RFI - България Герджиков - полусъгласен...

Партиите рекетират бизнеса

"Винария" тръгва със скандал

Полусъгласен, обявява "24 часа". Така може да се резюмира според изданието решението на Огнян Герджиков и неяснотите около това дали ще приеме да бъде номиниран повторно за председател на парламента. И за онагледяване -полусъгласен, на фона на снимка - застанал до полуотворената врата и леко примижал.
Герджиков обяви, че остава в парламента, но премълча дали иска да бъде номиниран за председател. Между моя личен комфорт и личната ми отговорност предпочитам отговорността, цитира изданието Герджиков. Герджиков остава в парламента, отбелязва "Труд".
А "Стандарт" е категоричен – Герджиков си поиска стола, нововремци още не са решили дали ще дадат рамо на професора, допълва изданието.
Герджиков като Прасчо, коментира поведението му "Новинар". Вървят Мечо Пух и Прасчо из гората. Прасчо пита: - Пух, къде отиваме? - Да колим прасе.- Хм, а ако прасето се дърпа ? - Ще те задърпам аз тебе...
Та така и наш Герджиков, допълва "Новинар".

Интересно е обаче кой какъв игра в кризата. Защото в интригата около вота на недоверие имаше елементи на откровена буфонада – някакви хора подскачат, премятат се, подхлъзват се, падат и се замерят с пасти, опитвайки се да задържат вниманието на зрителите, анализира антропологът Харалан Александров за "24 часа".
Опитите на Костов, Мозер и отчасти на Станишев за автентично политическо говорене бяха заменени от кресливата шумотевица. Разгневени лели и чичовци задаваха въпроси. Отговаряха им министри с дълги списъци с цифри, които много трудно се съотнасят към живота. Раздаваха се жълти фланелки с надпис – България ООД Кеш енд Кери. Царят мълчеше царствено. Зачервени и запотени, младежите от Новото време припкаха гузно напред-назад. А пияният депутат от НДСВ Камен Влахов пък подпийна от водичката на ужасената Камелия Касабова, резюмира ситуацията в пленарната зала по време на дебатите около вота на недоверие на правителството Александров.

Поведението на Влахов коментира и "Пари". Таман му дадоха думата и председателката Касабова тревожно констатира в микрофона, че момчето е пияно! А председателят Лютфи се съгласи – пак в микрофона – че е пияно. То оставаше да не се съгласи след като депутатът, с извинение, Влахов, вървеше бавно между банките като в писта за тобоган, завършва разказа си "Пари".

НДСВ – сбогом на всичкизма, резюмира от своя страна досегашното управление политологът Евгений Дайнов за "Дневник". И допълва - В първите три години от своето управление царистите разбраха, че не е възможно да си ляво-десен в управлението. Просто всеки ден се вземат хиляди управленски решения и ако те са леви в едното министерство, а десни в другото, крайният резултат е, че всички решения се зачеркват взаимно и резултат няма.

И докато течаха споровете – Бизнесът все по-често захранва партиите. Политическото финансиране се затъмнява от година на година, обявява "Труд" резултатите от индекса "Прозрачност без граници".
Политици рекетирали бизнеса за пари, коментира от своя страна "24 часа". Основното заключени е, че партиите масово крият кой ги финансира и притискат бизнесмените за пари. Индексът се е влошил освен това в сравнение с 2003 година.
Според Сметната палата от 333 регистрирани партии само 66 са представили финансови отчети.
А близо 63% от анкетираните бизнесмени твърдят, че било практика партиите да търсят финансиране от бизнеса.
И лаконичният коментар на социолога Антоний Гълъбов, цитиран от "24 часа" – ниската степен на прозрачност на партиите генерира политическа корупция. Затова ни критикуват в ЕС.

И по повод на придобиването – само въпроса, зададен от "Труд" на първата му страница – Румънският крал Михай отстъпва 3 двореца на народа. А какво ще направи с рилските гори Симеон?

И още скандали – Винария тръгва със скандал. Фирми плашат с бойкот наградите Златен ритон, обявява "Стандарт". Причината – фирма се опитала да спечели с измама престижната награда за най-добро вино. Тя подменила пробата си, с която участва в националните дегустации. Вместо свое вино, на комисията била пробутана бутилка с австралийско вино, допълва "Стандарт".

И още една стряскаща новина – едва ли някой предполага, че подаръкът му за Свети Валентин може да съдържа доза отрова за любимия човек, отбелязва "24 часа". Поводът – световната организация "Грийнпийс" предупреждава – опасни химикали в 36 прочути парфюма. Екоорганизацията е изследвала 36 световноизвестни парфюма и тоалетни води. Във всички са били открити в различни количества опасни за здравето синтетични химически съединения. Изданието изрежда и парфюмите, които според "Грийнпийс" са най-опасни за здравето.