RFI - България Референдумът за ЕС - най-късно до юни

Следващият парламент с 424 депутати?

За шоуто, реалността и истинската солидарност...

Допитването за ЕС най-късно до юни, обявява "24 часа". Референдумът за членството ни в Евросъюза е в ръцете на президента, изпълнителната и законодателната власт. Повече от сигурно е, че българският договор ще бъде ратифициран от парламента, но е хубаво и хората да бъдат питани преди юни. Това заявила министърът по европейските въпроси Меглена Кунева.
Допитването трябва да се обяви с решение на Народното събрание и да се насрочи най-късно 3 месеца след подписване на договора ни за присъединяване на 25 април, допълва вестникът. И дава пример със Словакия, където 53% от населението участва в референдума за ЕС.
В НДСВ зрее скандал за референдума за ЕС, разкрива обаче "Монитор". Причината – според изданието допитването би имало ключово значение за резултатите от парламентарните избори. А "Дневник" обобщава – политиците си прехвърлят топката за референдума. Кунева настоява за бързо решение, в НДСВ всеки е на различно мнение.

Колкото до самите парламентарни избори – според партийните аритметики идва парламент с 424-ма депутати. В предизборните сънища на политиците, гласуващите в България са 7.5 милиона души, отбелязва "Монитор". И така – ако се вярва на калкулациите на политическите сили за представянето им на предстоящите избори, то следващото Народно събрание би трябвало да е с доста увеличен състав – 424-ма души. Червените се заричат да имат 121 избраници, сините – 80, жълтите – 50, Костов и нововремци – по 50. Истината обаче е, че социолозите не се наемат да прогнозират по колко депутати имат шанс да вкарат в следващия парламент големите политически партии. Според тях картината ще им стане ясна около 2 месеца преди изборите.

И поглед към още една история с продължение – отнемат имунитета на Костов, с въпросителна накрая обявява "24 часа". Прокуратурата иска имунитета на Костов, допълва "Новинар". Иван Костов отново е на прицела на прокуратурата. Филчев се прицели в имунитета на Костов, коментира "Сега".
Група висши обвинители ще проверяват публикация във вестник "Труд", според която като премиер Иван Костов е събирал дарения от държавни фирми по сметки на СДС за българския културен дом в Одеса.
“Готов съм да отговарям за това, че 400 хиляди българи получиха свой културен дом. Но в момента изпитвам силен срам, че се оправдавам за едно добро дело”, споделя за 24 часа самият Иван Костов.
Прокурори – на път сме да искаме имунитета на Костов, обявява на свой ред "Труд". Вчера изданието публикува статия, озаглавена “Костов налива държавни пари в партийни каси”. По този повод "Монитор" днес излиза с категоричното – "Труд" преписа "Монитор" от 1998 година. В германския вестник внезапно се сетили за деяния на Костов отпреди 7 години. Прокуратурата започва отново вече правена проверка, допълва изданието.

А иначе – какво вълнува Блъгария и затова логично и пресата днес - Здравко спечели 200 хиляди лева, обявява водещата си новина "24 часа". За "Труд" развръзката от Биг брадър също е тема №1. Истерията Биг Брадър свърши, коментира и "Дума". То не бяха SMS-и в подкрепа на Пипирудата, Тишо и останалите участници, на които бе прикачен ореолът на национални герои. За определяне на победителя, поморийски "бизнесмен" пратил съобщения за 20 000 лева в подкрепа на местния любимец, а цяла Варна не можела да се консолидира на същата цена за манекенката си... Е, Биг Брадър свърши, сега иде ред на реалността, допълва вестникът. Само за да не сме на първо място в света по детска смъртност, на болниците трябват около 1 милиард лева. Интересно е обаче, колко ли SMS-а ще пратят зрителите на Биг Брадър в името на живота?