RFI - България Избори на 25 юни

Референдум за ЕС и спор за изтеглянето ни от Ирак

Жилищата в България поскъпнаха двойно

Втори сме по износ на патешки дроб след Франция

Избори. Но кога? На 25 юни - настояват “24 часа” и “Труд”. В събота – както уточнява “Монитор”. Идеята е на президента Първанов, а парламентът я хареса, както пише “24 часа”.
Така че 153 дни до изборите – отброява “Дума” и съзира консенсус по идеята на 25 юни да изберем 40 НС.
На този ден парламентът би трябвало да се разпусне, но депутатите изглежда ще заобиколят закона, искат да излязат в отпуск, - констатира в. “Сега”.

Вчерашните предложения на президента Първанов, отправени от трибуната на парламента, бяха далеч по-обширни – отбелязва “Труд”. А именно: а) референдум за ЕС през есента на 2005 или пролетта на 2006 б) изтегляне на българския контингент от Ирак до края на годината.

И партиите са като референдумите – коментира “Монитор”. Защото за референдум за ЕС се говори периодично, за последно от Меглена Кунева. Проблемът е кога. По закон за обявяването на референдум са необходими 3 месеца, едва ли ще е преди парламентарните избори. Прогнозата на “Монитор” – мнозинството ще настоява за референдум и избори накуп, останалите партии ще се дърпат.

От страниците на “Сега” Андрей Бунджулов също размишлява над “смисъла на един референдум”. Референдумът за ЕС е необходим, но според него ще се използва от управляващите като ход в предизборната борба. А смисълът му, изтъква Андрей Бунждулов, не е да кажем ”да” или “не” на ЕС (интеграцията ни в Европа е безспорна цел), а да осмислим съдържанието на този избор, “как” това ще стане.

Президентът изиска срок за изтеглянето ни от Ирак – подчертава “Сега”. Но отбелязва думите на Първанов, че бойците ни трябва да се върнат бързо, но не и преждевременно, което явно го отличава от БСП, които настояват за незабавно изтегляне.
Президентът не е член на БСП, за да ни поддържа – настоява в тази връзка лидерът на социалистите Сергей Станишев пред “Новинар” Президентът шляпна Станишев по бузата за Ирак – твърди в интервю пред “Монитор” Борислав Великов от НДСВ.
Коментарът на “Новинар” в тази връзка е още по-шеговит: “Оказа се, че комунизмът не се предава по наследство. Иначе как ще си обясним, че Първанов не подкрепи позицията на червените за Ирак. Президентът се отказа от партията майка. А дали го е направил, за да отиде при чичко Сам, засега гадаем. И ако това, че се изправи срещу своите, не е толкова лошо, то по-важното е да не клекне пред други. Или казано иначе, от БСП викат "Пази, Боже, Първанов да прогледне", а отвъд океана го карат да гледка послушно”, пише на първа страница “Новинар”.

Левицата иска подкрепа от ЕС, за да има американски бази у нас – извежда “Дума”. Това е станало ясно вчера в парламента. БСП иска щатски бази да бъдат разположени на наша територия само след консултации с европейските ни партньори.
“Американските бази в България ще трябват и на НАТО” – това пък казва в специално интервю за “Труд” от Брюксел генералният секретар на алианса Яп де Хоп Схефер.

А тъй като се задават избори, политиците залагат на каквото носи печалба и наддават за “Биг брадър” – пише “Стандарт”. И описва в парламентарен репортаж как Виктор и Зара си поиграли на председатели на Народното събрание и изпробваха звънеца на Огнян Герджиков. Девойката от Варна обаче признала, че още й е рано за политика. Посещението е по идея на групата на “Новото време”.
Мигът е уловен и от “24 часа”, който на половин първа страница показва как Зара ударила парламентарния звънец от мястото на Камелия Касабова, без да се притеснява, че разкрива прашките си.
Събитие, което принуждава “Дума” да цитира Юго в коментарната си рубрика: “Що за гаден град е тоя в който каторжниците стават кметове, а за проститутките се грижат като за графини!” Репликата е на инспектор Жавер от “Клетниците”. И още, пита “Дума”: “Как да вярваме на политиците като в залата на Народното събрание по - често виждам да се “голог...ят” личности като Зара от "Биг Брадър" или гостенки на Гарелов от "Вот на доверие", вместо депутатите, които от нашите данъци получават заплати?”

В тази връзка “24 часа” впрочем съвместява снимката на бельото на Зара с угрижения лик на Стефан Софиянски. Заглавието е “Безсъници в София”.

“Нови обвинения срещу банкера Павлов” – извежда “Монитор”. “Стандарт” настоява: Любомир Павлов остава в ареста до неделя. А “Сега” под заглавие “първият арестуван действащ банкер”, припомня, че шефовете на 6 фалирали досега банки – Биохим, МБИР, ТСБанк, Славяни, Минералбанк и ПЧБ – бяха оправдани. И нищо не подсказва, че съдбата на някой друг банкер в България ще е по-различна.

А иначе – жилищата в България поскъпнаха двойно – настоява “Труд”. Средно с 47 % - уточняват “Монитор” и “24 часа”. Цените в София и Варна се изравняват, гонят 1100 лв. за кв. м. И нарастват към датата на еврочленството ни.

Втори сме по износ на патешки дроб след Франция, пише "Монитор". Според птицевъди постигаме 10 % от световния пазар.

Частната БТК остави хиляди свои абонати без телефон, предупреждава “Стандарт”. Причината: те не могат да си купят предплатени карти за разговори. Картите са с лимит от минути и след изчерпването му клиентът не може да говори по телефона си. От седмици обаче такива не се предлагат в пощите и поделенията на БТК". Ще ги пуснем пак с нов дизайн и нови цени от февруари, обясняват от телекома. Според тях няма проблем, защото такива абонати били едва 7-8 хил. души.

Но внимание “Монитор” съобщава за нов “гениален българин”. Той разбил алгоритъма за т. нар. еврочип, ползван от картите на "Булфон" и близък до картите за предплатени разговори на европейските мобилни оператори. Това, откъдето и да се погледне, съобщават източници от полицията, си е европейска сензация.