RFI - България Договорът с концесионера на магистрала "Тракия"

Разследване на РФИ за проституцията

Кой кого иска в листите?

Гарантираме 12% печалба от "Тракия" на португалците. Така "24 часа" озаглавява специалната си тема на броя, в която разкрива части от договора с португалския концесионер на автомагистрала "Тракия". Проектодоговорът предвижда редица финансови ангажименти за държавата, които според юристи могат да предизвикат много спорове, коментира изданието. И само част от тях – държавата се задължава да покрива недостига на концесионера по обслужването на привлечения капитал.
България дължи обезщетение, ако концесионерът няма норма на възвращаемост на основния си капитал от 12%. Държавата плаща заместващи такси за всеки автомобил над 12 тона. Може да се предоговарят условия, ако трафикът се промени с 10%.
И за финал – държавата поема дълговете на концесионера и при прекратяването на договора по негова вина. Преговорите с концесионера ще бъдат продължени в края на седмицата, допълва изданието.

На доктор – с магнитна карта, обявява плановете на здравното министерство "Труд". От евентуалното ни приемане в ЕС – 1 януари 2007 година, всеки здравноосигурен българин ще има персонална магнитна карта. Тя ще съдържа пълна информация за кръвната му група, хронични заболявания, наследствени болести, данни за операции и други. Картите ще бъдат подобни на тези, които имат гражданите от ЕС и с тях българите ще могат да се лекуват и в чужбина, допълва изданието.

Политическа воля за борба с проституцията? Само на думи, така озаглавява "Новинар" материалът на Рафаел Рен, който бе излъчен по Световната програма на РФИ и който вестникът публикува. В него журналистът прави следния извод – една година след първото си посещение и разследване на в страната – нещата не са се променили. Политически се проявява съзнателност и воля. За момента обаче само на думи.

Гласуваха по няколко пъти в електронния вот, обявява "Монитор". Изданието разкрива, че българи са гласували по няколко пъти във вчерашния пилотен Интернет вот. До 19.00 часа всеки желаещ можеше да даде гласа си за предпочитаната от него партия в Интернет сайт. Експертите обаче предупредили, че един човек може да гласува по няколко пъти от един и същ компютър.
При няколко гласувания от един и същ компютър се отчита само първото, обяснява за "Монитор" членът на ЦИК Михаил Константинов. Той обаче признава друг начин за манипулиране на Интернет вота – в страната има само 50 контролирани пункта. Извън тях един и същи човек може да упражни правото си на вот от няколко различни компютъра. Колкото до печелившите партии – младите гласуват срещу старите партии.
Над 7 000 души пуснаха електронни бюлетини в първия пробен вот по Интернет. Всеки втори от тях е на възраст между 16 и 25 години. Което от своя страна е разбираемо, имайки предвид, процентното разпределение на ползващите Интернет. При гласуването води ДСБ на Иван Костов с 20%.
В интервю за вестника Михаил Константинов уточнява, че тези 6-7 хиляди души, които са гласували, не могат да бъдат приемани като представителна извадка за всички български избиратели.
Второ, трябва да се има предвид, че партиите ДСБ и Новото време, които спечелиха и най-много гласове, всъщност развиха много голяма активност в Интернет. А това е забелязано от хората, които живеят в мрежата. Геймърът не гледа телевизия и не чете вестници. Затова и той забелязва само посланията, които му изпращат по Интернет, допълва Константинов.

Продължават и различните предизборни ходове на самите партии. Канят Стоичков за депутат, разкрива "Стандарт". Надежда залагала на модерни ляв в Пловдив. Звездата е чест за всяка партия, допълва от своя страна шефът на синия щаб Христо Марков.
Ибряма пък отказал на три партии. Виртуозът против фолка в листите, разкрива "24 часа". Иво Папазов вече е отказал на три партии, които са го поканили в листите си. Той обаче отказа да назове кои са партиите, които са преговаряли с него. Но все пак, уточнява причината, поради която е отказал: “Искам да не ме намразят покрай политиката. Освен това няма да издържа на глупостите в парламента и ще взема да набия някого там“, допълва Ибряма. Колкото до решението му, ако някоя партия му плати, той да свири на неин предизборен концерт – Ибряма допълва: "Нали знаеш, че бръснарят трябва да бръсне всеки – и кьоравия, и сакатия и келявия".