистите не можели да подготвят ведомостите за аванси, заплати и осигуровки на служителите си. Става дума за хора, които работят с месечни заплати близки до минималното възнаграждение. Причината е, че още няма министерско постановление, което да приведе в сила записаното в бюджет 2005, а именно – че минималната работна заплата от 1 януари става 150 лева. Именно поради тази причина например и в болниците не знаят каква потребителска такса да събират. Записано е, че тя трябва да бъде 10% от минималната работна заплата.

Либия съди мъчителите на 25 януари, обявява "Монитор". Дрогирали сестрите, за да признаят за ЦРУ и Мосад, разкрива от своя страна "24 часа". Специален тест на кръвта, който да открие остатъци от наркотично вещество в организма на петте медицински сестри – именно това може да бъде едно от новите доказателства, които ще бъдат внесени в съда. Адвокатите на българите са посочили, че по време на разпитите, върху българките е било използвано наркотично вещество, с цел да бъдат получени техните показания. Те са били дрогирани със специална субстанция от лекар анестезиолог.

За първи път в историята на киното филм с участието на двама българи бе обявен за най-добър в цял свят, отбелязва "Монитор". И обявява – Раздадоха наградите "Пийпълс чойс". "Страстите Христови" – най-добър филм. Лентата с българите Христо Шопов и Христо Живков спечели в раздел “драма”.

Има хора, които биха искали да утвърдят, да наложат себе си чрез насилие. И тук не става дума само за Америка, само за арабския свят. За някои е опасна идеята, че чрез преговори може да се постигне много по-бързо това, което никога няма да се постигне чрез насилие, споделя в интервю за "Труд" режисьорът Младен Киселов. Няма сила, която може да владее света. Винаги ще се намери противодействие. Това е природен закон, отбелязва той. И допълва - трябва да се промени мисленето, ценностите на тези, у които е силата. Ако това стане, ние сме спасени. Инак те ще продължат да си мерят мускулите кой знае до кога.