RFI - България Честита Баба Марта!

Симеон пак с омайни обещания за 800 дни

Работа в ЕС

Честита Баба Марта, пожелават вестниците на читателите си от първите си страници. И пожеланието на "Телеграф" – бъдете честни и светли в мислите и делата си като белия цвят на мартеницата, и здрави и решителни като червения. И нека мартениците ви донесат много щастие и късмет!

Както всяка година обаче не са отминати и кичозните предложения по сергиите – Мартеници с марихуана, обявява "Труд". Изданието разкрива, че по столичните сергии се продават мартенички с извезано листо на марихуана или пък с малтийски кръст.
И заключението – и тази година кичът шества из мартеничките. И само за доказателство – хит били мартеничките с портретите на героите от Биг брадър. Те се продавали за по едно левче.
А "Стандарт" разкрива – изкупиха за 5 часа монетите с мартеничка. Цветните парички с мартеничка бяха изсечени от БНБ в 10 000 бройки. Заради ограниченото количество, хора се редили на опашка още от 5.00 часа сутринта, въпреки минусовите температури, допълва "Стандарт".

И в тези студове – поне една добра новина. Грипът си отива, обявява "Труд". Или поне според Министерството на здравеопазването. Областните градове един по един отменяли грипната епидемия, болниците възстановяват операциите и вече се разрешавали свижданията.

През това време – Симеон Сакскобургготски обеща в речта си: по-лесни заеми за семейства с деца - "Монитор". Симеон вдига пенсиите – "Стандарт". Държавата дава пари на находчиви безработни – "Телеграф". Симеон написа социална програма за идните 800 дни. Пари за деца, пенсионери и безработни. Държавата доплаща на тези, които сами си намерят работа – обобщава "24 часа".
Или както отбелязва "Сега" – Симеон пак с омайни обещания за 800 дни.
Всички деца пак щели да получават месечни надбавки независимо от доходите на родителите им. А от 2006 година се очаква сумата да се вдигне от 18 на 20 лева. Освен това държавата щяла да плаща една година бонус на тези безработни, които сами си намерят работа.
Това гласят само част от мерките в социалната политика на НДСВ, които вчера бяха оповестени от премиера пред Националния съвет на НДСВ.
За по-любопитните – пълният текст на обръщението на Симеон е публикуван в "24 часа" и "Стандарт".

Ами словото на премиера си бе типично предизборна реч по твърде чувствителна за избирателите социална тема. В нея Симеон обещава както той си знае – за всекиму по нещо, коментира "24 часа". Липсват само 800 дни. Но очевидно царят сериозно се е заел да изкара втори мандат, допълва изданието. А "Дневник" е категоричен – НДСВ ухажва предизборно младите семейства и пенсионерите.

Колкото до неговите решения за смени в кабинета – Да – категорично заявява смененият Божидар Абрашев на въпроса на "Труд" дали продължава да бъде предан на Симеон. И още – “Да! Моето отношение към Негово Величество Симеон ІІ няма да се промени”, отсича Абрашев.

Колкото до очакванията от новите министри – ако Севлиевски се провали – толкова по-зле за него и за нас, отсича Емил Кошлуков. Ще се провалил цялото Ново време. Залогът ни е ясен, допълва лидерът на нововлемци в обширно интервю за "Труд".

И за тези, които след всичките обещания не са убедени, че искат да останат да работят в България – 226 свободни позиции обяви Европейският парламент за нашенци и румънци със заплати до 5800 евро месечно, обявява "24 часа". Трябва да се има предвид обаче, че по 100 българи ще се борят за едно място в ЕС, уточнява изданието. Търсят се хора основно в две категории – за постове на ниво администратор и сътрудник. Повечето постове са за пресаташета, секретарки, преводачи, юристи. Може да се кандидатства директно по Интернет на сайта на Европейската служба за селекция на кадри – europe.eu.int/epso.