RFI - България Б. Борисов: Добри сме, затова сме в негативните доклади

Сагата с тока

Решение за проблема с паркирането по тротоарите?

Ако до този момент някой се е чудел защо положението в страната е такова – ето и обяснението – Добри сме, затова сме в негативните доклади, отсече генерал Бойко Борисов при завръщането си от САЩ. Добрата работа ни вкара в негативните доклади, цитира "Монитор" изказването на Борисов.
И още цитат – “С колегите ще помислим като стратегия дали е правилно толкова много да се работи по линия на наркотиците и печатниците за фалшиви пари. С много добрата работа на службите и задържаните наркотици, ние влязохме в негативните доклади. Гърците разследват 2 печатници, а ние сме хванали 34 печатници за фалшиви пари и сме в доклада”, допълва той своето обяснение.
До края на седмицата той ще се срещне с посланиците на чуждите държави по този повод, уточнява "Монитор".

Няма да вдигат тока засега, обявява от първата си страница "24 часа". "Стандарт" обаче репликира – Нова такса вдига сметките за ток. А "Труд" стряска с водещото – при 15.8 пъти по-ниски заплати, токът ни по-скъп от френския.
Положението с цената на тока и доходите у нас става катастрофално, цитира изданието Павел Кърлев, шеф на Федерацията на потребителите в България.
Благодарение на иск, заведен от нейни представители, петчленен състав на Върховния административен съд обяви, че поскъпването на тока от 1 юли 2003 г. е незаконно.
Само за една година Енергото незаконно е събрало от населението около 45 милиона лева за над 9 милиарда киловатчаса електроенергия, без да се смятат лихвите, допълва "Труд". Ами, държавата като едноличен крадец, коментира изданието. Затова ли бяха приказките за рамки, стратегии и световни изисквания? За да украсим родните заплатички и пенсийки с ценища, които все набъбват, допълва "Труд". Защото всеки сериозен едноличен крадец знае, че се печели не от единични удари, а от оборот.
И коментара на Весела Ванева – секретар на Федерацията на потребителите в България в интервю за вестника – съдът отново заема страната на електроразпределителните фирми и на държавата.
В определение на ВАС от 28 февруари се казва, че относителната тежест на евентуалните неблагоприятни последици за енергото е по-голяма, отколкото благоприятните последици от заплащането на по-ниската цена от потребителите. Не можем да се съгласим с такава позиция и ще искаме преразглеждане, допълва Весела Ванева.

И логичното следствие – България и Румъния отчитат най-слабо доверие в своите институции, дори по-ниско от минималните показатели на страните-членки на ЕС, обявява "Пари" резултатите от изследване на New Europe Barometer. Половината от българите подкрепят сегашното политическо управление на страната, но само 28% са доволни от икономическата ситуация. Това ни нарежда на последно място по този показател – наравно с унгарците.

И една обнадеждаваща новина – центърът на София ще бъде опасан с антипаркинг колчета, обявява "Дневник". 2200 колци спират паркирането в центъра, изчислява "24 часа". Никой няма да може да качи по тротоарите нито една гума, заявява за вестника зам.-кметът на столицата Велизар Стоилов.
Акцията тръгва по "Граф Игнатиев" и по "Солунска". Като ги заградим, автомобилите няма да могат да паркират по улиците. Същото се отнася и за живеещите в района, допълва Стоилов. Колчетата вече били в склада на "Паркинги и гаражи". Те ще бъдат дадени на кметството в момента, в който е готово да извърши монтажа, отбелязва от своя страна директорът на общинската фирма Ивайло Николов. Монтирането им започва от понеделник, разкрива от своя страна "Дневник".