АРЕСТУВАХА БАНКЕРА ЛЮБОМИР ПАВЛОВ
ЗА "ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СТРАСТИ" НА БЪЛГАРСКАТА ПРОКУРАТУРА.
СКАНДАЛ ОКОЛО ПРОДАЖБАТА НА "БУЛГАРТАБАК"

Един арест тътне из пресата. Въпреки относително късния час на събитието, задържането на Любомир Павлов, президент на Общинска банка, е по първите страници на изданията (някои очевидно са “мутирали” готовия си брой, за да реагират на вестта, чийто отзвук тепърва ще се усети.).

Какво е ясно досега?

Първо, че шефът на Надзорния съвет на Общинска банка Любомир Павлов е задържан в Столичната следствена служба на ул. "Майор Векилски" - съобщават “24 часа”, “Монитор” и “Телеграф”, илюстрирайки новината с умислени снимки на банкера. “Дневник” прави “процедурни уточнения”: градският прокурор Бойко Найденов повдигнал обвинение срещу банкера за безстопанственост при управление на банката. Директорът на Националната следствена служба Ангел Александров пък заявил, че заедно с Любомир Павлов е задържан и един от изпълнителните директори на банката Васил Пиралков.

А каква е предисторията на скандала? Това научаваме от “Новинар”: “всичко започна миналата седмица, когато се оказа, че фирмите "Пътища и съоръжения" и ВиК са продали без знанието на Столичния общински съвет дяловете си в банката. Двете фирми държаха 10 на сто от книжата на институцията. Надзорният съвет на банката също не е уведомил общинския съвет за сделките. За продажбите се разбрало ден след като общинският съвет взима решение банката да бъде приватизирана. Кметът Софиянски е против приватизацията на целия пакет. Малко след гласуването групата общински съветници от неговата партия Съюз на свободните демократи се разцепи. Шестимата напуснали групата, заявиха, че Любомир Павлов ги е притискал да не гласуват за продажбата на общинския дял в банката”.

И още подробности: по-рано вчера през деня се разбрало, че акции на Общинска банка са минавали през фирми, които играят ролята на "пощенски кутии" - четем във в. “Сега”, който се спира на темата, без да е “уловил” ареста на Любомир Павлов. Една от тези пощенски кутии била фирма "Софинвест". Фирмата е купила и впоследствие продала голям дял книжа на банката.

В управителното тяло на фирмата, изкупила най-много акции от Общинска банка - "Софстрой" - допълва “Новинар”, влиза Ралица Грозданова, сестра на съпругата на Павлов Диляна Грозданова. За "Новинар" Ралица отказа да коментира роднинската си връзка с Павлов. По-рано вчера общинският съветник от БСП Божидар Димитров е заявил пред медиите, че според кулоарна информация "Софстрой" и "Софийски имоти" принадлежат на Стефан Софиянски.

“Монитор” от първа страница пък говори за “политическите страсти на българската прокуратура”. Основание за което дава на изданието един факт: нито една прокурорска проверка срещу червени политици не е завършила с успех след 2001 г. Въпреки, припомня “Монитор”, че през 2000 г., правителството на Иван Костов, главният прокурор Филчев държа емоционална реч за корупцията и финансовите престъпления по време на управлението на Жан Виденов. Щетите за държавата били 7 млрд. германски марки. Но оттогава, нищо – обобщава “Монитор”.

“Кой е този Иван Костов” – пита главният прокурор Филчев от страниците на “24 часа”, “Сега”. “Монитор”” И обобщава: “Това е човек от миналото”. Г-н Филчев заявява пред репортери, че не помни кой е Иван Костов, нито кой е Майкъл Чорни. Изданията обаче публикуват обвиненията на бившия премиер Костов, че прокуратурата крие доказателства, които го оневиняват по проверката за Майкъл Чорни.

И още разследвания : продават "Булгартабак" на скандална цена - извежда “Дума”. Според изданието вицепремиерът Шулева харизва четири от цигарените фабрики само за 110 млн. евро. Лобист от Лисабон, уредил концесионерите за магистрала "Тракия", бил замесен и в тази сделка. Мощно царско лоби от Лондон и Лисабон дало тласък за финализиране на сделката.

Над 2500 лева пък дават данъкоплатците в началото на всеки месец за редови депутат, дори той да не ходи на работа - извежда "Монитор". Сумата е без удръжките. Дава се под формата на заплата и надбавки за участие в комисии, представителни разходи, бензин и дневни. В същото време парламентарната зала постоянно е полупразна. Само през декември миналата година липсата на кворум в залата провали поне 5 пленарни заседания. Вероятно затова “гларусът Здравко е на крачка от властта” – извежда “Стандарт”. Царски депутати харесали 27-годишния шампион от "Биг брадър" за водач на бургаската листа. Левентът ще премери сили с мастити политици от СДС и БСП. Това разкриват пред "Стандарт" от жълтото ръководство. Здравко получил предложение да стане координатор за Бургас на царската партия. Офертата му отправил лидерът на младежката организация на НДСВ Светослав Спасов.

“24 часа” ни връща в европейско русло: въвеждането на еврото няма да вдигне рязко цените у нас – сочи доклад, поръчан от президентството. Според икономически експерти това са само спекулации. Към 2009 г., когато се предвижда да се въведе единната европейска валута, икономиката ни трябва вече да се е приспособила към нея.

68 млн. лв. ще излязат “на светло” с новата минимална работна заплата – настоява “Труд”Тя става 150 лв. от 1 януари т.г., а разчетите са на НОИ. “Традиционната ни музика е конкурентна в Европа” – настоява от страниците на “Дневник” Виктор Лилов, добре познат на слушателите на музикалните предавания на РФИ. И отново темата, разбира се, е номинацията на Иво Папазов-Ибряма за отличията “Европа” и наградата на публиката. Гласуванията за виртуозния кларнетист продължават, припомням, до 22 януари.