RFI - България Снежно цунами в София

Днес е делото срещу мъчителите на българските медицински сестри в Либия

Любомир Павлов дава интервюта по пижама пред "Пирогов"

"Измъкване от късчета царски захарен памук" и "Език без литература"

От скандала около Общинска банка, през делото срещу мъчителите на българските медицински сестри в Либия – което е насрочено за днес – до различни анализи и коментари, но да започнем със зимната тема – януарският сняг изненада Столична община, заглавие от сайта на "Медиапул" днес.
Обилният снеговалеж, както го наричат синоптиците, е отбелязан и в печатните всекидневници, навсякъде. Катастрофа на всяка минута заради времето, съобщава "24 часа", Снегът блокира половин България, уби 14 в САЩ – заглавие и снимка от "Монитор", Снежно цунами разби София – "Телеграф", 161 леки пътни произшествия в София само вчера следобед, брои "Сега".
Снегът парализира София, рейсовете се движеха с 30 минути закъснение – "Стандарт" и Снегът предизвика задръствания в София, много шофьори бутаха колите си, защото буксуваха – "Новинар".

Сега и към политическите теми – арестуваният, но после освободен срещу подпис шеф на Общинска банка Любомир Павлов бил горе-долу добре – съобщава "Новинар", с особена температура, но нормализирано кръвно, 39. Вестникът разказва как пребиваващият в Пирогов Павлов – припомняме, че той беше пуснат от ареста заради влошено здравословно състояние – за около час дал интервюта за БНР, БТВ и НТВ, като за да успее се прехвърлял по пижама от една радиокола в друга. Това, което се случи, беше опит за Павлов.
Шефът на Общинска издевателство и психически тормоз, коментира задържането си банка обмислял да сезира за случая съда в Страсбург. Тези подробности от "Новинар". Пак искат арест за Павлов – включва се в темата "Труд".

От "Сега" научаваме за намерението да се даде мандат на представителите на общината в общото събрание на Общинска банка да предложат смяна на някои или на всичките трима членове на надзора - Любомир Павлов, Венцеслав Николов и Петър Джорински. Това решение на председателския съвет на СОС ще бъде гласувано днес на извънредното заседание на столичния парламент.

А в "Пари" откриваме, под заглавие Двойното подсигуряване на Любомир Павлов, анализ затова защо прокуратурата няма да успее да притисне шефа на Общинска банка, въпреки някои очевидни факти. БНБ е с по-големи шансове от прокурорите – е заключението на автора, Надя Маринова, защото по закон Централната банка може да задължи фирми, които притежават над 3% от акциите на банка да се освободят от тях, ако се установи, че те са придобити в нарушение на закона.

На фармацевтична тема са челните заглавия на "Монитор" и "Телеграф" днес – съответно 600 лекарства с увеличени цени, болните плащат повече за половината медикаменти на НЗОК, и Няма лекарства за СПИН в държавата. За поскъпналите лекарства – това влиза в сила от 1 февруари и е резултат от договори между здравната каса и дистрибуторите, обяснява "Монитор".

В същото време от повече от седмица в аптеката на Инфекциозна болница, където е разположено единственото специализирано отделение за лечение на ХИВ/СПИН липсват 5 от предлаганите в България 11 медикамента за лечение на болестта. Това блокира лечението на пациентите, защото тези лекарства влизат във всички терапевтични схеми. С други думи, тази липса прекъсва терапията на пациентите, а това застрашава живота им – вчера един от тях е платил 1200 долара, за да си достави един от липсващите препарати.

Поглед и към СПИН-делото в Бенгази – Либия затвори процеса за 6 български медии – съобщава Монитор на първа страница. Вчера Джамахирията е допуснала само БНТ да отрази делото срещу мъчителите на сестрите с обяснението, че само тази медия искала да отрази и трагедията на бенгазийските семейства.

Междувременно стана ясно от централата на “Адвокати без граници” в Тулуза, Франция, че трима юристи на организацията са готови да се присъединят към екипа от защитници на българките и това е по молба на осъдените ни сънароднички.
Информацията беше потвърдена и от посланика ни в Париж Марин Райков. В посолството ни тримата са имали среща с българския защитник Пламен Ялнъзов, на която френските адвокати са обяснили, че искат да посетят сънародниците ни в Триполи и на място да се запознаят с проблема. Посланик Райков допълни, че на този етап френските правозащитници не са искали да се дава публичност на тяхното ангажиране, както и да не бъдат съобщавани имената им, докато трае проучването.

Ето още теми от печата днес – Личната карта ще е и шофьорска книжка, става дума за проект на правителството документите за самоличност да носят повече информация за собственика си, включително и електронен подпис.
Проектът обаче няма да стартира по-рано от 18 месеца, когато ще приключи въвеждането на електронния подпис – уточнява "Сега" и припомня, че валидността на част от документите за самоличност изтича тази година и за гражданите се очертава двоен харч, ако догодина отново трябва да ги подменят.

Нова бомба с цената на парното цъка от началото на януари – предупреждава "Стандарт". Оттогава топлофикациите изчисляват по нов начин таксата мощност. Вместо според големината на жилището тя вече се определя от мощността на абонатната станция на всяка сграда и постоянните й разходи за отопление. Това обаче веднага удря по хората, които живеят в панелни жилища. Защото им е нужна повече топлина да ги сгреят, отколкото за тухлените сгради.

И още един анализ в края на този преглед - Измъкване от късчета царски захарен памук, Евгений Дайнов в "Дневник". Следва да очакваме повторение на “свиленградския модел” - безпринципен стремеж към управлението на странни, взаимно изключващи се конфигурации от субекти, искащи заедно властта не за да постигат обещан общ хоризонт, а за да я ползват за себе си и за онези, които са им дали предварително едни пари – обяснява предизборната обстановка авторът и добавя, че национално отговорното поведение е ориентиране и затвърждаване на мисленето в категориите на ляво и дясно, защото по този начин политическите субекти не само те ще се реполитизират, но и населението ще бъде поставено пред необходимостта да се измъкне от последните късчета захарен царски памук и произведе политически отговорно поведение в деня на изборите.

И също предизборно – разколът в образованието става все по-реален – пише "Дневник", а на тема образование и под заглавие "Език без литература" е и мнението на журналиста от РФИ, водещ на предаването "Книжни тигри" Йордан Ефтимов. Всички родители са разочаровани, преподавателите в университетите са в шах от студентите, а работодателите колабират от наплива на новите поколения българи без език.