RFI - България Първанов смъмри политици и военни

Many дупки in Bulgaria

Доза предизборни обещания

Първанов смъмри БСП пред строя, обявява Новинар. Президентът Георги Първанов призова парламента да реши докога нашият батальон ще остане в Ирак. Политиците да не се крият зад войниците, а да поемат отговорността си, цитира Стандарт част от изявлението на Първанов пред медиите.

А Дневник коментира – президентът отвори фронт на военни и политици за Ирак. Пълният текст на изявлението е предложен от 24 часа и Стандарт. Президентът иска парламентът да реши за Ирак, приглася Пари. А Труд уточнява – този парламент да реши докога оставаме в Ирак.

И акцентите – виновните в Министерството на отбраната и Генщаба да понесат отговорност за смъртта на редник Гърдев. Защо командването на коалицията продължава да мълчи по случая? Военните да ми докладват незабавно и за непроверена информация, обобщава акцентите от изявлението на Първанов Труд. А 24 часа допълва, като отново цитира президента – не ми казаха за приятелския огън. И още един цитат – общувам с американците по-лесно, отколкото с Министерството на отбраната.

Прав е президентът, че политиците захапаха темата Гърдев предизборно, коментира 24 часа. И допълва – в тази връзка, Сергей Станишев трябва да прочете 100 пъти президентското изречение – ако някой си мисли, че идвайки на власт, може да закрие участието в мисии, просто се лъже. Колкото до самото изказване на Първанов – добрата новина на Първанов е, че ни спести лошата. А лошата е, че не ни каза добрата, коментира от своя страна Новинар. Например – да поиска оставката на отговорните от Министерството на отбраната и Генералния щаб.

Колкото до не-спестяването на истини – Many дупки in Bulgaria, цитира Труд изказването на холандския посланик у нас баронеса Хенриета фон Линден. В България има много и опасни дупки, ужасена алармира тя. Тя говори на английски при представянето на националната транспортна стратегия, но произнесе най-важната дума на български – дупки. Ами още преди да се наложи кирилицата като официален език в ЕС, европейците проговориха български и първата думичка, която сричат с умиление е “дупка”. Явно, че това ще е отличителната ни черта в ЕС, коментира Труд. Но европейците има тепърва да се дивят на приемствеността между правителства и кметове – независимо дали са леви, десни или центристки, дупките са и от ляво, и от дясно и по средата на пътя.

Социалното министерство дава по 80 лева за 36 хиляди първолаци, обявява 24 часа. Повече бедни ще бъдат с помощи, режат само млади и здрави, уточнява изданието. 4 пъти повече първокласници ще получат еднократно по 80 лева тази година.

Държавата ще подкрепи всички семейства с доход под 200 лева на човек. Семействата, които ще бъдат подпомогнати всъщност възлизат на близо 2/3 от децата в новия випуск – той щял да е от около 60 хиляди души.

И още обещания – БСП обеща по 2 джипита и прегледи без такса, отбелязва отново 24 часа. Левите обещали всеки да има по двама лекари, за да не остава без грижи, когато джипито му отсъства. В програмата на левите е записана и идеята заплатите да се вдигнат шоково за влизането ни в ЕС. Според БСП увеличение до 20% е възможно и разумно.

И отново предизборно – Софиянски се надява до изборите поне едно от делата срещу него да завърши с присъда – невинен, обявява Пари. И коментира – следствието – вторият дом на Софиянски. Причината - Столичният кмет отново се срещна с разследващите, този път да даде показания по делото за Общинска банка, допълва Пари.