Снимка НАШ КОРАБ ПОТЪНА

ИСКАМЕ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ ЗА МЪЧЕНИЯТА НА СЕСТРИТЕ В ЛИБИЯ

10 МИЛИОНА ЛЕВА Е ИЗХАРЧИЛА ВЛАСТТА ЗА БАНКЕТИ И ПОДАРЪЦИ

Наш кораб потъна, екипажът оцеля, обявява 24 часа. Кораб потъна до Резово, екипажът беше спасен, уточнява Труд. 860-тонният кораб Фиандара, плаващ под коморски флаг, потъна край Резово. За щастие екипажът от трима българи и трима украинци е успял да се спаси. Още се уточняват причините за инцидента – лошото време или претоварването на съда, допълва изданието.

След либийските искания – и съответната българска реакция – искаме обезщетение за мъченията, по 750 хиляди долара на сестра, отбелязва 24 часа. По 752 хиляди долара искат сестрите от мъчителите, прецизира Труд. Изданията се позовават на либийския адвокат на българките Осман Бизанти, който разкрива,че петте медицински сестри ще заведат граждански искове срещу хората, които са ги изтезавали по време на следствието за СПИН делото в Либия. Медицинските сестри ще искат обезщетение от по 1 милион либийски динара. Адвокатите на сестрите ще внесат исковете на първото заседание по делото за изтезания на 25 януари.

Междувременно посланикът в Либия говорил с колегите си от ЕС, разкрива Монитор. Нашият посланик в Триполи Здравко Велев е запознал европейските си колеги с развитието на делото. Били са обсъдени и искането за потвърждаване на наказанието и компенсации. Става дума за декларацията на либийския парламент, уточнява още вестникът. Дневник обаче коментира позицията на България по отношение на либийските искания - София не реагира на втвърдената позиция на Триполи по СПИН делото, отбелязва изданието.

И поредната порция новини около предстоящите избори – сложни маневри за овладяване на предизборния щаб в НДСВ, разкрива Монитор. И допълва информацията около вътрешнопартийните битки – Шулева и Свинаров фаворити - с общи усилия надделяват над досегашния претендент Даниел Велчев. А иначе - партията на Симеон обеща в Пловдив студентите да гласуват там, където учат. Колкото до самия Свинаров – НДСВ ще е първа сила и след изборите, категоричен е министърът на отбраната в интервю за 24 часа.

НДСВ води толерантна предизборна кампания и ще води така до изборния ден и след него. Аз съм от оптимистите, които смятат, че НДСВ може мощно да работи, за да бъде първа политическа сила в България. Убеден съм, че това е в интерес на българския народ, допълва Николай Свинаров.

И през това време – 10 милиона лева похарчили за коледни банкети чиновници, обявяват Телеграф и Новинар. Повече от 10 милиона лева са похарчили министерствата, агенциите, правителствените и държавни служби за коледни и новогодишни банкети, подаръци, почерпки. Вестникът се позовава на лидера на Гергьовден Любен Дилов-син, който е събрал информацията от фирми, които са изпълнявали поръчките за празненствата на държавниците. Самият Дилов посочил, че лично той е получил ненужни и скъпи подаръци като тефтери от по 200 евро от гущерова кожа, вино, сувенири, в това число пуйка и кашон с вино от министъра на земеделието Мехмед Дикме. Движението ще изпрати писмо до финансовия министър Милен Велчев да провери разходите за дарове и банкети. А Стандарт допълва – лидерът на Гергьовден призова политиците да вземат хапче против махмурлук и най-накрая да изтрезнеят.

Колкото до политиците – президентът хвана тен на Антарктида, разкрива Труд. Първанов прави рекорд на ледения континент, допълва 24 часа. Безпрецедентен логистичен удар направил Георги Първанов, който успял само за един ден да отиде и да се върне от Антарктида, преодолявайки близо 2400 километра. А иначе – първото оръжие на нашата база на остров Ливингстън бе пистолетът на бодигарда на президента, разкрива изданието.

Български художник с признание във Франция, отбелязва Телеграф. Михаил Камберов е поканен да направи изложба в Салоните на националната федерация на културата във Франция. Той ще покаже свои творби и в Пролетния салон в Париж. През ноември Националната федерация на културата във Франция му присъди световното признание Творец на днешното време, припомня изданието.

Преди рождения му ден – големият поет никога не се раздели със стиховете, цигарите и идеите си, спомня си за Дамян Дамянов Стандарт. Неговият свят, побиращ се в рамката на панелния прозорец на стаята, се превърна в безкрайна вселена, в която летяха всички влюбени, отбелязва вестникът. А лекар-психиатър е защитила дисертация върху поезиотерапията, разказва от своя страна Труд. Тя е доказала, че най-често депресирани пациенти се лекували със стиховете на Дамян Дамянов.