Снимка РОКАДИТЕ В КАБИНЕТА

СЪДЯТ ЦЕРОВСКИ ЗА ДУПКИТЕ ПО ПЪТИЩАТА

БЕЗРЕЗЕРВНАТА НИ ВЯРА В ЕС

Жълтите гадаят на карти бъдещето на кабинета, обявява Монитор. НДСВ гадае на карти промените в кабинета, идентично звучи Труд. Шефовете на жълтото ръководство вчера редили карти, на които гадаели какви промени ще има в кабинета. Причината – Симеон наложи мълчание за рокадите в кабинета, както обявява Дневник. Те трябва да бъдат обявени днес в 14 часа.

Слуховете обаче изпревариха рокадите в кабинета, коментира Пари. Всъщност промените ще бъдат съобщени от правителствения говорител Димитър Цонев. Премиерът заминава днес за Брюксел. А преговорите продължиха и през уикенда с активно пазарене за квотата на нововремци в коалицията. Костов: Ремонт без премиера? Срам! Така от своя страна Стандарт обявява позицията на Иван Костов по новината, че промените в кабинета ще бъдат обявени от правителствения говорител, а не от самия министър-председател.

Най-срамното нещо, на което сме свидетели е, че един чиновник ще обяви промените в кабинета в отсъствието на премиера, цитира изданието Костов. Рокадите трябва да се обявяват от самия премиер, категоричен бе лидерът на ДСБ и бивш премиер. И неговият коментар – това е пълзяща дестабилизация и обезценяване на институциите на България. Кой обаче уцели шестица с тотото с министри, пита от своя страна 24 часа. И един от възможните отговори – Новото време без министри в кабинета, обявява Новинар.

Стандарт от своя страна предлага 6 възможни варианта – 1. Бившият шеф на Народното събрание Огнян Герджиков искал да стане правосъден министър на мястото на Антон Станков. 2. Ралица Агайн става зам.-министър в ново министерство на туризма. 3. Симеон брани Шулева докрай. Тя остава министър на промишлеността. 4. Нововремецът Красен Кралев сменя строителния министър Валентин Церовски. 5. Скулпторът Вежди Рашидов сменя културния министър Божидар Абрашев. 6. ДПС запазва земеделското министерство, но сменят Мехмед Дикме, допълва различните възможни рокади Стандарт. А Сега допълва възможните варианти – в желанието си да спаси министерския пост на Лидия Шулева, министър-председателят е предложил на коалиционните си партньори тя да стане министър на културата и туризма, разкрива изданието.

Колкото до споменатия Церовски – Съдят Церовски за дупките по шосетата, обявява Стандарт. Шофьори започнаха масово да завеждат дела срещу министъра на регионалното развитие и благоустройството. Причината били рововете по републиканските пътища. Всеки ден става катастрофа заради лошите настилки, отбелязва изданието. И съветът на адвокатите – ако нещо се случи с колата ви – пазете папката с доказателствата.

И след всичко това – логичната задача – европейци или българи – открийте разликите, пита Пари. Едва ли за някого е изненада, че българите са силно неудовлетворени от своя начин на живот.

Практически те са най-недоволни от националните институции и от начина, по който функционира демокрацията в страната. И тук се появява изключително големият еврооптимизъм. Българската удовлетвореност от демокрацията на ЕС на практика обаче е само на доверие, коментира Пари. А това, което заслужава внимание е фактът, че значително нараства увереността на българина, че е истински европеец.

Век по-късно повечето българи продължават да чакат влака за Европа като Дядо Йоцо и демонстрират сляпа е безрезервна вяра в онова, което иде към нас оттам, отбелязва от своя страна Стандарт. Ние сме единствената страна-кандидатка, която демонстрира толкова голямо доверие в ЕС – 58 на сто. Парадоксално обаче, е че много от същите тези хора не знаят точно по какъв начин ще им помогне Европа. Ние просто пак чакаме Европа да ни научи на ред, допълва Стандарт. Дано традиционната смесица от песимизъм в личен план и очакване все някой да мисли вместо нас да не ни изиграе лоша шега.