БУШ НЕ ИЗКЛЮЧВА ВОЕННА АКЦИЯ СРЕЩУ ИРАН
РЕЙС ИЗГОРЯ КАТО ФАКЛА
ГРУБА НАДПРЕВАРА ЗА ИЗБОРИТЕ

Президентът Джордж Буш не изключва военна акция срещу Техеран. ЕС предупреди САЩ да не нападат Иран, обявява водещата си тема Монитор. Повод за призива на люксембургското председателство към Вашингтон да не предприема военна операция срещу Техеран е изявлението на американския президент, който заяви, че не изключва военна акция срещу Иран, ако страната не е отзивчива по отношение на предполагаемите й ядрени програми. Американските военни планират военния удар срещу ирански ядрени обекти за пролетта или лятото тази година, разкрива от своя страна журналистът от Нюйоркър Сиймор Хърш. Изданието излезе с разкритие, че американски командоси са нахлули на територията на Иран, за да изберат потенциални цели. Реакцията на Иран не закъсня – Иран има необходимата военна сила, за да отблъсне всяка атака, заяви иранският министър на отбраната Али Шамхани. Никоя страна не може да ни нападне, защото не разполага с информация за нашата военна мощ, допълни той. В Иран би могло да стане много по-страшно, отколкото в Кувейт или Ирак, категоричен е арабистът Киряк Цонев за Монитор. И допълва – продължавам да твърдя, че това е една идиотска авантюра. А Телеграф допълва в редакционния си коментар – Мирните действия превърнаха Багдад в най-размирната световна столица за 21 век. Сега анонсът за нов мир в Иран не просто стряска света, а вече буди възмущение.

У нас – автобус гръмна на Цариградско, шофьор спаси 70 души, обявява във водещото си заглавие Труд на фона на снимка на горящия като факла автобус. Рейс със 100 души изгоря като факла, допълва Стандарт. По обяд вчера на Цариградско шосе автобус избухнал в пламъци. Благодарение на самообладанието на шофьора, пътниците – повечето ученици и пенсионери - се спасили без наранявания, разказва изданието. Гледката с горящия автобус е като диагноза, категоричен е от своя страна Монитор. Гледка, достойна за бойните полета на Тел Авив и Ивицата Газа. Обясненията са обичайните – пари нямало затова автобусите били такива. Така е – пари има едва преди избори. През останалото време има само дебати за поредното неотложно поскъпване на билетчетата за столичния транспорт. Ако обаче пътниците не бяха успели да се спасят щеше да има шум до Бога. Справка – Индиго, Лим и така нататък. У нас по траурните въпроси вече има създадена организация, отбелязва изданието. По столичните неволи с транспорта, боклука, със строителството – още няма.

И през това време – предстоящата предизборна кампания ще е много диференцирана и много груба, обявява Монитор като цитира лидера на ДПС Ахмед Доган. Залогът за следващите избори е много голям. Следващото правителство ще разполага с финансов ресурс от 20 милиарда евро за мандата си. Това е в пъти повече от ресурсите, с които са разполагали всичките досегашни правителства, взети заедно, отбеляза Доган. И още – бъдещото правителство има всички шансове да повтори мандата си, тъй като в периода 2008-2009-та година се очаква качествено подобряване на жизнения стандарт. Именно затова битката за влизане във властта ще бъде ожесточена, допълва изданието. Поверваха си на мерака, е категоричния коментар на поредното развитие на поведението на партиите преди изборите. Жълтите взеха да се виждат като първа политическа сила, коментира Труд. Други също – СДС се бори за първа политическа сила, обявява Телеграф. Ромите също се борят за по-висока представителност – как – Роми ще гласуват за Слона, моя приятел, разкрива 24 часа. И допълва – циганите да гласуват с бюлетини, на които има животни. Това поискал лидерът на Федерацията на обединените ромски общности Васил Данев. Според него само анималистичните картинки на бюлетините щели да решат проблема с кебапчетата. “Повечето от моите хора са неграмотни и се объркват от различните лентички и цветове на партиите. И стават лесна плячка за почерпките на изборните функционери. Затова най-добре е всяка партия да си има свое животно”, допълва той. Данев вече е избрал за Федерацията на обединените ромски общности животното от Слонът, моят приятел.