RFI - България По- ни харесва да сме европейци

Да печелим от тоталитарен туризъм

Как да гласуваме за Ибряма

Човек-бомба пипнаха насред София, обявява "Телеграф" водещата за повечето вестници тема днес. Арестуваха взрив с 6.3 килограма пластичен взрив в София, прецизира "Монитор". А "Труд" допълва – полицаи спипаха у столичен минувач 7 килограма взрив в пазарска чанта. 47-годишният мъж е носел пластичния експлозив за чужди мафиоти, разкрива от своя страна "24 часа".
Пластичният взрив е бил достатъчен да срине цял блок, уточняват вестниците. Той си вървял спокойно и носел експлозива в най-обикновена пазарска найлонова торбичка. Заловеното количество е рекордно за страната.

През това време – По- ни харесва да сме европейци, а не балканци, обявява "Труд". Поводът – резултатите от последното проучване на общественото мнение. Според него едва 1.8 на сто от българите заявяват, че Балканите са им най-близкото място. Близо два пъти повече са хората, коти предпочитат Европа пред родината си. Очаквано най-силна е принадлежността към родното място – 28 на сто. Членството на страната ни в ЕС се радва на огромно одобрение – три четвърти от българите го подкрепят.
Всеки трети също така е готов да гласува на референдум за присъединяването ни към ЕС, допълва "Труд". Причината – българите очакват доходи и сигурност от ЕС, отбелязва "Дневник".

Същевременно, според друго социологическо проучване – 40 на сто от българите се борят за оцеляване. Почти половината от нашенците си поставили като цел за 2005 година – Просто да оцелея.
Един от шансовете – за цялата страна – да печелим от петолъчки и Тато, обявява "24 часа". Чужди туристи искат да посещават заводи и галерии с изкуство от соцвремето, отбелязва вестникът като се позовава на шефа на Съвета по туризъм Румен Драганов. Развиването на така наречения тоталитарен туризъм било сред големите ни възможности за привличане на повече чужденци.
Сред най-атрактивните обекти били културният дом и фасадата на бившия завод Ленин в Перник, циментовия завод Вулкан в Димитровград, свалената статуя на Тодор Живков в Правец, петолъчката от Партийния дом.

И примерът – именно това направили американците от Бостън например, които са успели да спечелят от историческото си наследство. Пристанищните докове в Бостън, които се свързвали само с престъпления и наркотици били превърнати в модерни галерии.
Затова "Стандарт" обявява – 100 завода стават музеи. Боядисват комините в ярки цветове, редят картини в халета. Димитровград привлича туристи със сталинистката си архитектура, допълва вестникът.
А иначе – отбелязва отново "Стандарт" - 40 хиляди французи са почивали през лятото в България. Това съобщи френският посланик у нас Ив Сен-Жур.

Колкото до работата, която е необходимо да се свърши – Царят моли депутатите си да ходят на работа, разкрива "Монитор". Кремав плик с герба на републиката криеха във вътрешните джобове на саката си депутатите от НДСВ. Те си четели тайничко писмото от премиера Сакскобургготски, защото все още не знаели, че всъщност всички членове на жълтата партия са получили такива. В тях премиерът ги призовава – “Поводът е желанието ми да Ви насърча в стриктното спазване на правилата за присъствие в пленарната зала”. Възпитание на депутатите - това е категоричния коментар на "Монитор".
И едно предположение на вестника – персоналното царско писмо сигурно щеше да започва с "Драги ми Cмехурко" вместо с "Драги г-н еди кой си", ако премиерът можеше да изневери на аристократичния си дух. Защото не е нормално да не ходиш на работа, а да взимаш заплата. И да не могат да те уволнят за това.

И един призив – от страниците на "Стандарт" и "24 часа" – гласувайте за Иво Папазов-Ибряма. Глас за Ибряма ни прави световни музиканти! И двете издания поместват линка към страницата, на която можете да дадете гласа си за световноизвестния български кларнетист, който бе номиниран за престижната награда на Би Би Си 3 за world music. Адресът е качен и на сайта на РФИ.
Гласувайте за Ибряма на -www.bbc.co.uk/radio3/awards2005/audienceaward.shtml