Снимка ДПС СПИРА СДЕЛКАТА ЗА БУЛГАРТАБАК ЗДРАВНАТА КАСА Е АНТИПАЗАРНА И НЕДЕМОКРАТИЧНА

БЪЛГАРИЯ В ЧУЖДЕСТРАННИТЕ МЕДИИ

Сделката за Булгартабак занимава печатните издания у нас – ДПС: Шулева, спри сделката за Булгартабак – голямо заглавие на фона на голяма снимка на вицепремиера Лидия Шулева и пояснението – Бритиш Американ Тобако иска пазар, а не производство, твърди коалиционният партньор. Офертата за холдинга не защитава българските тютюни – цитира Стандарт Лютви Местан, цитиран е и отговорът на Лидия Шулева – изненадана съм от коалиционните партньори. Сделка само с консенсус – тези думи на Лидия Шулева четем на първа страница на 24 часа.

ДПС и БСП в атака срещу Булгартабак, е заглавието по темата в Сега, Сделката за Булгартабак получи нов удар от ДПС – пише Дневник и обяснява, че от ДПС не съобщили конкретни аргументи против подготвяната сделка с обяснението, че информацията, свързана с нея, е конфиденциална. От изявлението обаче станало ясно, че е използвана нова формула за продажба, включваща три фабрики, с което не е спазена приетата стратегия четирите най-добри предприятия да се предлагат групирани в два пула. Което е възможно най-неблагоприятният вариант от гледна точка на интересите на държавата – твърдят от ДПС.

Защо не сме чехи – пита в редакционната колонка на Труд Светослав Метанов. Поводът – приватизацията на Чески Телеком, тема от РФИ Матен вчера. Чехите ще приберат от продажбата на телекома си поне 2,6 млрд долара, само за справка – гордостта на родната икономика – БТК, бе спазарена с голям зор за 230 млн евро. Толкова за интересите на България в големите приватизационни сделки, следени от пресата.

Поглед сега и към интересите на пациентите в България - В края на мандата НДСВ реши да се допита до пациентите за бъдещето на здравната система, съобщава Сега. За целта НДСВ смята да организира социологически проучвания и дебати с участието на лекари, пациентски организации и експерти. Заглавието над тази информация е НДСВ ще ни лекува или мизерно, или платено.

На здравната каса и здравната система у нас Пари отделя цяла страница днес. Липсата на пазарен контрол не прави безсилни пациентите, пише проф.д-р на ик. н. Владимир Станков. Следват факти и цифри – приходите на НЗОК са с 1.05% повече от планираното, става дума за първата половина на 2004, а през 2003 38% от разходите за медицинско обслужване са покрити от бюджета. Пари има, и то не малко – е изводът на автора. Въпросът на милионите вносители в здравната каса и в бюджета и как се връщат парите ни като качествено извършени услуги? Проф. Станков добавя и три икономически и социални критерия, на които здравната каса не отговаря – разходите й са с лоша структурност, която не осигурява максималното им оползотворяване за пациента, системата на НЗОК е типично антипазарна – на пазара избираш или подминаваш, а при здравната каса продавачът задължително ти е прибрал парите и диктува – вземай каквото ти давам, и също – системата е недемократична, защото демокрацията дава възможност да измениш нещата в свой интерес чрез избор.

НДСВ ще пита народа за здравните услуги – безплатни или качествени, съобщава за намерението на партията на премиера и електронното издание Медиапул. И хората – цели, и кучетата – сити – на здравно-социална тема е карето на вестник Стършел в Пари, днес подписано от Румен Белчев. И понеже сме в сезона на намаленията – Комисията по търговия видя - Лъжат ни с намаления, челно заглавие на Труд. Напомнят се хватки на търговците, за които неведнъж е ставало дума – липсата на стара и нова цена върху етикетите, надпис Намаление на витрината, който обаче е допустим само ако се отнася за всички стоки в магазина, задължително е и да бъде посочен срокът на разпродажбата. Изисквания, които масово не се спазват, както е установила проверката, за която Труд разказва.

Темата присъства и на страниците на 24 часа под същото заглавие – Лъжат с намаленията. И още от 24 часа и от Труд – Какво обедини БСП и Костов – пита в анализ в 24 часа проф. Драгомир Драганов и БСП ще крепи нов десен кабинет – заглавие, изведено от интервю с професора в Труд. И така се прехвърляме към темата за предстоящите избори – ново е, че изборите ще са в събота, казва премиерът Сакскобургготски в интервю, отпечатано в 24 часа.

Писаното по се помни от празни думи, цитира премиера Монитор – става дума за намерението на Симеон Сакскобургготски да не говори с жълтите депутати преди началото на парламентарната сесия, а да им напише препоръки за работата им. За идеята на жълтите да си купят автобус за предизборната кампания премиерът е казал следното – нека да обърнем въпроса и да видим какво ще реши НДСВ, дали има нещо ненормално да се купи автобус – цитат отново в Монитор.

А Новинар обръща поглед към 2001г. така - Около 1,8 млн. броя учебници е можело да бъдат отпечатани на хартията, употребена за цветните бюлетини, които са останали неизползвани на последните парламентарни избори през 2001 г. Бюлетините са били платени от държавата.

Как изглежда държавата, погледната отвън – около 3300 публикации в чуждестранни медии за България за период от около половин година обобщава Красимир Узунов, агенция Фокус в рубриката Мнения на 24 часа. България едва ли може да разчита на снизходителност от съседските медии, в които са наслоени нови и стари противоречия, следи от минали вини, доктрини и политики. Страната на тъмните балкански субекти, на атентаторите срещу папата, на отровителите и тайнствените създатели на българския чадър, на хилядите емигранти предпочели дебрите на Канада, на хилядите мургави гастарбайтери, приличащи повече на улични просяци, на дървосекачите в Коми и на циганите, водещи мечки на синджир, бавно, но осезаемо придобива нов образ – пише Красимир Узунов и добавя равносметката - От споменатите 3300 публикации за България само около 400 са откровено критични.