RFI - България Какво действително можем да предложим на ромите?

"Жега в кабинета"

Край на телеграмите. Дойде времето на пощенските гълъби

Ромска песен за премиери, обявява "24 часа" на фона на снимка на ромската певица Софи Маринова и цигуларя Венци Такев, които изпълниха химна "Джелем, Джелем" пред високопоставените гости на откриването на програмата "Десетилетие на ромското включване 2005-2015".
И коментарите на пресата – Осем държави създават цигански елит – "Монитор". Хиляди цигани окупираха "Александър Невски" – "Телеграф". И роми искат новини на майчин език.
8 премиери и зам.-премиери, Световната банка и Джордж Сорос се събраха за циганите в София – "Новинар". Ромите отправили питане до премиера защо по Националната телевизия има новини на турски език, но не и на ромски.

Премиерът обаче предупредил за опасността от “обратна дискриминация” и обяснил, че там, където се набляга на едно малцинство или група, мнозинството може да реагира по друг начин.
Затова логиката е да си живеем добре в тази страна, заключил Сакскобурггтоски.

А иначе – ако своевременно се нарича пристигането на гарата в мига, когато влакът тръгва, но все още можем да се качим в движение, то среща за разговори какво се случва с ромите и какво ще се случи утре с тях, би могла да се нарече своевременна, анализира Антон Дончев на страниците на "Труд". И поглед към разгарящия се скандал след вчерашната водеща новина с оттеглянето на купувача на "Булгартабак" – "Бритиш амеркан тобако" – Сини, червени и Нови бутат Симеон, обявява с големи букви "Труд".

"Монитор" включва още един фактор – Сговор на ДПС и Новото време за смяна на министри, опозицията привидно се обедини за вота на недоверие срещу кабинета, допълва изданието.
На 1290-тия ден от управлението на Симеон Сакскобургготски, пет парламентарни групи вчера отсякоха – Бутаме правителството, обобщава резултата от вчерашните преговори "Труд".
Те се обединиха да поискат вот на недоверие на кабинета и да искат оставката на парламентарния шеф Огнян Герджиков. Вотът ще е за неспособността на кабинета да управлява България в полза на хората.

Жега в правителството, коментира "Дневник". Според жълти депутати, НДСВ ще събере кураж за ремонт на кабинета под натиска на коалицията, разкрива от своя страна "24 часа".

Оставката на вицепремиера Лидия Шулева е цената "Новото време" да подкрепи царя. От ДПС вече също искали категорично оставката й, допълва изданието.
"Стандарт" от своя страна назовава конкретни имена, които се спрягат за наследници на някои министри. Петима министри пред напускане. Искат оставка на Шулева, Церовски, Дикме, Богоев и Абрашев, разкрива изданието.
И някои от спряганите за техни заместници Севлиевски сменя Церовски, Вежди Рашидов – Абрашев, отбелязва "Стандарт".

А иначе защо сме последната дупка на Източна Европа ли? Ами защото българското танго представлява това – ни напред, ни назад и ритане по кокалчетата, резюмира "Новинар".

Тежка е политическата ситуация днес. Ако бях на мястото на Симеон, бих използвал всичките си възможности, за да обявя избори веднага, анализира от своя страна политологът Евгений Дайнов в интервю за "Труд". Защото премиерът няма интерес НДСВ да се търкаля по нанадолнището. Лично аз бих спестил цялата агония с парламентарните рулетки, мандати и провалени проектокабинети. Бих казал така – щом сте недоволни, хайде незабавно на избори, заключава Евгений Дайнов.

А как ще мога да бъда съобщавани подобни новини вече? Ами за любителите на телеграмите – пощенски гълъби сменят телеграмите, обявява "Стандарт". БТК отряза десетки българи от света. Причината за новия метод на комуникация е решението на новите собственици на БТК да спрат услугата изпращане на телеграма. Какво ще стане тогава с толкова хора из различни кътчета на България, които дори нямат телефони, пита в коментара си "24 часа". Затова крайно време е БТК да разбере, че монополът свърши и да започне да се държи като компания, за която клиентът винаги е прав, заключава изданието.
И във века на Интернет в Германия продължават да изпращат телеграми и страната не се отказва от традиционната услуга, прави паралел "Труд". И обобщава обаче ситуацията у нас със символичната телеграма, която изпраща на читателите си – "Телеграмата в България умря тчк тази е последната тчк".

Но това е като при политиците – не трябва в политиката да влизат неподготвени хора, а тези, които са изпаднали в личностна криза трябва да бъдат терапевтирани. Защото болни политици могат да разболея цялата държава, категоричен е психологът Иван Игов в интервю за "24 часа".
Колкото до положението ни в момента – когато знаеш, че нещо е лошо и ти е неприятно от него, си в идиотска ситуация, която може да те докара до депресия, споделя Иван Игов. И допълва – обществото ни е болно, защото е в такова положение. Щом смятаме политиците си за идиоти, тогава трябва да направим нещо.