RFI - България Оставаме в Ирак до март?

Извозват боклука, но Софиянски губи почва

За цената на водата и "изтеклите пари"

Ще изтеглим ли войниците си от Ирак? Въпросът витае в пресата около посещението на полския военен министър Шмайджински. И най вече, както подчертава “Телеграф”, след изявлението му, че 800 полски войници напускат Ирак. “Полша изтегля свои от Ирак, нашите обаче остават” – извежда “Монитор”.
Петият ни батальон е под въпрос до март – настоява в. “Сега”. Изданието се позовава на изявлението на военния министър Свинаров, но го намира за доста противоречиво. От казаното хем излиза, че ще вземем решение през март да изпращаме ли въобще пети контингент в Ирак, хем, че оставаме със сигурност до лятото.

По същия начин и “24 часа” публикува два диаметрално противоположни анализа. От единия, дело на британския военен експерт Пол Бийвър излиза, че България не може да се изтегли. Първо, пита Бийвър, какво ще правите с професионалните си войници. Второ, това щяло да отслаби позициите ни в НАТО. И трето, САЩ и Великобритания също не знаели кога ще се изтеглят от Ирак.

Друга гледна точка застъпва експертът на “24 часа” Пламен Василев, който привежда аргументи, че САЩ са по на сметка от участието ни, както и от базите у нас. Американските военни бази са неизбежни с оглед на геополитиката, пише той, но те носят и рискове от атаки, а най-вече ще спечелят проститутките и кръчмите.
Сходни гледни точки препечатва и “Монитор”. Гейбрийл Партош от Би Би Си пише: американските бази в България ще са нетрадиционни, малочислени и партньорски, а това ще насърчи чуждите и най-вече американските инвестиции. На същата страница в “Монитор” Димитър Йончев обаче настоява: “Балканите са обречени на Голям брат. Атлантизираните Балкани ще са противовес на европейската система за сигурност”.

А “Стандарт” навлиза в иракската тема от друг ъгъл – дипломат занесе пари на закъсалите ни там шофьори. От сряда петима български шофьори са блокирани на иракско-сирийската граница. Никой от мисията ни в Сирия обаче не може да прогнозира кога ще бъде отворена границата.

Междувременно “блокадата падна” - извежда “24 часа”. Става дума обаче не за граници, а за почистването на столицата. На снимката виждаме опашка от камиони на “чистотата”, които от 5 дни не бяха извозвали боклука, заради блокадата на хората от Суходол.

“Боклукът тръгна към Суходол”, но Софиянски губи банката и политическа почва” – изтъква “Дневник”. Според изданието “най-драматичните моменти в цялата си 9-годишна биография на столичен кмет е преживял вчера Стефан Софиянски. Той не е могъл да се зарадва на благоприятната развръзка на кризата с боклука, тъй като часове преди това е понесъл два тежки удара от съпартийците и съмишлениците си в Столичния общински съвет - с мнозинство е гласувана продажбата на целия дял на общината в Общинска банка, а шестима от 15-те съветници на ССД се отцепиха в отделна група под името "Демократи за София".

“Продават Столична банка и бламираха кмета” – обобщава в. “Пари”. “Дума” определя ситуацията като “развод по Софиянски”. СДС поиска да бъде уволнен зам.кмета Иван Гечев, пише “Труд” и го интервюира. “Искането ме притеснява, признава зам.-кметът и казва – “нали все някой трябва да е виновен”. Ще изчистят София от боклуците за три дни – пресмята “Телеграф”.

А “Стандарт” съобщава и за първата санкция за случилото се: “Долорес глобява Софиянски”. Санкцията на Екоминистерството ще е в размер от 700 до 2000 лв., които ще бъдат платени лично от кмета.

А иначе освен за боклука, спорим и за водата, извежда “Труд". Равносметката от дебатите за ВиК, според изданието, било искането да плащаме всички течове, при 60-65 % загуби по тръбите. А парламентарните прения щели да се запомнят и с репликата на министър Церовски към Благой Димитров от ОДС: “Келеш, мълчи за водата!” (водещо заглавие на “Труд”. Депутатите обаче върнаха “скъпата вода” – извежда “Стандарт”. Мнозинството отмени президентското вето и така от 20 януари всички граждани отново ще поемат 100 % от загубите, течовете и кражбите на ВиК дружествата.

Герджиков пък ще връща “изтеклите пари”- пише “Труд”. Тоест поиска “амнистия на капиталите” пояснява във водещото си заглавие “Новинар”. Герджиков развива идеята си в писмо до премиера, като дава за пример италианския закон за т. нар. фискален щит. "Пълната документация по този нормативен акт ми бе предоставена любезно от г-н Пиер Фердинандо Казини, председател на Камарата на депутатите на Република Италия. Позволявам си да препоръчам италианския опит да бъде задълбочено проучен с оглед евентуалното му прилагане в законодателството на Република България", пише Герджиков до Симеон Сакскобургготски.
Не става ясно обаче, отбелязва “Новинар”, защо председателят на парламента, който ръководи законодателната власт, прехвърля инициативата на изпълнителната власт. По конституция изработването и гласуването на закони е работа на Народното събрание.

“Това е България” – огромни букви настоява на първа страница “Телеграф”. На снимката обаче виждаме багажник на кола, пълен с прасета сукалчета. Проблемът, уточнява изданието е, че така България е представена в международния календар на американския Корпус на мира. Образът на страната ни бил приравнен с Нигер, Кот д`Ивоар и Того. А ноемврийската “българска” страничка, където фигурира раздрънканият “Москвич” , пише “Телеграф”, е единствената, на която не се вижда човешко лице.”