Парламентът остана без председател
Снежни виелици блокираха страната
“Уикеда” в световната селекция на RFI

Снежни преспи и парламентарни страсти си оспорват първите страници на българската преса. Ето и своеобразната връзка, която прави “24 часа” чрез анализа на политолога Иван Кръстев: “на 4 февруари парламентът обкръжи хората”. Но да караме подред.

“Пожертваха Герджиков” – извежда “Труд”, илюстрирайки заглавието си с данните на електронното табло в парламента: “гласували 234, за – 119, против -114, въздържал се - 1”. Тоест констатира “Телеграф” : “Парламентът остана без шеф, а Огнян Герджиков заяви, че напуска и НС”.
Или, както пише във водещото си заглавие “Дума”: “Мечо се връща у дома”. И допълва: “проф. Огнян Герджиков, автор на стихосбирката за деца “История с Мечо, с патоци и Лиса”, бе освободен с гласовете на обединената опозиция и плати за фалита на жълтото управление”.

“Свалиха Герджиков с овации” - подчертава “24 часа”, след което уточнява - “издигат го пак”... Ала професорът, който “го отнесъл” заради мнозинството, както пише изданието, е бил повече от категоричен, че напуска това Народно събрание.

“На практика това е идиотизъм” – цитира “Дума” “изцепката” на предводителя та жълтите Станимир Илчев, който съзрял в решението наличието на “119 идиоти в парламента”. А всъщност, както уточнява “Дума”: “председателят на ПГ на НДСВ бе сред организаторите на безочливото бламиране на кворума в НС два петъка, поради което се стигна до оставката на Огнян Герджиков”.
“Монитор” разказва колко оспорвана е била вчерашната парламентарна битка: НДСВ (чрез заповед на министъра на транспорта Н. Василев) дори вдигнало хеликоптер, за да докара от турската граница депутата Светослав Спасов. А на отцепниците от “Оборище”, според Теодора Литрова, били предлагани между 100 и 200 000 лв., за да гласуват с жълтите, но те отказали.

И още описания в заглавия на случилото се вчера в парламента, където се стигна до безпрецедентно обединение на опозицията.

“Труд” представя нещата така: “комунисти и костовисти в единен фронт”. “Опозицията превзе парламента” – твърди “Сега”.
Валерия Велева в коментарната колонка на “Труд” определя случилото се като “историческа победа”, в името на която “един достоен човек бе свален от поста си. И изпи до дъно криворазбраната Партийна лоялност и гордо понесе Царската неблагодарност. Сега идва ред на жълтите да си сърбат попарата.
След Герджиков идва ред на Сакскобургготски – четем в коментара на “Труд”. Лошото е, че за всичко това ще плащаме ние”.

“Първият падна – Герджиков” – категоричен е “Стандарт”. Изданието подготвя читателите си за идната седмица чрез снимка на първа страница в рубриката “На прощаване”. На нея виждаме проф. Герджиков, силно умислен за настоящето, докато зад гърба му премиерът Сакскобургогттски излиза от кадър с тиха стъпка.
“Трудно ще спасим кабинета” – цитира “Стандарт” думите на Ахмед Доган. И тутакси дава външната перспектива – Европа не пита кой ни е премиер. Брюксел ще подпише споразумението по присъединяването на 25 април с всяко избрано правителство.

“Десен курс към предсрочни избори” – настоява “Новинар”. И дава разстановката на силите: “десните партии настояват за разпускане на парламента и насрочване на предсрочни избори. Те се обявиха против съставянето на експертен кабинет, излъчен от 39-ото Народно събрание. За кабинет на "националното съгласие" се обяви само лидерът на БЗНС-НС Анастасия Мозер, която по всяка вероятност ще бъде избрана за председател на Народното събрание.”

Това е логиката на десните сили. Социологът Андрей Райчев от страниците на “24 часа” се пита: а какъв е интересът на БСП? Защо така яростно напада жълтото управление, към което проявяваше известна близост и сега ще смени Огнян Герджиков с антикомунистката г-жа Мозер? Отговорът на Андрей Райчев: “В БСП има цяла серия лидери и лидерчата, които нямат и теоретичен шанс да участват в жълто-червен кабинет. Затова яростно саботират жълто червения диалог (и респективно възможността президентът Първанов да участва в кризата като състави “коалиционен” служебен кабинет).

За да очертае кризата, “Новинар” в стоп-кадри от вчерашния ден показва как премиерът и основни министри пият “по чаша студена вода”.
От всичко казано за бедствието на управляващите, “Труд” извежда на първа страница едно “прозрение”. Запитан дали знае подала ли е г-жа Шулева оставка, Симеон Сакскобургготски отговаря: “Не думайте! Трябва да зная и това ли?! Благодаря ви много”.

И сега към другото природното бедствие – 3 метра сняг дори във Варна – както извежда “24 часа”. По-точно към “бялото бедствие”, както го определя “Труд”, за да го отграничи от “жълтата криза”. Това е бедствие в 9 области – пише “Монитор”. Или “снежен ад”, който блокира и затрупа страната, каквато е оценката на “Стандарт”. Призивът на кметовете на Варна и Бургас към хората е: “излизайте навън само в краен случай. Ураганен вятър е обърнал тирове и микробуси край Сливен. Цял ден бронетранспортьори измъкват рейсове с деца и родилки край Добрич, Стара Загора и Кърджали. Добре са тези пътници и ученически екскурзии, четем в “Монитор”, които са се сетили да тръгнат с провизии.

Още повече, че “безплатните кифли стигат само до изборите” – връща ни към политиката “Телеграф”. Разчетите всяко дете от 1-4 клас да получава “кифла и чаша мляко” (на стойност 50 ст.) при отпуснати 19 млн. са за 125 дни (тоест до изборите). Ако при това, пише изданието, не се приспаднат никакви транспортни и други разходи.

Почиваме 4 пъти по 4 дни – съобщава ни друго добро намерение на кабинета “Стандарт”. Идеята е това да става около 3 март, 24 май, 6 и 22 септември, като петъците ще се отработват.

По повод на празниците и рекордната употреба на алкохол през тях, “Труд” триумфално извежда: “французин надпи дори бай Пешо”. Стада дума за съобщение на Франс прес, че французин е бил задържан зад волана с 10 промила алкохол в кръвта. Нашенският “подвиг” в града на Тепетата, припомня “Труд” беше 9,76 промила и също бе отбелязан в световните медии.

А иначе сериозната българо-френска новина е друга – “Уикеда” е в световната селекция на РФИ за февруари – съобщават на последните си страници “24 часа”, “Монитор” и “Телеграф”. “24 часа” пояснява, че това е много важно, защото композицията Mmh yes ще влезе в редовната месечна компилация на RFI musique, което означава разпространение в 125 страни и 405 партньорски радиостанции. С РФИ по света....